Szukaj
@zdyboo Ładne ujęcia! Ostatnie HDR czy jedna klatka?
Dziękuję. Wszystkie fotosy to pojedyncze klatki.
Dzięki za odpowiedź! To 16-70 świetnie pracuje pod słońce (co mnie martwi, bo tylko bardziej przekonuje do jego kupna, a o alternatywy ciężko ) i matryca z Nex-6 daje radę.
Mógłby robić ładniejszą gwiazdkę ze słońca, ale jak na zoom to i tak nie jest źle, choć na przykład PZ daje ładniejszą, ale tylko w przypadku mocnego domknięcia i potem mam sporo roboty z usuwaniem śladów po brudzie na matrycy. Domknięty do f/8 PZ robi ze słońca rozdeptaną amebę.
Jeżeli chodzi o flary czy odblaski to jest znacznie lepiej.
Najlepszy do gwiazdek pod słońce z zoomow jest SEL1018 (w sumie mój pierwszy obiektyw który tak fajnie to robi)
Tu pare przykładów:
https://tomiga.wordpress.com/2016/11...arium-wroclaw/
Ostatnio edytowane przez tomiga ; 12-04-2017 o 21:52
Nie ma jak stałka do gwiazdek ale najlepsze są do tego stałki z prostymi listkami przysłony co się za to odbija w bokehu jak listków jest za mało. Voigtlandery czy loxie sobie tutaj super radzą. Za to z tego co pamiętam e24 było pod tym względem takie sobie, nie przeszkadzało mi to, taki charakter tego szkła akceptowałem
Ale ja w sumie nie patrzę na słońce pod kątem robienia gwiazdek, jakoś o tym nie myślę, ale widzę że może czasem warto![]()
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Skontaktuj się z nami