Dopiero zem wrócił z Łodzi, i jeszcze nie mogę ochłonąc![]()
Szukaj
Dopiero zem wrócił z Łodzi, i jeszcze nie mogę ochłonąc![]()
zgadzam się w 100% Nikonowi sie cos pomieszało. D300 powinien sie nazywać D3H gdyby mu zintegrowano gripa (i dodano ze 2 kl/s - pewnie mogli, ale nie chcieli przeskoczyć jednocyfrowca).
D3 jest spóźnionym FF z za mało MP matrycą jak na dziś.
Te pogodzenie w D3 dwóch linii powoduje, że to body dla niewielu. Najlepiej będzie pasowało do robienia slubów.
oczywiście
Tu się nie zgodzę z całością. Matryca zapewne nie jest wymyślona przez Sony.
Od premiery 5D trochę minęło i w nikonie zapewnie odrobili lekcje, tym bardziej, że były wczesniej body na CMOS i LBCAST. Matryca jest nie tylko nowsza niz ta z 5D, ale i ma większe piksele i mikrosoczewki. Ma prawo bbyc lepsza o 1EV od 5D.
oczywiście marketing robi swoje i wciska klienton niepootrzebne bajery. Takie czasy (i czynia to wszystkie firmy).
Live Viev - wyśmiewano gdy kto pytał o fotografowanie z wyświetlacza, a teraz? Dla mnie - zbędny bajer.
AF - 9 kl/s to bardzo dobry parametr, więc nie narzekajmy, że 11 nie jest tak do końca uzywalne.
8 kl w d300 - jestem w szoku - i to chyba będzie bardziej fotoreporterskie body. Jest drugi wybierak pól AF w gripie - spory plus.
Ja do tej pory pracuje na max 400. Jak 800 będzie używalne - będę się cieszył. Co do 25600 - to jest w trybie Hi, więc tak naprawde skala sie kończy na 6400.
to jedna z sporych zalet - dla mnie. Lubie byc pewien, że mam dobre zdjęcie. A noszenie i zgrywanie ciagle na laptop zdjęc jest uciązliwe, a czasami niemożliwe.
czekam na zdjęcia (z niskich czułości) z obu body. Jestem ciekaw jakie jpg generują bez wyostrzania, jak wypada ten 14 bitowy kolor (przejscia, rozpietość)
podziwiam (naprawdę) ostatnio wypowiedzi na CB. Szczere zainteresowanie, brak (niewiele) złośliwości.
Ale tacy co lubią docinać znajdują sie wszędzie - więc wybacz.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Jacek - co dziwnym nie jest - chciałby średni format w puszce DSLR. A D3 jest bardziej pod PJ-a - szybki jak kobra i nie szumi na wys. ISO. 12MP to w fotografii ogólnej i tak overkill, natomiast w studiu to trochę nędza...
Z ilością pikseli to spokojnie.
Pamiętacie Lbcasta? Tu może być podobnie, skoro matryca jest Nikona.
Skontaktuj się z nami