Close

Strona 48 z 90 PierwszyPierwszy ... 38464748495058 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 471 do 480 z 898

Wątek: COVID-19

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez david555 Zobacz posta
    Nie dawajcie się nakręcać propagandzie !

Test na obecność SARS CoV-2, wykonuje się TYLKO osobom z występującymi wyraźnymj objawami infekcji wirusowej, tj. wysoka temperatura, kaszel, bóle mięśniowo-stawowe itp.
    W innych przypadkach, absolutnie nie ma wskazań do wykonywania testu !!!

A, że psy szczekają, to nic, karawana i tak jedzie dalej.
    Bzdury gadasz. Wiele osób, w tym dzieci przechodzą bezobjawowo ale jednocześnie przenoszą go i zarażają innych, którzy nie mają tyle szczęścia. To że wykonujemy tylko tyle badań i tylko tyle osób jest poddawanych wynika z tego, że nasz laboroatoria nie są w stanie więcej ich wykonać. Cały proces wykonują ręcznie. W laboratorium, w którym badania wykonuje moja żona dopiero teraz myślą o zakupie aparatu, który by ten proces przyśpieszył. Mimo tego, że już w grudniu było wiadomo, że będzie trzeba je wykonywać w masowych ilościach. Po prostu nasz rząd przespał czas, który mógł przeznaczyć na przygotowanie się.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta
    Czyli, podsumowując, zgadzasz się z tym, że to jednak nie jest do końca taka zwykła grypa?
    Jest to inna grypa, podobnie jak inna była grypa ptasia czy wirus SARS. Moje słowa "bo nadal mówimy tutaj o zachorowaniu na grypę" dotyczyły kwestii braku rutynowego robienia testów.Kilka lat temu uczestniczyłem jako służba zdrowia również w procedurach związanych z ebolą. To już nie była zwykła/inna grypa, odczuwałem wtedy realnie strach w pracy, postępowanie było zupełnie inne.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez chory Zobacz posta
    Na leczenie do państwowych instytucji? Czy prywatnie w Polsce, bo prywatnie w Anglii ich nie stać... W życiu bym nie chciał leżeć w polskim szpitalu. Po śmierci też.
    Na leczenie do państwowych instytucji, na rodzenie dzieci itp. A ja leżałem w polskim szpitalu długo. Teraz prawie codziennie jestem w szpitalu w związku z pracą. Też nie chciałbym się ponownie znaleźć tam jako pacjent ale jeśli miałbym wybór - polski czy losowo wybrany "lepszy"-zagraniczny to biorę w ciemno polski.
    Pisząc w ten sposób dajesz dowód na to, że nie masz pojęcia o poziomie medycyny w Polsce, o tym, ze jesteśmy wzorem dla innych w leczeniu zawałów, że program leczenia udarów to czołówka światowa, że mamy najniższą temperaturę z której uratowaliśmy człowieka (11,8 stopnia), że mamy pozytywnie zakończone jedno z najdłuższych zatrzymań krążenia (355 minut). Czy to oznacza, że jest super? Nie! Ale oznacza to, że nie wiesz o czym piszesz.
    Ostatnio edytowane przez gremed ; 20-03-2020 o 15:48

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawelp Zobacz posta
    Bzdury gadasz. Wiele osób, w tym dzieci przechodzą bezobjawowo ale jednocześnie przenoszą go i zarażają innych, którzy nie mają tyle szczęścia. To że wykonujemy tylko tyle badań i tylko tyle osób jest poddawanych wynika z tego, że nasz laboroatoria nie są w stanie więcej ich wykonać. Cały proces wykonują ręcznie. W laboratorium, w którym badania wykonuje moja żona dopiero teraz myślą o zakupie aparatu, który by ten proces przyśpieszył. Mimo tego, że już w grudniu było wiadomo, że będzie trzeba je wykonywać w masowych ilościach. Po prostu nasz rząd przespał czas, który mógł przeznaczyć na przygotowanie się.
    Tak się możemy przerzucać epitetami, tylko że pożytek z tego żaden.

Dzieci powinny pozostawać w ścisłej kwarantannie, tj. we własnych domach, bez względu na to czy są zainfekowane, czy nie.
    Nie ma po prostu innego sposobu, tym bardziej właśnie, że zwykle przechodzą tę konkretną infekcję bezobjawowo i testy tu nic nie zmienią.
    A ich opiekunowie muszą im i tak dotrzymywać towarzystwa, bo są z nimi na dobre i na złe.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Nie, bo nie, czy masz jakieś poważniejsze argumenty ?

Widziałeś może, jak płytkie i dziurawe, są "koszyki" procedur medycznych w ramach ubezpieczenia na tak zawanym Zachodzie, czy raczej nie widziałeś ?

W Polsce, w zasadzie każdy pacjent dostaje wszystko, czym dysponuje placówka medyczna.
    A że palcówka ma raczej niezbyt wiele do zaoferowania, to pacjent ma szczęście jeśli dostanie łóżko. Materace antyodleżynowe, pieluchomajtki, strzykawki trzeba dostarczyć we własnym zakresie, miałem bliską osobę w szpitalu w Polsce w zeszłym roku. Makabra. O podejściu wiecznie obrażonego personelu do chorego i jego najbliższych (czytaj intruzów) nawet nie będę wspominał. O higienie też. Daleko mi do gloryfikowania Anglii w każdej dziedzinie, ale ich opieka zdrowotna w porównaniu do naszej to jest przepaść.

- - - - kolejny post - - - - - -

Dzieci powinny pozostawać w ścisłej kwarantannie, tj. we własnych domach, bez względu na to czy są zainfekowane, czy nie.
    Nie ma po prostu innego sposobu, tym bardziej właśnie, że zwykle przechodzą tę konkretną infekcję bezobjawowo i testy tu nic nie zmienią.
    A ich opiekunowie muszą im i tak dotrzymywać towarzystwa, bo są z nimi na dobre i na złe.
    Babcia i dziadek z nimi posiedzą, bo rodzice muszą do roboty zasuwać, żeby rachunki opłacić.

Domyślnie

Daleko mi do gloryfikowania Anglii w każdej dziedzinie, ale ich opieka zdrowotna w porównaniu do naszej to jest przepaść.
    To może być nawet prawda

Domyślnie

A że palcówka ma raczej niezbyt wiele do zaoferowania, to pacjent ma szczęście jeśli dostanie łóżko. Materace antyodleżynowe, pieluchomajtki, strzykawki trzeba dostarczyć we własnym zakresie, miałem bliską osobę w szpitalu w Polsce w zeszłym roku. Makabra. O podejściu wiecznie obrażonego personelu do chorego i jego najbliższych (czytaj intruzów) nawet nie będę wspominał. O higienie też. Daleko mi do gloryfikowania Anglii w każdej dziedzinie, ale ich opieka zdrowotna w porównaniu do naszej to jest przepaść.
    Jasne, że cywilizacyjnie UK stoi wyżej, niż Polska, ale procedur medycznych w ramach ubezpieczenia podstawowego jest przeznaczonych dla Polaka znacznie więcej, niż dla Anglika w UK.
    NIKON

Domyślnie

Epitety? Coś przeoczyłem?
    Ale ja nie pisałem o dzieciach. Napisałem "Wiele osób, w tym dzieci". Ty jakimś dziwnym trafem pominąłeś "Wiele osób".
    Zalecenie WHO jest wykonywanie dużej ilości testów. Chodzi o szybkie odizolowanie takich osób.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawelp Zobacz posta
    Epitety? Coś przeoczyłem?
    Ale ja nie pisałem o dzieciach. Napisałem "Wiele osób, w tym dzieci". Ty jakimś dziwnym trafem pominąłeś "Wiele osób".
    Zalecenie WHO jest wykonywanie dużej ilości testów. Chodzi o szybkie odizolowanie takich osób.
    Od stwierdzenia, że ktoś mówi głupoty do innych wniosków jest tylko jeden krok.

A co do zaleceń WHO, to radziłbym podchodzić do nich z dużą ostrożnością, jako że ta organizacja nie raz i nie dwa, wydawała zalecenia, które powinny ją skompromitować po wsze czasy, a mimo to nadal istnieje, co jest przynajmniej dla mnie naprawdę przezabawne.

Na ten czas, działania naszych rodzimych służb sanitarnych dostatecznie chronią nas w Polsce od skutków pandemii, także pozwólmy im działać, zamiast krytykować.
    NIKON

Domyślnie

Nie widzę sensu w dyskusji o polskiej służbie zdrowia, bo tu jak nigdzie punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Każdy ma różne doświadczenia i nawet trudno z tym dyskutować, bo to są jego doświadczenia i nic ich nie zmieni. Tzn zmieni je wcześniej czy później kolejne osobiste doświadczenie (a zwłaszcza bliskiej osoby) i zderzenie z codziennością służby zdrowia. Każdy człowiek żyje w jakiejś tam siatce społecznych powiązań, które są uruchamiane w sytuacjach kryzysowych (znajomi lekarze, pielęgniarki, dotarcie do ordynatora, itd. stąd inaczej odbiera się służbę zdrowia w kraju i za granicą-na marginesie). Dlatego doświadczenie dwóch osób na tym samym oddziale mogą być skrajnie różne. Na dodatek w tym samym szpitalu może być jeden oddział, gdzie lekarz przedstawi się, udzieli informacji, porozmawia, pielęgniarka zrobi co do niej należy i taki, gdzie nie sposób się o cokolwiek doprosić a lekarz burknie coś na korytarzu.

Strona 48 z 90 PierwszyPierwszy ... 38464748495058 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów