Close

Strona 2293 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1293179321932243228322912292229322942295230323432393 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 22 921 do 22 930 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

@ikit
    Sorry, wszedłem przez powiadomienia i od razu mnie przerzuciło do postu dannego.

Na szybko wbiłem na RPA i ten Sony 70-300G jest nawet za 1200, ale od gościa z trzema komentarzami z czego jeden nieprzychylny, zatem podejrzane.
    Niemniej jednak dziękuję za konkret. Popatrzę, poczytam, może jeszcze o coś zapytam.

@GePe
    Dzięki za kolejny konkret. Jeżeli chodzi o mnie, to ja nie używam w zasadzie dłuższych ogniskowych niż 50 mm, na APS-C. No dobra, w 16-70 mam więcej, ale było w zestawie, to wziąłem.
    Na FF nie przejdę, dopóki Sony nie wypuści sensownie małych szkieł pod pełną klatkę. Kilka lat ciągałem po świecie pełnoklatkowe lustro i dzięki, ale nie. Kręgosłup mam jeden, bez możliwości wymiany. U mnie zdjęcia powstają w zasadzie tylko podczas wyjazdów, zatem kieszonkowe body jest super, jak są do tego kieszonkowe szkła to już jest fantastycznie.
    Tele wiadomo jest większe, cięższe, ale dlatego chcę kupić wcześniej, żeby się przyzwyczaić.

Myślę dość intensywnie nad Islandią, a tam jednak trzeba mieć coś dłuższego niż to co mam w szufladzie. Po tym wyjeździe, zależnie od do nastroju, sprzęt spocznie w szufladzie lub pójdzie do ludzi.
    Ostatnio edytowane przez zdyboo ; 08-10-2017 o 21:20
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dannywrocek Zobacz posta
    Korzystał ktoś lub nadal korzysta z adapterów typu speedbuster (Mitakon bądź Metabones)? Warte uwagi?
    Zajeqiście warto.

Domyślnie

No to napisz co z czym warto.

Domyślnie

Z LA-lą nie masz, co liczyć na zestaw kieszonkowy. Dla mnie takim zestawem był 5N/7 z 50 lub 55-210, doskonale mieścił się w wewnętrznej kieszeni bluzy. Po podpięciu LA-li i nawet małego obiektywu niestety zestaw nie mieścił się już w kieszeni.
    Natomiast niezaprzeczalną zaletą adaptera jest posiadanie gniazda statywowego, co przy korzystaniu z monopolu lub statywu i cięższych obiektywach odciąża bagnet aparatu.

Domyślnie

d90 - Ty żyjesz!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    [MENTION=59004]
    Myślę dość intensywnie nad Islandią, a tam jednak trzeba mieć coś dłuższego niż to co mam w szufladzie. Po tym wyjeździe, zależnie od do nastroju, sprzęt spocznie w szufladzie lub pójdzie do ludzi.
    Jak normalnie nie używasz to rzeczywiście dorwij jakieś tele, a po wyjeździe pchnij, niedużo stracisz szczególnie na używkach sony A, ja traktuję takie straty jako opłatę za wypożyczenie szkła na jakiś okres A przy takim systemie, Islandii na którą się pewnie nie wróci i Twoich dojrzałych umiejętnościach fotograficznych to ja bym brał jednak to 70-300G z LAEA2, małe nie będzie ale dla zdjęć na te 2 tygodnie warto ponosić i wyjść prawie na zero za używanie tego obiektywu
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    @ikit
    Sorry, wszedłem przez powiadomienia i od razu mnie przerzuciło do postu dannego.

Na szybko wbiłem na RPA i ten Sony 70-300G jest nawet za 1200, ale od gościa z trzema komentarzami z czego jeden nieprzychylny, zatem podejrzane.
    Niemniej jednak dziękuję za konkret. Popatrzę, poczytam, może jeszcze o coś zapytam.

@GePe
    Dzięki za kolejny konkret. Jeżeli chodzi o mnie, to ja nie używam w zasadzie dłuższych ogniskowych niż 50 mm, na APS-C. No dobra, w 16-70 mam więcej, ale było w zestawie, to wziąłem.
    Na FF nie przejdę, dopóki Sony nie wypuści sensownie małych szkieł pod pełną klatkę. Kilka lat ciągałem po świecie pełnoklatkowe lustro i dzięki, ale nie. Kręgosłup mam jeden, bez możliwości wymiany. U mnie zdjęcia powstają w zasadzie tylko podczas wyjazdów, zatem kieszonkowe body jest super, jak są do tego kieszonkowe szkła to już jest fantastycznie.
    Tele wiadomo jest większe, cięższe, ale dlatego chcę kupić wcześniej, żeby się przyzwyczaić.

Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM lub
    Canon EF 75-300 mm f/4-5.6 III za... 499 zl

+ commlite adapter ?
    X-T10, XF 16-55/2.8, XF 35 f/1.4, XF 55-200, 5D MKII , EF 24-105 mm f/4L IS USM, EF 85mm f/1.8 USM, A6000 SEL18-105/4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    No to napisz co z czym warto.
    Najlepiej z jakimś obiektywem jest używać.
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GePe Zobacz posta
    Z LA-lą nie masz, co liczyć na zestaw kieszonkowy. Dla mnie takim zestawem był 5N/7 z 50 lub 55-210, doskonale mieścił się w wewnętrznej kieszeni bluzy. Po podpięciu LA-li i nawet małego obiektywu niestety zestaw nie mieścił się już w kieszeni.
    Natomiast niezaprzeczalną zaletą adaptera jest posiadanie gniazda statywowego, co przy korzystaniu z monopolu lub statywu i cięższych obiektywach odciąża bagnet aparatu.
    No to mamy odmienne definicje kieszonkowości, albo odmienne kieszenie.
    Dla mnie kieszonkowy to jest NEX-6 z E20 lub z E16. NEX-5R+E20 to mój zestaw rowerowy, który wożę w tylnej kieszonce koszulki rowerowej. Z tele nie liczę na kieszonkowość nawet w przenośni. E55-210 jest już za duży do jakiejkolwiek z moich kieszeni. Zestaw z adapterem i szkłem od lustrzanki taki być nie może. No ale i są tele, gdzie nawet duże lustrzanki wyglądają jak przerośnięty dekielek.

Cytat Zamieszczone przez darekw1967r Zobacz posta
    Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM lub
    Canon EF 75-300 mm f/4-5.6 III za... 499 zl

+ commlite adapter ?
    Ten pierwszy to rozumiem, że odpowiednik Nikkora czy Sony w tym zakresie? Porównywalna jakość, porównywalne rozmiary, porównywalna cena. Z tym adapterem będę miał AF i IS?
    Ten drugi, to chyba nic ciekawego jednak. Tanie tele niczego nie urywające, w żadnym aspekcie.

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Jak normalnie nie używasz to rzeczywiście dorwij jakieś tele, a po wyjeździe pchnij, niedużo stracisz szczególnie na używkach sony A, ja traktuję takie straty jako opłatę za wypożyczenie szkła na jakiś okres A przy takim systemie, Islandii na którą się pewnie nie wróci i Twoich dojrzałych umiejętnościach fotograficznych to ja bym brał jednak to 70-300G z LAEA2, małe nie będzie ale dla zdjęć na te 2 tygodnie warto ponosić i wyjść prawie na zero za używanie tego obiektywu
    Jescze poczytam stronę, którą podesłał GePe, ale tez jakoś skłaniam się ku rozwiązaniom "systemowym".
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Strona 2293 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1293179321932243228322912292229322942295230323432393 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów