Ze 3-4 razy przewijał się już wątek SB w tym wątku![]()
Szukaj
Ze 3-4 razy przewijał się już wątek SB w tym wątku![]()
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Jeśli nie zamierzasz przesiadać się na mały obrazek, to warto. Jakości zauważalnie nie tracisz, przynajmniej na Mitakonie II, za to jest działkę jaśniej.
Jednak taki adapter jest dosyć ciężki i zmienia wyważenie zestawu, co na dłuższą metę może być niewygodne.
No i faktycznie, wcześniej było trochę o tym.
Tylko dla jakich szkieł warto kupić tego SB? Ja nie dostrzegam takich.
No w momencie jak pojawiły sie cropowe samyangi 50/1.2 i 35/1.2, sigma 30/1.4 to też trochę SB straciły rację bytu. Brakowało jeszcze szerszych pleśniaków na cropie bo 24-35mm robiły się wąskie. Z tym że SB osłabiały rogi więc szału nie było. A przy sensownie wycenionych, malutkich (przy szkle FF+SB) sigmach 19/30 i e20? Co tam jeszcze zostanie... Jakąś tanią 100-135tkę dołączyć? Ale do jednego szkiełka trochę tak nietanio wyjdzieJuż chyba lepiej iść w jakiś odpowiednik typu samyang 85/1.4.
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Proszę o pomoc z teleobiektywem, być może będę potrzebował, a to kompletnie nie moje rejony. Wolałbym kupić wcześniej i się ostrzelać.
Jest 55-210 o podobno całkiem niezłym stosunku ceny do jakości. Mały i lekki ze stabilizacją i średnicą filtra jak większość szkieł do NEXa. To szkło zawsze zdążę kupić, zwłaszcza, że sporo tego na rynku wtórnym.
Ponieważ w zasadzie nigdy nie miałem tele dłuższego niż właśnie 210 mm, tym razem chciałbym kupić coś dłuższego, tak ze 300 mm na przykład. Czyli szkło 70-100 - 300+, jest 70-300 do pełnej klatki, ale jego cena jest absurdalnie wysoka. Podejrzewam, że szkło jest dobre, ale nie wydam sześć i pół kafla na szkło, które będzie pewnie raz przydatne.
Zatem wychodzi, że potrzebuję coś lustrzankowego i adaptera, który zapewni mi AF, może być wolny, ale musi być. To warunek konieczny. Bez tego bym kupił jakiegoś manualnego Nikkora i temat byłby z głowy.
Zatem czy na przykład firmowy adapter LE-EA4 będzie współpracował z moimi NEXami 6 i 5R?
Jeżeli nie, to jaki adapter kupić?
Jakie tele do adaptera podpiąć?
Zakres: 70-100 - 300+ mm - na pewno zoom, stałka w ogóle nie wchodzi w rachubę
Światłosiła: f/5.6 - f/6.3 na długim końcu wystarczy, nie jest mi na pewno potrzebne jasne wiadro. Już szkło wielkości Nikkora 70-300VR jest wystarczająco duże.
AF: musi być
Stabilizacja: byłoby bardzo miło, ale nie będę się upierał.
LA-EA2/4 i osobiście mogę polecić 70-300G na bagnet A. Prawie tak samo dobry jak ten z FEok 1700-1800 używka. Używkę łatwo odsprzedać, mają dobrą reputację a i niezłe ceny obecnie, nie powinno się w razie czego dużo stracić. Ale to niemałe szkło (choć standardowe w swojej kategorii pod lustrzanki), za to dobre.
Tamron 70-300USD cieszy się dobrą reputacją ceny do jakościAle jest słabszy od G. Za to nówki z 1200 chyba szły? Dawno nie patrzyłem na nie.
A i był jakiś sony chyba SAM70-300, cropowy, to się nie nosi więcej niż potrzeba ale nie używałem, nie wiem czy można polecić na 100%, powinien być przynajmniej ok, niegorszy niż e55-210
Jest też niedroga minolta 100-300 APO (jakieś 500-600zł). Jest ponadto nieduża jak na 300mm (chyba najmniejsza w tej kategorii) ale oczywiście nie tak dobra jak G (to szkło kasuje wszystko no ale i kosztuje).
Stabilizację można by pewnie uzyskać przez jakiś adapter na canona (i tu canon czy np. w/w tamron bo w canonie ma stabilizację) ale to raczej nexy 6300-6500, na innych AF chyba nie da rady.
Spokojnie może być coś z Canona, tylko co tam jest godnego uwagi w rozsądnej monecie? Z Nikona mi tylko analogi zostały i szklarnia do nich, obecnie dość mocno wypożyczona.
Rafał testował adapter 3 lata temu, od tego czasu mogło się sporo zmienić, mogły wyjść nowe wersje adapterów, które mogą jednakże nie współpracować z moim nieco starym bądź co bądź aparatem.
Jestem otwarty na propozycje i chciałbym skorzystać z tego, że do Sony podepnę wszystko. Nie chciałbym przy tym wydać za dużo, ale nie jestem w stanie na razie określić budżetu, poza tym, że 6,5 klocka to stanowczo za dużo.
W zupełności wystarczy Ci adapter LA-EA2 chyba, że myślisz przyszłościowo nad przejściem na FF to wówczas LA-EA4. Z obiektywów za niewielką kasę godnych polecenia jedynie Minolta AF 75-300 4.5-5.6 (pierwsza wersja) wielkie i ciężkie bydlę, ale naprawdę fajne. Niezły jest też Minolta AF 100-300 APO D i 100-400 APO. Za trochę większą kasę masz Sony 70-300 4.5-5.6 G SSM v I i II i idąc dalej Białas 70-400 4-5.6 v I i II. I tak oto zbliżyliśmy się w okolice cenowe systemowego 70-300 do którego dotarłem po przejściu drogi, którą właśnie zaczynasz![]()
Jak by nie było adapter jest protezą, naprawdę dobrą, ale dość dużą. Zużywa również troszkę prądu, co przy dość małej pojemności baterii ma jakieś znaczenie o ile nie masz kilku baterii w zapasie.
Ja osobiście kończę właśnie zabawę z LA-lą i bagnetem A i przechodzę całkowicie na obiektywy systemowe. Trzymałem jeszcze MAF 135 jednakże po sobotnim zakupie i zrobieniu kilku zdjęć SEL85F18 podjąłem decyzję o sprzedaży LA-EA4 i MAF135f2.8.
Poczytaj sobie o obiektywach tutaj: http://www.dyxum.com/lenses/index.asp może coś dla siebie znajdziesz.
Na Nex 5N; 7 i A6000 miałem systemowy 55-210 i byłem z niego całkiem zadowolony, dobry obiektyw za niewielką kasę, szybki, cichy i stabilizowany, dość ciemny, ale w dobrych warunkach daje dobre wyniki, coś za coś.
Skontaktuj się z nami