Close

Strona 11 z 90 PierwszyPierwszy ... 9101112132161 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 898

Wątek: COVID-19

Domyślnie

@gremed - i ja mam medyczny glejt, ale z pewnych względów zmieniłem specjalizację.
    Teraz już jestem na zasłużonej emeryturze, ale coś mi tam jeszcze we łbie pozostało z praktyki.

Po tym wstępie, mogę Ci już powiedzieć, że kategoryczne twierdzenie o niemożliwości istnienia ozdrowieńców z infekcji COVID-19 jest mocno na wyrost.
    Przede wszystkim, nikt tak naprawdę nie ma pojęcia od jak dawna SARS CoV-2 bytuje w organizmach osób przebywających na terenie Polski, bo można zakładać z powodzeniem, że nawet od początku tego roku.
    Jeżeli by tak było, to masa osób już dawno przechorowało tę infekcję, bez względu na intensywność objawów towarzyszących, uznając (poniekąd słusznie), że to zwykłe przeziębienie, czy znany szczep grypy.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bejcman Zobacz posta
    @gremed 1 i 2 wzajemnie się wykluczają
    Tak, jeszcze zdążyłem edytować. Jestem po nocy i nie widziałem tej konferencji, ale widzę teraz, że było pisane w wątku.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez david555 Zobacz posta
    @gremed - i ja mam medyczny glejt, ale z pewnych względów zmieniłem specjalizację.
    Teraz już jestem na zasłużonej emeryturze, ale coś mi tam jeszcze we łbie pozostało z praktyki.

Po tym wstępie, mogę Ci już powiedzieć, że kategoryczne twierdzenie o niemożliwości istnienia ozdrowieńców z infekcji COVID-19 jest mocno na wyrost.
    Przede wszystkim, nikt tak naprawdę nie ma pojęcia od jak dawna SARS CoV-2 bytuje w organizmach osób przebywających na terenie Polski, bo można zakładać z powodzeniem, że nawet od początku tego roku.
    Jeżeli by tak było, to masa osób już dawno przechorowało tę infekcję, bez względu na intensywność objawów towarzyszących, uznając (poniekąd słusznie), że to zwykłe przeziębienie, czy znany szczep grypy.
    Mój wpis o ozdrowieńcach odnosił się do szumu w tym wątku odnośnie przekazu o 13 osobach - chodziło o przekaz statystyk. Przekaz przeoczyłem - już edytowałem. Co do reszty - w 100% zgoda. Ja to wiem. Z medycznego a nie statystycznego punktu widzenia - nigdy nie poznamy prawdziwej skali tego zjawiska.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gremed Zobacz posta
    Nie czytajcie wyborczej, onetu, wirtualnej itp.
    Dzisiaj natknąłem się na ten artykuł i to właśnie na onecie, czyli nie ma co mieć nadziei, że napisali prawdę? https://wiadomosci.onet.pl/kraj/pols...irusem/rglhhyk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta
    .??
    Trzeba by pogadać z twoim bratem, byłoby ciekawie jak sadzę.
    ...
    Obawiam się, że taką konfrontację mógłbyś bardzo źle znieść, mimo poglądów.
    NIKON

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta
    Patrzysz na to od strony medycznej. I zgodzę się z Tobą w większości kwestii. Ale państwo to nie tylko wypłaszczenie krzywej zachorowań, żeby wcześniej rozwalona służba zdrowia dała jakoś radę. To też gospodarka. Dziś prawie nikt tego nie widzi i ja to rozumiem. Jutro przyjdą gigantyczne problemy gospodarcze, rolą państwa jest przewidywanie i kalkulowanie takich rzeczy. Tylko tyle. Dziś społeczeństwo płaci i to dosłownie, za wieloletnie zaniedbania w ochronie zdrowia. Wraca choćby "to niech wyjadą" bo okazuje się, jak słusznie zauważyłeś a dla mnie jest oczywiste, że nie ma komu obsłużyć tych respiratorów. Temat dłuższy niż na parę zdań, służbę zdrowia obserwuję od tej drugiej strony od paru lat dokładnie, niestety.
    W pkt. 7 napisałem o tym, że za to dostaniemy rachunek. I to spory. Co do systemu opieki zdrowotnej. Jest tak sobie, są kraje i to niedaleko nas gdzie pewnie jest gorzej. Ale na zjawisko w takiej skali nikt nigdy nie będzie gotowy. Może poza kilkoma supermałymi, superbogatymi księstwami.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez tomeekm Zobacz posta
    Dzisiaj natknąłem się na ten artykuł i to właśnie na onecie, czyli nie ma co mieć nadziei, że napisali prawdę? https://wiadomosci.onet.pl/kraj/pols...irusem/rglhhyk
    Znaczy chcesz powiedzieć, że wg mnie każdy artykuł na Onecie to fake news? Nie nie każdy. Rozsądny i myślący czytelnik a zapewne do takich się zaliczasz bez problemu odseparuje to co jest prawdziwe od tego co ma za zadanie kreować równoległą rzeczywistość.

Domyślnie

Nie dotykać superexpressu, gdzieś natknąłem się na jakąś informację - bo to może człowieka rozłożyć, jak piszą. Po prostu bym ich ocenzurowal za szerzenie paniki.
    To po prostu dywersja.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jurkarol Zobacz posta
    Nie dotykać superexpressu, gdzieś natknąłem się na jakąś informację - bo to może człowieka rozłożyć, jak piszą. Po prostu bym ich ocenzurowal za szerzenie paniki.
    To po prostu dywersja.
    Chyba nikt o poziomie inteligencji większym (lub równym...) od szympansa tego nie czyta.

Domyślnie

Czytać można wszystko, ważne żeby umieć weryfikować informacje, a to u nas leży na dnie i to obojętnie od poglądów...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madebyzosiek Zobacz posta
    Czytać można wszystko, ważne żeby umieć weryfikować informacje, a to u nas leży na dnie i to obojętnie od poglądów...
    A nie szkoda czasu na czytanie tekstów, które niewarte są ceny transferu, czy papieru ?
    Nazwa domeny, portalu, tytuł gazety, są chyba po to, żeby nęcić zwolenników, a odstraszać przeciwników, czy może jestem w błędzie ?

Jestem gorącym przeciwnikiem swobody głoszenia nieprawdy i uważam, że powinno się to zjawisko spenalizować z wyłączeniem bzdur wypisywanych zwyczajowo pierwszego dnia kwietnia.

Albert Einstein prawie w ogóle nie spał, szkoda mu było bowiem marnować cenny czas, który my trwonimy bez umiaru i chwili refleksji.
    NIKON

Domyślnie

Po kilku postach widzę, że może to pójść w kierunku polemiki. A w tej nie zamierzam uczestniczyć. Rzuciłem garść informacji, przemyśleń itp. Przemyśleń moich, popartych obserwacją i doświadczeniem.
    Ostatnia uwaga. Co do stanu opieki zdrowotnej i trudnego do uniknięcia politykowania.... Pracuję 25 lat w tzw. służbie zdrowia, na różnych szczeblach. Od najniższego do pracy w zespołach w MZ. I uwierzcie - nic, powtarzam NIC się nie zmienia. Ani za "tych", ani za "tamtych", ani znów za poprzednich "tych". Jak było tak jest. I powiem więcej - nie zmieni się nic nigdy. Dlaczego? Bo opieramy się na socjalistycznym modelu opieki zdrowotnej czyli założeniu, że wszystkim wszystko się należy. I tym, którzy wstają o 4 rano, żeby po siłowni i śniadaniu być na 7 w swojej fabryce i doglądać biznesu i żulowi, który też niejednokrotnie wstaje o tej 4 bo zaczyna go trzepać. A przerwać to trzepanie pomaga duet zwierzaków - żabka o godzinie 6 a w tej żabce małpka. Wszystkim się należy tak samo. I mi - opłacającemu dwie składki zdrowotne (a i tak korzystam z prywatnej opieki) i temu, który płaci KRUS i temu który nie płaci nic. Dopóki nie znajdzie się ktoś kto to wszystko rozpier..li na 4 strony świata i wprowadzi płatną służbę zdrowia to będziemy w tym gnoju tkwić. Czasem ktoś nad gnojem rozpyli jakiś dezodorant, może przewietrzy żeby mniej śmierdziało. Ale to nadal będzie ten sam gnój.
    Kończę. Idę pofocić ulice Krakowa bo takich obrazków (bez ludzi) szybko pewnie nie zobaczymy. Miłej niedzieli.

P.S. @madebyzosiek - teraz widzę Twój ostatni komentarz. 100% racja. Jesteśmy jako społeczeństwo idealnym tworem do manipulowania.

Strona 11 z 90 PierwszyPierwszy ... 9101112132161 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów