Szukaj
Nie wiem. Ostrość mam wrażenie (a nawet jestem pewien), że była gorsza niż na A7, a przecież mniej upakowana matryca. Poza tym kolorystyka jakaś tępa + aberracje powodowały, że nie sięgałem chętnie do tego szkiełka. Tutaj jest przykład w pełnym formacie: http://www.kubacichocki.pl/test/nokt...1/noktonm9.jpg
O obiektywach wiem prawie wszystko![]()
Są oznaki silnej aberracji chromatycznej (fioletowe obwódki wokół dłoni, zielone obwódki na krawędziach tego jasnego wzroku na ubraniu, zielone obwódki na włosach).
Albo obiektyw nie jest telecentryczny, albo jest, a to te soczewki na matrycy rozszczepiają barwy, albo jedno jest niedopasowane do drugiego, a może w Sony chromatyzm jest jakoś automatycznie usuwany na drodze obróbki elektronicznej jeszcze w korpusie, albo przy obróbce na kompie, w sposób niezauważalny dla użytkownika?
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Im matryca bardziej upakowana tym rozdzielczość układu powinna być większa
Te soczewki na matrycy powinny sobie radzić z nietelecentrycznym obiektywem. Zresztą one są skośne tylko na rogach. A tutaj paskudna aberracja jest w samym centrum.
Ostatnio natomiast czytałem,że w takich jasnych szkłach minimalna różnica w odległości rejestrowej może objawiać się aberracja. Ostrość też by siadła. Tylko,że takiej sytuacji spodziewałbym sie po adapterze.
A kolory to pewnie kwestia matrycy CCD w Leice.
Ale Summilux i Noctilux chodziły pięknie, i kolory były zupełnie inne... Rozdzielczość może byłaby lepsza, gdyby obiektyw miał zapas, a tutaj zapasu nie było, więc efekt był zupełnie odwrotny...
O obiektywach wiem prawie wszystko![]()
Z tymi kolorami chodziło mi o to, że być może matryca Leici kiepsko pasowała do charakterystki szkła? Takie luźne przypuszczenie.
A co do ostrości to chyba się nie rozumiemy. Nokton jest ostrzejszy na Sony, tak? I tak powinno być bo Sony ma wyższe upakowanie pikseli. Gęstsze matrycę wyciągają więcej lpm nawet przy kiepskich szkłach.
Jest coś takiego jak wtórna aberracja chromatyczna na matrycy - różne szkła potrafią różnie pyknąć z danym sensorem, pewnie Nokti dlaczegoś nie banglał z M-ką...
Faktycznie masz rację. Zdarza się to dla jasnych szkieł. Np 85L tak ma. I w zależności od matrycy efekt może być dość różny.
@Cichy zalogowałem się po latach na leica forum. To działa!I tak myślę dlaczego nikt nie zagląda - może trzeba by to rozruszać??
Skontaktuj się z nami