Close

Strona 1663 z 1914 PierwszyPierwszy ... 663116315631613165316611662166316641665167317131763 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 16 621 do 16 630 z 19131

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madebyzosiek Zobacz posta
    O to, to, to... Jest jeszcze kilka problemów, które nie mogą mnie oderwać całkowicie od luster. Ale jako aparat pracujący razem z lustrem bardzo mi pasuje ML
    Mnie również.
    ... ale nie potrafię patrzeć w EVF dłużej, niż 2 godziny, nawet w Z7.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

C_K
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Ale to chyba jest oczywiste że zanim te firmy coś zrobią tak jak dla Sony to minie nie rok ale może optymistycznie trzy lata, cztery jak w Sony, a kto wie czy do tego czasu Nikon będzie jeszcze istniał ?
    Oczywiste że logiczne, dlatego za 3-4 lata kiedy będą robić, lub Nikon dorobi szkła pod zetki będzie można mówić o systemie (czy najlepszym czy nie to się okaże) bo póki co to proteza z kilkoma szkłami. To że można podpiąć do niego szkła np. canona nie znaczy ze system Z się rozrósł prawda ? System Nikona Z tworzą natywne szkła, a nie protezy przypinane przez adaptery działające lepiej lub gorzej. Jakie to ma znaczenie czy działają lepiej, czy średnio skoro nie działają tak jak natywne. Mało tu było wpisów że szkła od zetki sa lepsze optycznie od F ? więc co z tego że jest ich tyle skoro sa gorsze....zetkowe można policzyć na palcach jednej ręki u drwala po wypadku z piłą łańcuchową jak już ktoś kiedyś pisał...
    Czy będzie nikon istniał ? pewnie tak. Mimo iż w najbliższym sprawozdaniu ma wykazać podobno 90mlnstrat o niczym nie świadczy. Gdzieś czytałam że udziałowcami sa między innymi banki, a te wolą dołozyć niż pozwolić aby zaśłużona rodzima marka zniknęła. Byłam w nikonie 11 lat i mam sentyment, ale strasznie drażni mnie zółta opaska na oczy, bo jak nikon to musi być lepsze...no nie zawsze tak jest.
    Ostatnio edytowane przez C_K ; 18-05-2020 o 15:15

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez david555 Zobacz posta
    Nie masz nawet pojęcia jak mnie wkurza, kiedy ktoś używa określenia "teorie spiskowe", bo to taka mowa trawa nakierowana na deprecjonowanie nawet najmocniejszych argumentów i ośmieszenie osób, które mają silne przeczucia, że z tą, czy inną sprawą jednak nie wszystko jest do końca w porządku..
    Lepiej traktować takie opinie jako teorie spiskowe niż podstawy do pozwu przez wielki koncern;p
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

C_K
    Gość

Domyślnie

Nikon popełnia zasadniczy błąd, zamawiając sensory obrazowe u Sony, zamiast poszukać sobie producenta alternatywnego.
    Może nie od razu wszystkie sensory, ale te do korpusów profi, aż krzyczą o dywersyfikację.
    tylko gdzie ? kto zrobi sensor takiej klasy jak sony ? Samsung dobrze rokował ale...zaprzestał. Nikon wziął kiedyś od toshiby z tego co pamiętam w d7100, co wyszło każdy wie. Zresztą dział matryc Toshiby czasem nie wchłonął właśnie soniacz ? Jak się myle popraw.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Córka_Kleofasa Zobacz posta
    tylko gdzie ? kto zrobi sensor takiej klasy jak sony ? Samsung dobrze rokował ale...zaprzestał. Nikon wziął kiedyś od toshiby z tego co pamiętam w d7100, co wyszło każdy wie. Zresztą dział matryc Toshiby czasem nie wchłonął właśnie soniacz ? Jak się myle popraw.
    Sensory może produkować Korea, ale i Izrael, czy US, bo w każdym z tych krajów jest potencjał, specjaliści, sprzęt i firmy, które się tym zajmowały i zajmują.
    Pisałem już, że Samsung zapowiada zdecydowany rozwój działu sensorów, a co to w praktyce oznacza, to zapewne dopiero się okaże.

- - - - kolejny post - - - - - -

https://itreseller.com.pl/samsung-in...istorii-firmy/
    NIKON

Domyślnie

Takie dywagacje, że ktoś gdzieś może kiedyś byłby w stanie robić konkurencyjne matryce to się bardziej nadają do wątków spekulacyjnych. Mowa była o tym, że N. robi źle kupując matryce od S. a na pytanie to gdzie kupić by było dobrze pada odpowiedź no, że są kraje, które by temu może podołały (w sensie produkcji matryc) Czyli co miał zrobić Nikon? Czekać aż być może jakieś kraje kiedyś zaczną robić matryce na potrzeby nierentownego rynku? Samsung już dawno przewidział, że ten rynek się załamie. Można odnaleźć archiwalne wypowiedzi. Jeśli inwestują w technologie związane z matrycami to z dużym prawdopodobieństwem można założyć, że to na rynek smartfonów, bo tu również Sony ma bardzo duże udziały. Nikt w najbliższym czasie nie wejdzie na poważnie na rynek aparatów, firmy raczej się wykruszają. A to, że Stany być może byłyby w stanie coś robić nie oznacza, że to zrobią. Aparaty fotograficzne chyba też mogliby trzaskać skoro robią promy kosmiczne, ale jakoś do tej pory się za to nie wzięli.

Domyślnie

@cz4rnuch

No i popłynąłeś, a ja mówię o konkretach, czyli o tym, że skoro Samsung wytwarzał sensory APS-C do swoich aparatów, to z rozmiarami FF, czy MF raczej też sobie poradzi.
    W dodatku nie żałują kasy na swój rozwój.

Co do Izraela i US, to oni też posiadają od ręki stosowne linie produkcyjne.
    NIKON

ksh
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Córka_Kleofasa Zobacz posta
    Więc co z tego że jest ich tyle skoro sa gorsze...
    Ale co jest gorsze dokładnie ?
    Masz mnóstwo sigm, tamronów identycznych do sony, canona i nikona, a nikkory w wielu przypadkach są i będą świetne plus optyka canona, nic tylko przebierać i się cieszyć bo w Sony tak dobrze nie ma.

- - - - kolejny post - - - - - -

Sensory może produkować Korea, ale i Izrael, czy US, bo w każdym z tych krajów jest potencjał, specjaliści, sprzęt i firmy, które się tym zajmowały i zajmują.
    Pisałem już, że Samsung zapowiada zdecydowany rozwój działu sensorów, a co to w praktyce oznacza, to zapewne dopiero się okaże.
    Potencjał to ma nawet strefa ekonomiczna koło Niepołomic i co z tego ?
    Zerknij co sie stało Intelowi, który nie poradził sobie z fabrykami swoimi i zleca swoje cpu Samsungowi i w przyszłości TSMC, AMD od dawna GloFo i TSMC obecnie, obie te firmy mają też jakieś plany odnosnie sensorów, TowerJazz dość wielki jednak zatrzymał się od czterech lat na "pełna klatka z globalną migawką już niedługo" i panas się ich pozbywa.

Domyślnie

...No i popłynąłeś, a ja mówię o konkretach...
    Konkretnie to jako alternatywę dla Nikona podałeś firmę, która wycofała się z rynku i nie produkuje ani nawet nic nie wskazuje na to, że kiedyś będzie produkować matryce na ten rynek Trochę trzeźwego osądu by się przydało przy tych rozważaniach, bo skoro jako inną opcję podajesz coś czego nie ma to kto tu odpłynął? Tak jak już wcześniej wspomniałem o takich rzeczach to sobie można pogdybać w wąteczkach typu gdyby babcia miała wąsy, ale nie sposób tego traktować na poważnie jako rozwiązanie dla Nikona na teraz lub w przeszłości. Bo skoro twierdzisz, że Nikon popełnił błąd i pytany o to jakie miał inne opcje odpisujesz, że Izrael albo Samsung to zastanów się na spokojnie co by ci na to odpowiedzieli włodarze Nikona
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 18-05-2020 o 16:33

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    w wąteczkach typu gdyby babcia miała wąsy
    Ale przecież to jest taki właśnie wąteczek.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Strona 1663 z 1914 PierwszyPierwszy ... 663116315631613165316611662166316641665167317131763 ... OstatniOstatni