Close

Strona 181 z 371 PierwszyPierwszy ... 81131171179180181182183191231281 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 801 do 1 810 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

Samsungi potrafią być bardzo uniwersalne. Ostatnio przu użyciu NX20 z 50-200 i przystawką do kopiowania slajdów i negatywów skopiowałem koledze mikrofilmy biblioteczne - 1200 kadrów. Rozdzielczość 20 MP daje dobrą czytelność szczegółów. Obracany ekran daje wygodę pracy. Ustawienia Custom pozwalają zapamiętać specyficzne ustawienia do tego zadania (tryb cz-b z obniżonym kontrastem, wyzwalanie samowyzwalaczem, itd.). Przydałby się obiektyw o ogniskowej ok. 70-75 mm, żeby dało się skopiować pełen kadr 24x36.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

A to ciekawe bo mam nieco negatywów i slajdów do "zdjęcia".
    Myślałem właśnie jak to przeprpwadzić techniczne bo problem ze slajdami jest taki, że się nieco wywijają i trzeba by je spłaszczyć.
    Klisze leżaly w klaserach pocięte na paski więc są prościutkie.
    Jaka jest ta Twoja przystawka?

Domyślnie

Ja w innym temacie, zakupiłem pierścienie redukcyjne do Heliosa. Zobaczymy jakie macro wyjdzie z tego na NX300 z adapterem NX-M42
    pzdr zyggy
    NX300, 12-24, 18-55, 50-200, 30, EOS 550D, i trochę gratów

Domyślnie

Krzysztof, z błonami cudów nie ma, prężą się i lekko zwijają w kierunku emulsji. Ewentualnie można próbować zrobić szybkie płukanie i suszenie po ostatniej kąpieli z Fotonalem (czy jak tam nazywa się obecnie dostępny środek zwilżający). Na jakiś czas błona powinna się trochę rozprostować.
    Możesz włożyć slajd między szybki (kiedyś były ramki z szybkami, w niektórych skanerach też są szybki dociskające), ale ma to też wady: dodatkowe powierzchnie zbierające kurz, i tzw. pierścienie interferencyjne Newtona, powstające na styku błony ze szkłem.
    Lepiej zgodzić się na lekkie wygięcie błony, skompensować je domknięciem obiektywu.

Kopiarka do slajdów to urządzenie firmy JVC, kupione parę lat temu na Allegro. Z grubsza jest to podobne do tego: http://michaelmcbroom.com/blogistan/...lidecopier.jpg

Domyślnie

Nawet fajna ta kopiarka muszę sobie sprawić taką Ta mleczna szybka przy podświetleniu nie generuje jakichś kropek itp.?
    Tak kwestie krążków i kurzu przerabiałem, dlatego skanowałem slajdy ale bardzo długo to trwało i rezultat nie za bardzo.
    Dlatego myślę żeby zrobić im zdjęcia w RAWach i obrobić.
    Podchodziłem już kiedyś do tego tematu z kompaktem ale brakowało jednak pikseli a konieczny crop jeszcze generował kolejną ich stratę.
    Jak kupię NX500 to ponowię te próby.

Dzięki za info.

Domyślnie

To zależy od kopiarki. Jeśli mleczna/matowa szyba jest zbyt blisko materiału kopiowanego, to oczywiście po przymknięciu przysłony obiektywu dla poprawy ostrości, ten kurz może znaleźć się w strefie ostrości. Moja kopiarka ma za materiałem kopiowanym lustro pod kątem 45 stopni i dopiero matową szybkę, dzięki czemu ewentualnie w ostrość mógłby wpaść kurz na lustrze, ale nie na matowej szybie.
    Z tymi kopiarkami jest ten problem, że one były projektowane do kopiowania negatywów czy slajdów w skali 1:1, czyli oryginał 24x36 mm na format kadru 24x36. Ewentualnie niektóre jeszcze dają możliwość powiększenia wycinka oryginału, czasem nawet do skali 3:1. Tymczasem my kopiujemy w dół, musimy pomniejszać oryginał 24x36 do formatu APS-C, czyli ok. 16x24. I tu zaczynają się schody i trzeba kombinować. Są takie przystawki, które mają własny układ optyczny (własny pełen obiektyw), mocuje się je bezpośrednio do korpusu aparatu - one dają skalę odwzorowania 1:1, czyli do naszych celów są nieprzydatne, bo nie pozwalają skopiować całego oryginału, a jedynie wycinek taki, jak format aparatu (16x24).
    Trzeba więc szukać takiej, którą mocuje się na obiektywie aparatu, ale tu też mogą być różne ograniczenia i może okazać się, że jest problem z odwzorowaniem oryginału 24x36 na kadr 16x24. Ta moja przystawka daje takie odwzorowanie, że wymagany jest do tego obiektyw o ogniskowej ok. 70-75 mm, i mogę to uzyskać tylko telezoomem 50-200.

Domyślnie

To i tak dobrze, że nie wymaga 200mm bo tam zoom 50-200 mięknie nieco. A jak do tego by wypadł 85/1,4? Nie obejmie 36x24?
    Dzięki za podzielenie się tymi wiadomościami.

Domyślnie

Nie, 85 jest za wąskie - na mojej kopiarce! - i wycina fragment z 24x36. Jak pisałem, potrzebne jest ok. 70-75 mm. 18-55 z kolei jest za krótkie - w najdłuższym ustawieniu obejmuje więcej niż 24x36, czyli trzeba by było wycinać fragment zdjęcia, tracąc megapiksele.
    Ale to dotyczy mojej konkretnej kopiarki, która ma sztywny tubus i achromatyczną soczewkę makro o mocy ok. 8 dioptrii. Z każdą inną kopiarką ograniczenia będą inne, ale na pewno będą jakieś jaja, bo one nie są obliczone na zmniejszanie obrazu z 24x36 do 16x24, tylko na reprodukcję w skali 1:1 albo nawet większej (niektóre nawet 3:1). A nam jest potrzebne 1:1,5 mniej więcej.
    Dlatego mogę mówić, że miałem spore szczęście, że udało mi się kupić właśnie taką, w której udaje mi się to jakoś obejść.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzysztof_BB Zobacz posta

Chyba Valdek szuka NX30?.
    Trochę za późno już kupiłem
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

I nie pochwaliłeś się... Nieładnie...

Strona 181 z 371 PierwszyPierwszy ... 81131171179180181182183191231281 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów