@bradley moja pięta twierdzi, że za dużo autokorekty używa Twoja pięta.
Samyang 12/2 jest bardzo spoko, jedno z lepszych szkieł z bagnetem E. U mnie najważniejszym powodem zmiany był brak AF i drugim było to, że akurat ceny Touitów spadły mocno poniżej 3 kafli. Więcej kasy bym na niego nie wydał.
Jakbym robił tylko statyczne motywy, to pewnie nadal S12/2, ale że czasem strzelam tak szeroko na ulicy, to wolę mieć AF. Decyzja zmiany zapadła zaraz po powrocie z Szanghaju, gdzie kilka zdjęć przestrzeliłem myśląc, że jest OK. Dramatu co prawda przy tej ogniskowej nie ma, ale trzeba się pilnować. Musiałbyś poszukać w postach z końca 2015 roku i/ lub początku 2016 gdzie bardziej drobiazgowo opisywałem przyczyny.
S12/2 i Z12/2.8 mimo tej samej średnicy filtra różnią się dość znacznie wielkością. Samyang jest mały i zgrabny, a Zeiss wielki i pękaty. Koleżanka się śmieje, że mam obiektyw większy niż aparat.
Reasumując, jeżeli ktoś się zastanawia nad UWA do NEXa i następnych, to Samyang warty jest uwagi. Zwłaszcza bym szukał na rynku wtórnym. Ja też kupiłem używkę, tam się nie ma co popsuć. Metal i szkło, żadnej elektroniki. Ja się coraz częściej zastanawiam nad 10-18, nawet jak ostatnio była promocja na Amazonie, to ledwo opanowałem chęć kliknięcia "kup". Co prawda kiedyś na analogu miałem 14 mm i szybko się pozbyłem, bo nie ogarniałem kuwety, ale taki 10-18 byłby całkiem sensownym uzupełnieniem do 16-70. No i byłby mniejszy niż Z12.![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami