Szukaj
Żeby było jasne, nie mówię wogóle o jakości obrazka, podobne zdjęcia jak a6000 przez wiele lat robiłem Nex-3 lub a3000.
Mnie trochę zaskoczył fakt, a po przemyśleniu zasmucił, że w a6k nie ma np. poziomnicy cyfrowej, z której jednak w NEX-6 korzystam bardzo często. Jest wizjer o mniejszej rozdzielczości, ale za to punkty od hybrydowego AFu, pokrywają cały kadr. Choć w 95% zdjęć korzystam i tak tylko z centralnego punku. Nie potrafię się przestawić, że najpierw muszę przyciskiem włączyć tryb zmiany punktu AF, a dopiero potem wybierakiem ustawiam punkt.
Zasmucił dlatego, że Sony celowo wykastrowało puszkę z kilku rzeczy, które były we wcześniejszych modelach, żeby takiego a6k3 pozycjonować wyżej, a co za tym idzie wycenić drożej.
Co do menu, to po początkowej zabawie i ustawieniu wszystkiego pod swoje wymagania, zaglądam tam tylko po to, żeby formatować kartę. Resztą załatwia ekran podręcznego menu i klawisz Fn.
Niemniej jednak nie miałem nigdy a6k, dłużej niż kilka sekund w ręku to być może mam mylne wrażenie, że po NEX-6 patrzę tylko na wyższe modele niż a6k.
Irlandia przed żużlową apokalipsą. W kolejnych postach będzie kilka(naście) fotosów, wszystkie zrobiłem podczas dwugodzinnego, porannego spaceru nabrzeżem.
O! Oni też mają betonowe przystanki PKS-u! Tylko dlaczego na promenadzie nabrzeżnej?
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
A ja będę przekorny i powiem, że mnie większą frajdę sprawiało focenie A3000 niż A6000. Powiem nawet, że cieplejsza kolorystyka z A3000 mi bardziej odpowiadała niż zimna, niebiesko farbna z A6000. A to, że A3000 miał mniej przycisków, gorsze LCD i EVF, plastik-fantastik...zupełnie mnie to nie obchodzi.
Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko
Nie rozumiem problemu koloru zdjęć. Jak się robi rawy to żaden problem. Jak się robi jpgi to można dowolnie ustawić w aparacie.
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Skontaktuj się z nami