Szukaj
Problem polega na tym, że klientowi zamawiającemu usługę fotograficzną czy filmową nie przychodzi do głowy, że ktoś może nie dostosować się do okoliczności.
W dniu ślubu nie wypada takiemu delikwentowi zwrócić uwagę że robi wieś, jest za późno, to i tak już nic nie zmieni.
Pozostaje robić dobrą minę do złej gry.
Drugi problem to taki, że w większości przypadków sponsorami są rodzice i o ile części młodym to nie przeszkadza, to głównym płatnikom już tak.
Sam wydałem swoją córkę w lipcu.
To ekipa wynajęta przeze mnie (było prawie 30 stopni) fotograf i Pan z Panią filmowcy.
Pot nie zalał wizjerów, oddali fajne materiały, czyli można być zawodowcem i być jednocześnie odpowiednio ubranym:
Byłem we wrześniu na ślubie, gdzie Pani Fotograf (sympatyczna i profesjonalna) przyszła w modnych poszarpanych dżinsach, różowych najeczkach i koszulce z diamencikami.
Żałuj że nie słyszałeś komentarzy jednej z matek przy oglądaniu filmu dwa miesiące później.
Nikt nic nie pisał o gajerze, to tylko twoje kontrargumenty.
Czepiłem się głównie koszul z krótkim rękawem, bo to dla wielu osób to samo co spodnie z krótkimi nogawkami czy sportowe buty/sandały.
Każdy z tych elementów, razem czy osobno jest niedostosowany do okoliczności.
Część gości nie wyczuwa tej różnicy a pozostała i owszem.
Stosując się do zasad, jesteś w zgodzie ze wszystkimi a nie z częścią, nazwijmy ją mniej wyrobioną lub łagodniej, mniej wymagającą.
Ślubów nie robiłem, ale jako operator mam równie ciężki zawód jeśli chodzi o stopień wysiłku fizycznego.
Staram się dostosować do okoliczności i noszę to co w danej sytuacji jest stosowne.
Czasem jest to drelich, czasem t-shirt, na spotkania produkcyjne i dokumentacje koszula z długim rękawem,
na wywiady z osobistościami typu Penderecki, Tenzin Gjaco, prezydenci czy imprezy gdzie goście są w strojach eleganckich, zawsze garnitur.
Wiem że ciebie nie przekonam, bo jak widzę ty wiesz swoje,
piszę ponieważ może ktoś czytający to obecnie lub w przyszłości zrozumie, że można trzepać 30-40 ślubów w t-shirt-cie z logo
i można robić "30-40 ślubów rocznie i robiąc to dobrze, za dobrą kasę, oddając fajne materiały", jednocześnie mając klasę a nie tylko sześć.
Tak wyglądam w drelichu:
a tak w t-shirt
Camera Obscura, DX, FX, XXX
Ta... a porobiła czy porobhila. MIAL, czy miał ?
Nie ma to jak komuś wytykać błędy, zostawiając treść z błędamiAh zaraz będzie, bo na telefonie napisane, bo tamto, bo siamto
@Woldemorth
Ok, rozumiem co masz do przekazania i masz w tym trochę racji. Ale nie można tego tak sztywno traktować, podałeś przykład na podstawie maszynistów, tam gdzieś o jakiejś ochronie. Tylko to nie jest jakaś zasada i wyrocznia, która głównie dlatego znajdzie Ci klientów i pozwoli Ci brać większą kasę. PM nie wybierają fotografa na podstawie jego ubrania. Co do marudzenia rodziców, babci, ciotek - to posłuchaj sobie na weselach, jak potrafią niektórzy marudzić i narzekać na wszystko, jedzenie, wystrój sali, sukienkę młodej, zarost młodego (jakby to miało być robione specjalnie pod nich) zawszę się znajdzie jakiś gwóźdź programu, który zamiast się bawić, przyjdzie wszystko obczajać, szukając dziury w całym, narzekając na lewo i prawo. Do mnie potrafi przyjść jakiś nieznany mi wujaszek PM i zrzędzić co mu się nie podoba. Wtedy uśmiech, odwrót na pięcie ...
Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 30-05-2017 o 15:38
[QUOTE=kurczeblade;3853312]Chcecie zobaczyć do tej szafy i się dalej pośmiać ? ale nie noszę do tego brody drwala
Ja noszę brode drwala i nie wiem w czym masz problem![]()
d780, d700, Nikkor 18-35,24,35,85,24-70
www.foto-maciejewski.pl
Fejs - https://www.facebook.com/fotomaciejewski
Jak widac mozna sie klocic o wszystko. Nie tylko moja prawda jest najmojsza ale moja koszula najkoszulsza a spodnie najspodniejsze (a broda najbrodsza). A co tam na swiecie slychac? http://enviragallery.com/what-should...ographer-wear/
I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr
d780, d700, Nikkor 18-35,24,35,85,24-70
www.foto-maciejewski.pl
Fejs - https://www.facebook.com/fotomaciejewski
Skontaktuj się z nami