Close

Strona 7 z 20 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 191
    Kaleid
    Gość

Domyślnie

Dopiero zem wrócił z Łodzi, i jeszcze nie mogę ochłonąc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kaleid Zobacz posta
    Tez nie wierzylem. Zobaczylem wczoraj na prezentacji w Łodzi robiąc jedynie kilka prob w jpgu. 1600 w tym aparacie praktycznie nie ma szumu. 3200 jest rewelacyjne (na portrecie w raczej kiepskim swietle, liczylismy pory w skórze modela). 6400 Wygląda jak 800 w moim D200, a przy tym jest ostrzejsze i widac znacznie wiecej detali. W 25400 szum oczywiscie jest widoczny (wyglada mniej-wiecej jak 1600 w D2x - to nie sa zarty, razem z Pawłem Pawlakiem sami nie moglismy w to uwierzyc), jednak zadziwiajaco dobrze zachowuje detale, a szum luminancji jest drobny. Krótko mówiąc: jesli chodzi o szumy, ten aparat wymiata
    Kurcze, chyba nawet w najbardziej bajkowych snach, niewielu z nas przypuszczało, ze Nikon tak "da czadu"

Rozmowny Awatar Macro
    Miasto
    Łódź/Warszawa/Sztokholm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez IcePower Zobacz posta
    Dlatego balem sie tam pojechac
    Ja to bałem się, ze mi wyleci z roztrzęsionych rąk
    L166B | F80 | F65 | OM20 | D300 | N50/1.8 | N12-24/4 | T90/2.8 DI | S30/1.4 | F85/1.4 | takie tam...

"How do you feel about women's rights? I like either side of them."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubaman Zobacz posta
    ...
    D3
    to IMHO dziwaczna hybryda aparatu do studia i reporterskiego. Mimo imponujących parametrów uważam, że FF do reporterki i sportu, gdzie potrzebny jest zasięg, to niezbyt trafiona propozycja. Jeśli gdziekolwiek crop jest uzasadniony, to właśnie w reporterce (plus foto przyrodnicze). Mamy co prawda opcję cropa w D3, ale daje ona 5Mpx ! rozdzielczość. To trzy kroki wstecz i przy takiej cenie reporter raczej tego do cropa nie kupi.
    zgadzam się w 100% Nikonowi sie cos pomieszało. D300 powinien sie nazywać D3H gdyby mu zintegrowano gripa (i dodano ze 2 kl/s - pewnie mogli, ale nie chcieli przeskoczyć jednocyfrowca).
    D3 jest spóźnionym FF z za mało MP matrycą jak na dziś.
    Te pogodzenie w D3 dwóch linii powoduje, że to body dla niewielu. Najlepiej będzie pasowało do robienia slubów.

Z drugiej strony FF 12MPx to już raczej dolna półka FF. Następca 5D zapewne będzie miał .... nowy 1dsMk3 ma 21Mpx. Nie ma o co kruszyć kopii, ale technologicznie 12Mpx jest to słaby wynik..
    oczywiście

Do tego jeśli to jest faktycznie samodzielna matryca Nikona (jestem jednak absolutnie sceptyczny) to ja nie wierzę, żeby pierwszy ich produkt potrafił jakością obrazu rozwalić w drzazgi tak ogranego w temacie i doskonałego Canona. To jest po prostu niemożliwe, dlatego jakość będzie IMHO jednak słabsza niż 5D, choć pewnie zbliżona i poprawiana softowo..
    Tu się nie zgodzę z całością. Matryca zapewne nie jest wymyślona przez Sony.
    Od premiery 5D trochę minęło i w nikonie zapewnie odrobili lekcje, tym bardziej, że były wczesniej body na CMOS i LBCAST. Matryca jest nie tylko nowsza niz ta z 5D, ale i ma większe piksele i mikrosoczewki. Ma prawo bbyc lepsza o 1EV od 5D.

Przyglądając się specyfikacjom widzę też sporo marketingu, który przy początkowej euforii daje kopa, ale jak wszystko się uspokaja, to pojawiają się pytania. LiveView jest, ale z gorszym AFem - albo klapanie lustra, albo jak w kompakcie ze statywu. Piorunująco szybki, ale od 1DMk3 wolniejszy. Identyczny jak nowy marek w trybie DX (czyli kicha jakość) a szybszy (11kl/sek) w DX z wyłączonym AFem. Ludzie to czysty papierowy bełkot - kto używa 11 klatek na sekundę w okrojonym 5Mpx trybie bez możliwości ostrzenia .
    oczywiście marketing robi swoje i wciska klienton niepootrzebne bajery. Takie czasy (i czynia to wszystkie firmy).
    Live Viev - wyśmiewano gdy kto pytał o fotografowanie z wyświetlacza, a teraz? Dla mnie - zbędny bajer.

AF - 9 kl/s to bardzo dobry parametr, więc nie narzekajmy, że 11 nie jest tak do końca uzywalne.
    8 kl w d300 - jestem w szoku - i to chyba będzie bardziej fotoreporterskie body. Jest drugi wybierak pól AF w gripie - spory plus.

Nie wątpię, że poziom szumów musi być naprawdę niezły, pytanie tylko, czy Canon produkujący matryce od 8 lat nie ma możliwości zrobić ISO 25600 kiedy Nikon w pierwszej swojej matrycy może? Uważam, że może tylko do głowy by mu nie przyszło dawać taką czułość narażając się na opinie o "szumiącym na wyższych czułościach body". Przecież to absurdalny parametr...
    Ja do tej pory pracuje na max 400. Jak 800 będzie używalne - będę się cieszył. Co do 25600 - to jest w trybie Hi, więc tak naprawde skala sie kończy na 6400.

Wyświetlacz LCD VGA.. no dobra bardzo fajny bajer. Pytanie tylko po co mi 3 calowy ekran o rozdzielczości większej na cal niż mój domowy, super hiper monitor .
    to jedna z sporych zalet - dla mnie. Lubie byc pewien, że mam dobre zdjęcie. A noszenie i zgrywanie ciagle na laptop zdjęc jest uciązliwe, a czasami niemożliwe.

czekam na zdjęcia (z niskich czułości ) z obu body. Jestem ciekaw jakie jpg generują bez wyostrzania, jak wypada ten 14 bitowy kolor (przejscia, rozpietość)

podziwiam (naprawdę) ostatnio wypowiedzi na CB. Szczere zainteresowanie, brak (niewiele) złośliwości.
    Ale tacy co lubią docinać znajdują sie wszędzie - więc wybacz.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    AF - 9 kl/s to bardzo dobry parametr, więc nie narzekajmy, że 11 nie jest tak do końca uzywalne.
    8 kl w d300 - jestem w szoku - i to chyba będzie bardziej fotoreporterskie body. Jest drugi wybierak pól AF w gripie - spory plus.
    Co ciekawe tego nawet nie ma w D3. A to jest bardzo przydatna rzecz. Mnie przy pionowych bardzo brakuje.
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Co ciekawe tego nawet nie ma w D3. A to jest bardzo przydatna rzecz. Mnie przy pionowych bardzo brakuje.
    W D3 nie jest to potrzebne, bo tam bez problemu w pionie dostaje się do wybieraka. Problem był w korpusach z gripem - jest grubszy i nie ma na to szans. Podobne rozwiązanie było w F6, dobrze że w D300 też się do tego przyłożyli.

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    chcieli przeskoczyć jednocyfrowca).
    D3 jest spóźnionym FF z za mało MP matrycą jak na dziś.
    Jak zobaczycie jakie obrazki wypluwa Detrójka, to zmienicie zdanie. Ja już widzialem. Bardzo chętnie przyjmę ten spóźniony i zacofany technologicznie aparat.

Domyślnie

Jacek - co dziwnym nie jest - chciałby średni format w puszce DSLR. A D3 jest bardziej pod PJ-a - szybki jak kobra i nie szumi na wys. ISO. 12MP to w fotografii ogólnej i tak overkill, natomiast w studiu to trochę nędza...

Domyślnie

Z ilością pikseli to spokojnie.
    Pamiętacie Lbcasta? Tu może być podobnie, skoro matryca jest Nikona.
    Ostatnio edytowane przez meliszipak ; 26-08-2007 o 15:34
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Strona 7 z 20 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów