Robi wrażenie, ciekawe jak to wypadnie teraz w porównaniu do A9II.
Szukaj
Robi wrażenie, ciekawe jak to wypadnie teraz w porównaniu do A9II.
Uważam dokładnie tak samo.
Fora takie jak to to miejsce dla nerdów. Spora część profi-fotografów na prawdę nie zna technikaliów i nie wnika w szczegóły. Oni zarabiają na obrazku a nie fapaniu się nad tabelkami.
Podobnie jest z klientem low-end - kidyś kupował kompakt, teraz kupuje takiego RP. Cena się zmieniła bo komórki wycięły segment "tani", ale zachowania już niekoniecznie.
Był Pentax, Panasonic, Nikon, Olympus, Fuji. Teraz Canon.
Wg mnie większość aparatów cyfrowych (lustrzanek i bezlusterkowców) będących obecnie w sprzedaży (od najtańszych do najdroższych) ma co najmniej 70 % nadwyżki możliwości nad umiejętnościami 90 % użytkowników.
Więc problem jest w wiedzy, praktyce i doświadczeniu fotograficznym użytkowników aparatów a nie w aparatach.
SONY A7III ; SONY A3000 Full Spectrum
Ależ oczywiście, że tak, ale braki w warsztacie są trudno definiowalne. Każdy zauważy że zdjęcie które zrobił jest kiepskie, ale mało kto potrafi przyznać się do braku umiejętności - łatwiej polecieć i kupić nowszy sprzęt.
I nie, nie hejtuje nowinek technologicznych - ba - sam je lubię, bo składają się na całokształt doświadczenia z fotografowaniem, które powinno sprawiać jak najwięcej frajdy.
A coś czuję, że Canon R5 będzie sprawiał BARDZO dużo frajdy. ^_^
Był Pentax, Panasonic, Nikon, Olympus, Fuji. Teraz Canon.
Mając 250 koników w autku jedni wykorzystują do tego żeby na kolejnym czerwonym być pierwszym, a inni w rajdach walczą o zwycięstwo, umiejętności takich kierowców na pewnym etapie są podobne ale jeśli rajdowiec nie dotrze do mety to jest gorszy od tego co dojechał do kolejnego czerwonego światłą ?
Osobiście nie wykorzystuję kompletnie potencjału EyeAF, nawet AF-C z śledzeniem, a teraz jakieś zwierzaki dodali, wiec można by stwierdzić że mój pierwszy Nikon D80 pewnie wystarczyłby nadal
Ten nowy Canon może być hitem, ciekawe jak z ceną będzie.
250 to ma sąsiadka w przechodzonym Buicku. 70-cio latka.
Ale nie zauważyłem, żeby śpieszyła się kiedykolwiek do sklepu po fajki.
Jeszcze liczy się stosunek mocy do masy. Ale fakt, obecnie 250KM nie robi wrażenia.
A9 | Sigma 35 f/1.2 ART | Sony 200-600 f/5.6-6.3 G | Sony 135 f/1.8 GM
Ostatnio edytowane przez jjj ; 19-02-2020 o 08:56
IMHO, przy calym onanizmie pod adresem nieistniejacego R5...
nadal jestem zdania, ze niech Canon wypusci tego g* 24-105 i jeszcze jakies budzetowe RF 50/1.8 (dajmy na to 400$) i wydmuszkowy RP mimo duzo mniejszej marzy zarobi im 20x tyle jenow przez najblizszy rok co ten wypasiony R5. i pewnie sam jeden zarobi tyle co wszystkie wy* specyfikacyjnie Alfioki i Z-tki... zarobi = roznica miedzy cena sprzedazy (wcale nie mala w przypadku RP!) a kosztem produkcji (smiesznym w przypadku RP, bo caly R&D dawno odwalili, a koszty skladania tak prostego aparatu sa nieduze).
akustyk.fc.pl albo tez bartrozanski@flickr
Skontaktuj się z nami