Dzięki za wyjaśnienie. Fotka mgławicy była robiona przy użyciu jakiegoś montażu?
Szukaj
Dzięki za wyjaśnienie. Fotka mgławicy była robiona przy użyciu jakiegoś montażu?
NX300 +18-55, J200/4, N70-300/4,5-5,6, H58/2,
Tak, montaż Eq2 z prowadzeniem. Używka za 200 - 300 zł chodzi. Czas to 30s na jedną klatkę i około 50 klatek.
U mnie dzisiaj nie jest jakoś super przejrzyste powietrze, ale spróbowałem zrobić zdjęcie księżyca moim Tamronem Adaptall 200-500 na 500 mm.
Nawet przy użyciu focus peaking w NX1 ustawianie ostrości to ciężka sprawa. Wykonałem kilka zdjęć, aby wybrać do obróbki jedno.
Jest ono oczywiście przycinane z większego kadru i musiałem usuwać dośc silny efekt halo wokół księżyca.
Efekt poniżej. Moim zdaniem szału nie ma. Za mało widocznych szczegółów mimo przeskalowania zdjęcia do 1024 pix, ale nie do tego typu fotografii kupiłem obiektyw
Parametry:
Samsung NX1
500 mm
ISO 100
f/11
0,3 sek
Jest nieźle, ale nie pdbijałbym tak kontrastu bo wygląda jak planeta z lądami i morzami![]()
SuperChociaż rzeczywiście - troszkę mniej kontrastu by się przydało, naturalność gdzieś się rozmyła
Ja po paru próbach stwierdziłem, że zgodnie z tym co mówił puch24 - więcej z zestawu NX500/NX200mm nie wycisnę bez kolejnych inwestycji, a tych mam na razie dość. Jedyna inwestycja jaką jestem jeszcze skłonny ponieść do systemu NX to 85/1.4 jeśli trafię kiedyś w fajnej cenie (pytanie brzmi - co to znaczy fajna cena - na ten moment myślę że byłbym gotowy przeznaczyć około 2,5k)
---
Sprzętowy heretyk
No to mi się w zeszłym roku poszczęściło
Trafiłem na 85-kę w sklepie, która wyleciała z rąk klienta na prezentacjach i ma przygnieciony pierścień mocowania filtrów.
W opakowaniu brak było również osłony przeciwsłonecznej, ale za to cena wyniosła niecałe 900 zł.
Poza wymienionym uszkodzeniem Obiektyw optycznie i mechanicznie działa bez zarzutu.
Teraz planuję zaprojektowanie i wydrukowanie osłony przeciwsłonecznej na drukarce 3D - może się uda![]()
No to zazdroszczęJa jakiegoś wielkiego parcia nie mam, ot sprawdzam co jakiś czas czy się nie pojawi w dobrych pieniążkach (tak jak trafiłem NX500), ale całkiem podoba mi się szklarnia którą mam
![]()
Aaa, właśnie - "pochwalę" się... Jakiś czas temu udało mi się sprawdzić wytrzymałość NX300 z zapiętym 18-55 OIS III na upadek z parapetu na panele (około 1,20m). Jesteście ciekawi wyniku? NX300 (1:0) 18-55. Kit niestety nie przeżył... Bagnet oderwał się od obiektywu i został w puszce, oderwala się też taśma łącząca styki na bagnecie z płytką drukowaną wewnątrz obiektywu. Więcej szkód nie widać, obiektyw sprawia wrażenie funkcjonującego mechanicznie.
Orientujecie się może czy jest sens zabierać się za naprawę? Mogę wieczorem wrzucić fotkę jak to wygląda.
W sumie - mam 16-50 PZ, więc spacerówka jakaś jest, choć na spacery i tak chodzę z innym zestawem: 16, 45 oraz 50-200![]()
---
Sprzętowy heretyk
Bardziej jestem ciekaw jak wyglądał surowy raw niż po tej "obróbce".
No cóż, powiedzmy sobie, że te obiektywy NX to "plastic is fantastic". Czytałem chyba o dwóch albo trzech przypadkach rozlecenia się obiektywu 12-24 przy całkiem niewielkim uderzeniu. W starym 18-55 łamały się plastikowe bagnety. Ale ułamywały się same skrzydełka bagnetu, a sam pierścień bagnetu i jego mocowanie do obiektywu pozostawało całe. Wcale nie jestem pewien, czy zmiana na metalowy bagnet była takim dobrym pomysłem, bo teraz bagnet wyrywa się w całości razem z flakami.
Ostatnio edytowane przez puch24 ; 11-04-2017 o 19:17
Skontaktuj się z nami