Przepraszam najmocniej. Nie miałem zamiaru obraźliwie upraszczać.![]()
Szukaj
Przepraszam najmocniej. Nie miałem zamiaru obraźliwie upraszczać.![]()
Jacek, chyba zgadzamy się wszyscy, że leczenie polega głownie na wspomaganiu organizmu aby zwalczył wirusa. W sumie nie wiadomo ile trwa ta walka organizmu i jest to zapewne indywidualna sprawa.
Może być tak, że zdiagnozowane pozytywnie osoby (te wyleczone) były w ostatniej fazie choroby, mógł wystarczyć kilkudniowy pobyt w szpitalu i test mógł już wyjść ujemny. Nie widzę tu niczego nadzwyczajnego w liczbie 13 wyleczonych, ale to tylko moje zdanie, laika w tym temacie.
Może ktoś wrzucić wykres z Polski i Włoch jak przebiega oficjalnie liczba zakażeń ,
Tu wykres z UK i chciałbym porównać te 3 modele.
- - - - kolejny post - - - - - -
https://www.arcgis.com/apps/opsdashb...0b19484dd4bb14
Ostatnio edytowane przez bejcman ; 15-03-2020 o 10:42
Z5 + 24-200S + 105S
D500 + D7200 + S17-50/2.8 + S50-100/1.8 + AF-P 70-300 + N200-500
Na kłamstwa wyhodowane przez Twoje środowisko na potrzeby szerzenia nienawiści, też jesteś uczulony ?
Wykształcenie i oczytanie nie mają tu nic do rzeczy, choćby biorąc pod uwagę mnie i mojego brata.
Obydwaj zdobyliśmy wszelkie możliwe glejty, a różnimy się w poglądach diametralnie i on pluje jadem niczym żararaka.
Ci sami rodzice, ten sam dom, to samo wychowanie, a jemu neurony połączyły się w inny sposób.
Odwieczny paradoks Kaina i Abla, gdzie nikt raczej nie ma wątpliwości, kto jest kim.
NIKON
לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował
Przeczytałem to wszystko i jestem... przerażony. Ludzie, którzy na co dzień potrafią merytorycznie dyskutować o zdobyczach techniki XXI wieku tutaj cofają się do wieku XIX. Opanujcie się. Pracuję na barykadzie czyli w służbie zdrowia.
1. Na ten moment w PL nie ma ozdrowionych czy jak ich tam zwać. EDIT: w sobotę wieczorem pan Pinkas powiedział o 13 osobach - byłem w pracy, nie widziałem konferencji.
2. Polubcie stronę MZ na FB - to wystarczy. Naprawdę, co by nie mówić o tej władzy to kaliber sprawy jest taki, że nie znam odważnego, który podjąłby się manipulacji statystykami.
3. Statystyki globalne - kompletnie bez znaczenia. Dlaczego? Bo ilość testów jakie się wykonuje nie ma nic wspólnego z zasadami statystyki. Ot, możemy sobie do kawy poczytać cyferki, zobaczyć wykres. Jakieś państwo wykonuje dziesiątki tysięcy testów, ktoś inny kilkadziesiąt... Itp itd.
4. Wczoraj po dyżurze powiedziałem, że musi w końcu wyjść ktoś odważny do ludu i powiedzieć, że nie jesteśmy w stanie zajmować się każdą podejrzaną osobą, każdym podejrzeniem podejrzenia. Dzisiaj czytam, że minister przygotował rozporządzenie o możliwości leczenia zakażonych w domach. Naprawdę, jak się patrzy na to od środka tak jak ja to układa się to w logiczny ciąg zdarzeń. I jak się do tego dołoży możliwości służby zdrowia (nie polskiej, jakiejkolwiek innej też) to z matematyki wychodzi, że jeśli nie podołamy wyzwaniu to za chwilę nastąpi przesilenie. Cudów nie ma.
5. Ilości respiratorów o jakich słyszymy... Nic nie znaczące cyfry. Sam respirator jeszcze nikogo nie uratował. Trzeba go gdzieś postawić, podłączyć, najważniejsze - ktoś musi go obsłużyć, pacjenta trzeba badać, pobierać materiał do analizy, monitorować, nadzorować. Możemy sobie naprodukować i kupić ile chcemy respiratorów. I nic z tego. To tak jakby powiedzieć, że matryca opuszczająca zakład produkcyjny jest gotowym elementem służącym do rejestracji obrazu. Jest? No jest. Zrobisz zdjęcie samą matrycą? No nie. Trzeba ją gdzieś upakować, podłączyć i ktoś musi to na końcu obsłużyć. Ważne są stanowiska intensywnej terapii a to już coś więcej niż sam respirator.
6. Działania państwa polskiego? Jak dla mnie jedyne słuszne. Ani za późno ani za wcześnie. Póki co mamy wszystko pod kontrolą i jeśli najbliższe dni nie pogorszą znacząco sytuacji to może uda nam się wypłaszczyć krzywą zachorowań tak aby nie spowodować przeciążenia systemu opieki zdrowotnej. Można się czepiać szczegółów ale naprawdę jest ok. Jak widać to nawet opozycja za bardzo nie ma argumentów na stole, żeby coś próbować ugrać.
7. Zapłacimy za to wszyscy później, to pewne. Ale na to nic nie poradzimy.
8. Fake newsy? Z Rosji? Pewnie temat jest aktualny. Ale to reguluje zwykłe prawo rynku. Jest popyt i pożądana reakcja na takie produkty to jest podaż. Jeśli mamy takie a nie inne społeczeństwo, które nie jest w stanie zweryfikować ani zrozumieć podstawowych zasad i faktów to niestety jest to doskonała pożywka dla wszelakich farm trolli.
9. Społeczeństwo? Oceniam, że zachowuje się bardzo mądrze i rozsądnie, zgodnie z zaleceniami. To budujące.
10. Zdrowia życzę
Mam nadzieję, że jakoś te moje wywody są zrozumiałe. Nie czytajcie wyborczej, onetu, wirtualnej itp. To naprawdę jest poziom poniżej pudelka (tam przynajmniej czasem można zobaczyć coś miłego dla oka). TVN z marginesem bezpieczeństwa można podglądnąć (dopóki nie pojawi się zaproszony "ekspert" z poprzedniej władzy albo Stokrotka). Polsat przyzwoicie. TVP? Hmm, ostatnio pierwszy raz od dawna włączyłem TVP Info i przyznam, że dają radę. Szału nie ma ale jest ok. Strony MZ, NFZ - polecam, suche fakty, bez ściemniania i propagandy. Co do mediów to oczywiście moje zdanie. Ale mam to szczęście w nieszczęściu, że to co słychać w mediach to ja albo obserwuję bezpośrednio albo rozmawiam z kimś kto obserwował. I czasem jest... śmiesznie, czasem strasznie jak się to widzi.
Pzdr
Ostatnio edytowane przez gremed ; 15-03-2020 o 11:28
@gremed 1 i 2 wzajemnie się wykluczają
Z5 + 24-200S + 105S
D500 + D7200 + S17-50/2.8 + S50-100/1.8 + AF-P 70-300 + N200-500
@gremed dzięki, że jesteś.
Ja widzę, że to ty plujesz jadem. Dość częsty manewr, znany w psychologii, czyli przypisywanie swoich wad (uświadomionych i nieuświadomionych) innym, projekcja negatywna. Trzeba by pogadać z twoim bratem, byłoby ciekawie jak sadzę.
................
@gremed
Patrzysz na to od strony medycznej. I zgodzę się z Tobą w większości kwestii. Ale państwo to nie tylko wypłaszczenie krzywej zachorowań, żeby wcześniej rozwalona służba zdrowia dała jakoś radę. To też gospodarka. Dziś prawie nikt tego nie widzi i ja to rozumiem. Jutro przyjdą gigantyczne problemy gospodarcze, rolą państwa jest przewidywanie i kalkulowanie takich rzeczy. Tylko tyle. Dziś społeczeństwo płaci i to dosłownie, za wieloletnie zaniedbania w ochronie zdrowia. Wraca choćby "to niech wyjadą" bo okazuje się, jak słusznie zauważyłeś a dla mnie jest oczywiste, że nie ma komu obsłużyć tych respiratorów. Temat dłuższy niż na parę zdań, służbę zdrowia obserwuję od tej drugiej strony od paru lat dokładnie, niestety.
Skontaktuj się z nami