Close

Strona 18 z 90 PierwszyPierwszy ... 816171819202868 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 898

Wątek: COVID-19

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gremed Zobacz posta
    Rodzi się kolejny mit - państwo prosi prywatną firmę o karetki. To nie jest nic nadzwyczajnego. Karetek nie brakuje, te które funkcjonują w strukturze ratownictwa mają nawet ostatnio mniej pracy niż zwykle bo obywatele rozważniej korzystają z numeru alarmowego. Karetki do "obsługi" wirusa są potrzebne, żeby wozić ekipę na pobieranie wymazów, żeby ewentualnie przewozić do szpitala pacjenta podejrzanego. Pacjenci są w dobrym stanie, najczęściej sami się gdzieś zgłaszają. Karetka ma mieć postać samochodu, który przewiezie podejrzanego z punktu A do punktu B. Później się ją odkaża, zmywa wodą i jazda dalej. Albo wyczekiwanie. Wiele podmiotów prywatnych udziela swój sprzęt na potrzeby takich zdarzeń i nie doszukujmy się tutaj upadku państwa polskiego. Zresztą, żeby było jasne - państwo nie prosi tylko kupuje usługi. To nie jest wolontariat tylko na koniec miesiąca lecą fakturki
    To nie jest mit, to jest fakt. Wyobrazasz sobie, ze suwerenne panstwo w czasie wojny korzysta z najemnikow do obrony?
    Niech w jednym mieście wypadną 3 załogi bo pójdą do kwarantanny i co dalej z transportem zakażonych, nie mówiąc o szarej codzienności?
    Z5 + 24-200S + 105S
    D500 + D7200 + S17-50/2.8 + S50-100/1.8 + AF-P 70-300 + N200-500

Domyślnie

Dzięki, tak mnie to zastanowiło jak się faktycznie dezynfekuje karetki. Zwłaszcza teraz jak ten wirus taki upierdliwy. Wyobraziłem sobie lanie wodą z węża po wszystkim )

Domyślnie

W sytuacjach ekstremalnych państwo przejmuje chyba karetki i potem dogaduje sie finansowo z firmami- po to są chyba spec ustawy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    W sytuacjach ekstremalnych państwo przejmuje chyba karetki i potem dogaduje sie finansowo z firmami- po to są chyba spec ustawy
    kiedyś, dobrych parę lat temu już, wojsko zbierało informację o pojazdach, np. rolników, albo właścicieli ciężarówek... serio.

Jaki był skutek i co dalej z tymi informacjami... Nie wiem. Ale jakby była wojna, to by się wojsko nie pytało nikogo czy może zabrać samochód osobowy czy ciężarowy... a fakturami nikt by się nie przejmował na koniec miesiąca...
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bejcman Zobacz posta
    To nie jest mit, to jest fakt. Wyobrazasz sobie, ze suwerenne panstwo w czasie wojny korzysta z najemnikow do obrony?
    Niech w jednym mieście wypadną 3 załogi bo pójdą do kwarantanny i co dalej z transportem zakażonych, nie mówiąc o szarej codzienności?
    Mitem jest, że państwo prosi, faktem jest, że korzysta odpłatnie z usług komercyjnych firm. A teraz uwaga - korzysta tak samo, jak korzystało kilkanaście lat gdy część Polski w zakresie ratownictwa medycznego obstawiał Falck mając kontrakty z NFZ. Wyobrażasz sobie to? Chcesz podyskutować o systemie ratownictwa na świecie? Zapraszam. Wiesz komu państwo austriackie powierza opieke na ludnością w tym zakresie? Joannici Dzieło Pomocy, Austraicki Czerwony Krzyż, Zakon maltański, Zielony Krzyż, Związek Samarytan. A wiesz, że śmigłowce ratunkwe w Austrii są prywatne? I państwo "prosi" te firmy o loty? Dramat? Nie, elegancko zorganizowany system. Podobnie jest w inych krajach gdzie usług ratownictwa nie świadczy straż pożarna.

Co będzie gdy 3 załogi pójda na kwarantannę? Zastąpi sie ich a jeśli to sie nie uda to skieruje sie karetki z innego rejonu. To nie jest problem w dobie scentralizowanego ratownictwa.
    Podsumowując: tak - wyobrażam sobie, że w sytuacji nadzwyczajnej państwo korzysta z nadzwyczajnych środków (dla jasności, zlecanie transportów prywatnym podmiotm to norma a nie nadzwyczajność).
    @90s @sokolnik @jurkarol
    Karetki się myje tak jak wszystko - woda, płyn do mycia. Do tego oczywiście pryska się środkami odkażającymi. To na codzień. Teraz po transporcie pacjenta podejrzanego o zakażenie dezynfekuje się wnętrze za pomocą suchej mgły z uządzenia Nocospray (mówię o mojej firmie, gdzieś indziej mogą mieć inne rozwiązania) i póżniej myje. Teraz mamy urządzenia do ozonowania i robimy to profilaktycznie raz na dobę.
    Karetki stricte transportowe podlegają tej samej procedurze co karetki ratownicze. W transportowych slużących do zwykłego przewozu nie ma najczęściej zaawansowanego sprzętu jak już mówimy o laniu wody. Ale tak po prostu z węża wody sie mimo to nie leje

- - - - kolejny post - - - - - -

To nie jest tak. Nie ma potrzeby przejmować. Trzeba tylko ogłosić, że jest potrzeba i płaci państwo a nie jakas firma krzak. Będzie kolejka, serio.

Domyślnie

Tak. Francja i Legia cudzoziemska - nagminnie korzystali i korzystaja Ale to Francuzi. Amerykanie w Iraku korzystali z uslug "specjalistycznych firm" - czytaj najemnikow, typu Blackwater.

Juz powoli zaczynam miec troche dosyc, non stop wszedzie o koronowirusie. Ja rozumiem, ze temat powazny ale to w koncu nie Ebola.
    Wlaczylem TV, przypadkiem chyba na TVN24 zatrzymalem i siedzi ekspert w studiu, jakis lekarz i ludzie zadaja pytania przez net a prowadzaacy je czyta i wyswietlaja sie na ekranie.

Pytanie od jednej Pani; moja sasiadka dokarmia golebie sypiac im ziarno na parapet. Czy ja sie moge zarazic (...)?
    Juz nie wyrobilem i wylaczylem szybko.
    Kurła, nie jestem ciekaw czy pytajaca miala na mysli ziarno czy golebie.

A, jeszcze przedtem bylo o odkazaniu banknotow w piekarniku - naprawde.

I zeby nie bylo to uwazam ze slusznie sa pewne obostrzenia zarzadzone. Ale panika niektorych ludzi wokol i dewocja zaczyna sie robic meczaca.
    Ostatnio edytowane przez krzysztofz24 ; 15-03-2020 o 23:34
    Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Domyślnie

Źle napisałem - nie chodzi o przejmowanie "prawne" - wydaje mi sie że zostają podporzadkowane zarządzaniu państwowo/kryzysowemu. Czyli jest jakas centrala która nadzoruje siły którymi dysponuje?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztofz24 Zobacz posta
    Tak. Francja i Legia cudzoziemska - nagminnie korzystali i korzystaja Ale to Francuzi. Amerykanie w Iraku korzystali z uslug "specjalistycznych firm" - czytaj najemnikow, typu Blackwater.
    I jak bronili się francuzi w czasie II WŚ?
    I jakiego, WŁASNEGO, terytorium tymi najemnikami bronili Amerykańce w Iraku?
    No właśnie.

Co będzie gdy 3 załogi pójda na kwarantannę? Zastąpi sie ich a jeśli to sie nie uda to skieruje sie karetki z innego rejonu. To nie jest problem w dobie scentralizowanego ratownictwa.
    Podsumowując: tak - wyobrażam sobie, że w sytuacji nadzwyczajnej państwo korzysta z nadzwyczajnych środków (dla jasności, zlecanie transportów prywatnym podmiotm to norma a nie nadzwyczajność).
    Poczekaj na prawdziwy wysyp oficjalnie potwierdzonych zakażeń, kiedy Sanepid będzie odstawiał do kwarantanny co drugą załogę. Kim będziesz zastępował? Może tymi ratownikami-strażakami, którzy w ramach etatów w PSP obstawiają port w Gdyni czy lotnisko w Gdańsku? Skąd skierujesz karetki?
    Wystarczy spojrzeć na wydolność systemu w perspektywie 2 miesięcy, nie 2 tygodni jak to wszyscy głoszą.
    System jest niewydolny w standardowych warunkach, ta epidemia powali go na kolana.

A o systemach ratownictwa na świecie nie musimy dyskutować, znam nasz od środka, to mi wystarcza.
    Z5 + 24-200S + 105S
    D500 + D7200 + S17-50/2.8 + S50-100/1.8 + AF-P 70-300 + N200-500

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sokolnik Zobacz posta
    https://www.rp.pl/Prawo-dla-Ciebie/3...y3FPvyyKFvPxHk

chyba jednak nie będzie żadnego nadzwyczajnego stanu ani żadnej klęski narodowej - trochę się uspokoiłem.

siedzieć w domu, nie gromadzić się, nie panikować Jakoś przeżyjemy
    Słowo "jakoś" jest tu kluczowe, bo ja (i pewnie tysiące innych osób) się zastanawiam co nas prędzej zabije - wirus czy ekonomia....?
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Źle napisałem - nie chodzi o przejmowanie "prawne" - wydaje mi sie że zostają podporzadkowane zarządzaniu państwowo/kryzysowemu. Czyli jest jakas centrala która nadzoruje siły którymi dysponuje?
    Kurde... To nie jest takie do napisania na jedno zdanie. Za ratownictwo na swoim terenie odpowiadają wojewodowie. Tu mówię o zespołach ratownictwa medycznego - te jeżdżące do wezwań alarmowych. Jest jeszcze cała masa zespołów transportowych na usługach szpitali, przychodni, komercyjnych firm. Te moga zostać teoretycznie zagospodarowane. Ale to nie musi byc jakieś "siłowe" przejęcie. Każdy wojweoda ma plany zabezpieczenia swojego terenu i z planu wynika jakie ma siły i środki na wypadek kataklizmu. Są jeszcze ambulanse wojskowe, policyjne, MSW... To naprawdę nie jest problem. Uczestniczyłem w zabezpieczeniu wizyt papieskich, pogrzebie prezydenta, ŚDM - problem był nie "skąd wziąć karetki" ale gdzie zakwaterowac załogi (na ŚDM kilkaset osób mieszkało w koszarach wojskowych).
    Sa osoby, które chciałyby to uslyszeć ale my naprawdę nie jesteśmy w dup.e jeśli chodzi o te sprawy. Czy jest w 100% kolorowo? Nie!!! Ale mankamenty wychodza najczęściej w tej szarej codzienności. W takiej syutacji jak teraz gdy wszyscy sie spinają na maksa dajemy radę. Zwłaszcza, że mamy jakby nie patrzec dośc powolny przyrost zachorowań i z każdym dniem uczymy się czegoś nowego. Tak, wiem... Że maseczki, ze brakuje, że filmiki na FB. Brakuje, pytanie kto miał zamówić, czy prezydent? czy premier? a może dyrektor zpitala z nadania lokalnych władz. To są przypadki, które zawsze będą i zawsze będą nagłaśniane przez opozycję. Przed chwilą czytam wpis na twitterze posła opozycji, że trwają zbiórki na jedzenie dla medyków. Panie poseł - jedzenia ci u nas dostatek ale i te dwie ciepłe pizze przyjmiemy jako wróżbę zwycięstwa". To miłe gesty a nie konieczność.
    Ok, rozpisałem się. Mam nadzieję, że trochę przybliżyłem tematy. I mam nadzieję, że żadnych rezerw nie będziemy musieli uruchamiać

- - - - kolejny post - - - - - -

A o systemach ratownictwa na świecie nie musimy dyskutować, znam nasz od środka, to mi wystarcza.
    "Znasz" system od środka i dziwi Cię, że komercyjne firmy świadczą usługi dla państwa? Serio? I to firma Falck, która świadczy usługi ratownicze dla milionów ludzi w Skandynawii? Ciekawa ta znajomość systemu. Ale nic - nie będę Cię przekonywał do niczego. Niektórzy mają potrzebę wiary w mity i wmawiania sobie jak to jest źle. Zdrówka!

Strona 18 z 90 PierwszyPierwszy ... 816171819202868 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów