Close

Strona 895 z 1914 PierwszyPierwszy ... 39579584588589389489589689790594599513951895 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 8 941 do 8 950 z 19131

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    I jeszcze jedno z maków, ino BW

Czyste piękno emanuje.
    Pozdrawiam, Jurek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Może to kwestia tych nachylonych czy zgoła nie nachylonych soczewek na matrycy?
    Nie wiem. Ostrość mam wrażenie (a nawet jestem pewien), że była gorsza niż na A7, a przecież mniej upakowana matryca. Poza tym kolorystyka jakaś tępa + aberracje powodowały, że nie sięgałem chętnie do tego szkiełka. Tutaj jest przykład w pełnym formacie: http://www.kubacichocki.pl/test/nokt...1/noktonm9.jpg
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Są oznaki silnej aberracji chromatycznej (fioletowe obwódki wokół dłoni, zielone obwódki na krawędziach tego jasnego wzroku na ubraniu, zielone obwódki na włosach).
    Albo obiektyw nie jest telecentryczny, albo jest, a to te soczewki na matrycy rozszczepiają barwy, albo jedno jest niedopasowane do drugiego, a może w Sony chromatyzm jest jakoś automatycznie usuwany na drodze obróbki elektronicznej jeszcze w korpusie, albo przy obróbce na kompie, w sposób niezauważalny dla użytkownika?
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Im matryca bardziej upakowana tym rozdzielczość układu powinna być większa

Te soczewki na matrycy powinny sobie radzić z nietelecentrycznym obiektywem. Zresztą one są skośne tylko na rogach. A tutaj paskudna aberracja jest w samym centrum.
    Ostatnio natomiast czytałem,że w takich jasnych szkłach minimalna różnica w odległości rejestrowej może objawiać się aberracja. Ostrość też by siadła. Tylko,że takiej sytuacji spodziewałbym sie po adapterze.
    A kolory to pewnie kwestia matrycy CCD w Leice.

Domyślnie

Ale Summilux i Noctilux chodziły pięknie, i kolory były zupełnie inne... Rozdzielczość może byłaby lepsza, gdyby obiektyw miał zapas, a tutaj zapasu nie było, więc efekt był zupełnie odwrotny...
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Z tymi kolorami chodziło mi o to, że być może matryca Leici kiepsko pasowała do charakterystki szkła? Takie luźne przypuszczenie.
    A co do ostrości to chyba się nie rozumiemy. Nokton jest ostrzejszy na Sony, tak? I tak powinno być bo Sony ma wyższe upakowanie pikseli. Gęstsze matrycę wyciągają więcej lpm nawet przy kiepskich szkłach.

Domyślnie

Jest coś takiego jak wtórna aberracja chromatyczna na matrycy - różne szkła potrafią różnie pyknąć z danym sensorem, pewnie Nokti dlaczegoś nie banglał z M-ką...

Domyślnie

Faktycznie masz rację. Zdarza się to dla jasnych szkieł. Np 85L tak ma. I w zależności od matrycy efekt może być dość różny.

Zbanowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Ale Summilux i Noctilux chodziły pięknie, i kolory były zupełnie inne... Rozdzielczość może byłaby lepsza, gdyby obiektyw miał zapas, a tutaj zapasu nie było, więc efekt był zupełnie odwrotny...
    @Cichy zalogowałem się po latach na leica forum. To działa! I tak myślę dlaczego nikt nie zagląda - może trzeba by to rozruszać??

Strona 895 z 1914 PierwszyPierwszy ... 39579584588589389489589689790594599513951895 ... OstatniOstatni