Close

Strona 20 z 90 PierwszyPierwszy ... 1018192021223070 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 898

Wątek: COVID-19

Domyślnie

https://www.theguardian.com/world/20...m-hospitalised

Albo Chiny odwalili niebywałą robotę albo na serio w Europie chcą zrobić depopulacje. Bill Gates pewnie w niebo wzięty.

Domyślnie

@bejcman - o respiratorach pisałem kilka stron wcześniej. Sam respirator nie leczy. I podawanie liczb w tysiącach ile ich mamy jest bez sensu.
    Tutaj nie chodzi o kolorowanie tego co na codzień jest szare. Ale o pokazanie, że NA TEN MOMENT nic się tragicznego nie dzieje. Piszesz co będzie jak połowa ludzi pójdzie na kwarantannę albo będą tysiące zarażonych. Co będzie? Przewrotnie powiem - nadal nic. Będziemy działać na tyle na ile pozwolą nam zachowane siły i środki. Czy ktoś z tego powodu może umrzeć? Tak. To trzeba wprost powiedzieć. Jeśli sytuacja wymknie się spod kontroli to nie będziemy w stanie pomóc wszystkim. Ale też dlatego, że w szpitalu może nie być prądu bo połowa elektrowni będzie na kwarantannie, może nie być jedzenia, lekarstw bo nie będzie miał tego kto dostarczyć. Więc powtórzę jeszcze raz: nikt nie jest/nie był gotowy na taką sytuację ale patrząc na działania Polski do tego momentu należy obiektywnie uznać je za poprawne.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Mnie interesuje to jak państwo ma zamiar zrekompensować straty prywatnym przesiębiorcom. Przykład. Kazano zamknąć restauracje. Prowadzi sobie taką restauracyjkę małżeństwo. Ma kucharzy i kelnerów na etacie. Powiedzmy, że mało zatrudniają - z 5 osób. Za siebie płacą 2x ZUS - 3 tys. Mając ludzi na umowę o pracę płacą powiedzmy po 4 tys brutto (czyli ZUS + pensja). Ci ludzie nie są na chorobowym, nie mają L4, ZUS im nie płaci. Czyli pensje 5x4 = 20 tys. No i niech wynajmują lokal od kamienicznika, powiedzmy 4 tys. Czyli mają koszty miesięcznie ... 27 tys zł.
    To może nie być restauracja To może być sklep osiedlowy, ale nie z żywnością. Albo wiele innych biznesów, które ma koszty, a nie może mieć dochodu przez zarządzenia rządu.
    Można sobie pozwolić na 27 tys strat? A 2 miesiące i ponad 50 tys w plecy - można? 4 miesiące - 100 tysięcy do tyłu. Itd. Państwo to zrekompensuje?
    Rolnicy, także nie ubezpieczeni w razie klęski żywiołowej (powódź itp) dostają kasę by mogli przetrwać. Ja się pytam co będzie z biznesami, małymi i większymi.
    Nie wiem.
    Moja żona jest "przymusową biznesłumen" - jak idzie na zwolnienie to dostaje grosze z zusu.
    To teraz inaczej, wyobrażasz sobie że państwo pozwala na dalsze zgromadzenia, otwarte restauracje itd itp. ? Mielibyśmy tylko dwie możliwości :
    1 - efekt taki jak we włoszech
    2 - polacy by sie przestraszyli w pewnym momencie i tak byłyby pustki w lokalach tyle że później a zachorowalność by wzrosła
    Mam nadzieję że wymyślą finansowe wyjscie z sytuacji. Na poczatek mogliby zwolnićz wszelkich opłat zusowskich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 90s Zobacz posta
    https://www.theguardian.com/world/20...m-hospitalised

Albo Chiny odwalili niebywałą robotę albo na serio w Europie chcą zrobić depopulacje. Bill Gates pewnie w niebo wzięty.
    Wczoraj to czytałem.
    Czyli priorytet to minimalne straty gospodarcze. Borys innowator...

Domyślnie

@poste masz rację. Jakbyśmy chcieli tutaj dyskutować o SOR i o innych obszarach służby zdrowia w Polsce to brakło by forum. Dlatego podkreślam na każdym kroku, żeby ktoś nie przypiął mi łatki ślepego optymisty, że mówię o sytuacji na tu i teraz. Na szczęście SOR-y mają mało wspólnego z pacjentami podejrzanymi (a przynajmniej powinny mieć mało wspólnego). To nie jest na ten moment leczenie stanów ciężkich tylko szeroko zakrojone działania profilaktyczne w celu ograniczenia rozprzestrzeniania się. A jak już kiedyś kurz opadnie to założymy sobie temat tutaj i na spokojnie podyskutujemy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jurkarol Zobacz posta
    Wczoraj to czytałem.
    Czyli priorytet to minimalne straty gospodarcze. Borys innowator...
    Patrząc na ten raport to straty gospodarcze mogą być nawet większe. Skoro 7 milionów będzie potrzebowało hospitalizacji. To gdzie, czym i kto to obsłuży?

Zakłada się że ten wirus będzie już z nami cyklicznie, więc może chcą przejść to raz a porządnie aby później było lżej. Tylko skąd taka u wielu pewność? Ptasia i świńska jakoś nie wróciła .
    Co do gospodarki to UK więcej importuje niż eksportuje i nie jest samowystarczalna.

- - - - kolejny post - - - - - -

Dwa dni temu Gates odszedł z Microsoftu i będzie szukał szczepionki.
    Dla niewtajemniczonych Bill Gates od lat mówi o potrzebie depopulacji szczepionkami.
    4:20
    https://www.ted.com/talks/bill_gates...xt?language=pl

Domyślnie

90s - litości.

Gates od dawna zajmuje się fundacją, a nie MS. A powiedzenie (choć tego nie rozumiem), że dzięki dobrej służbie zdrowia uda się trochę zahamować wzrost ziemskiej populacji, to nie to samo, co depopulacja szczepionkami.
    Pozdrawiam Krzysiek vel kojot. | Z6III | N24-70/2.8S | N70-200/2.8S | N24-200 | N180-600 | V40/1.2 | kojotowe.pl l fikołki l

Domyślnie

Zaczyna się roraz więcej spekulacji dlatego mi jednak dobrze jest z tym moim optymizmem.
    Nie wiemy co będzie. Nie wiemy czy wirus wróci. Nie wiemy jaki wróci. Nie wiemy co będzie jak zrobi się ciepło. Nie wiemy jak sie będzie rozwiajał przy takich obostrzeniach (bo skąd mamy wiedzieć jak nikt nigdy tego jeszcze nie sprawdzał).
    Jeśli ktoś mówi w mediach, że "nie wiemy nic" to jest to jedyny prawdziwy głos. Wszystko pozostałe to przypuszczenia.

Domyślnie

Widzę że zapomniałeś o szczepionkach które wysłał do Afryki ze środkiem na bezpłodność. Od lat szczerzy i finansuje działania na rzecz ograniczenia ilości ludności. Masz materiał z TED i jego wystąpienie. Na YT jest jeszcze tego więcej. Otarcie o tym mówi on sam. Kolejna teoria spiskowa czy źródło niepewne?

Strona 20 z 90 PierwszyPierwszy ... 1018192021223070 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów