Tego bez AFu nie polecam (obu wersji), tani ale duży obiektyw i średni obrazek. Po Malutkim, stabilizowanym 10-18 będzie ogromne rozczarowanie, przerabiałem to
Mnie zadowolił ten voitek 15/4.5v3 (starsza wersja bez automatyki) ale nie było wtedy tego samyanga z AFem. Choć na pewno to sporo większe szkło od voitka. Zależy jak często używasz UWA. Ja nawet jak nie zamierzam to 15/4.5 jest na tyle małe że zawsze mogę dorzucić do zestawu na wszelki wypadek
Chyba mu chodziło o to że szkło ma. Ale to nie IBIS
Swoją drogą zapowiada się batis 135/2.8. Natomiast pokazali parametry i zupełnie mi opadł entuzjazm:/ Cena jak za 18stkę, co prawda stabilizacja ale ponad 600g wagi i prawie 10cm szerokości w najszerszym miejscu (mam nadzieję że liczone z tulipanem...)... ogólnie ani małe ani dostępne cenowo, pewnie będzie wymiatać jakością ale co mi z tego jak mi się go nie będzie chciało zabierać, po f2,8 jednak wymagam czegoś innego:/
Chyba się będę musiał przeprosić z jakimś manualem 135mm bo na natywne nieduże szkło chyba nie ma już co liczyć. Setki już też pewnie nie zrobią po STF i makrówce które oba też wielkie, ciężkie i drogie... ogólnie nie pasuje mi ten kierunek w wypasione, wielkie szkła. Żeby chociaż ta loxia 85 była lekka i zgrabna albo dostępna cenowo... Albo miała w tym co jest f2... Dobrze że zrobili chociaż to fe85.
A zaraz się pewnie pojawi kolejne kilogramowe szkło typu 16-35/2.8.
(M135)
Szukaj

Skontaktuj się z nami