Close

Strona 755 z 1914 PierwszyPierwszy ... 25565570574575375475575675776580585512551755 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 7 541 do 7 550 z 19131

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Nie wiem jak w A7, ale w NEX, a zatem pewnie i w A7 trzeba wyłączyć symulację ekspozycji w wizjerze/ na ekranie.
    Może nie w studio, ale w sali treningowej robiłem tak zdjęcia, świecąc dwoma sabinami i ilość nietrafień może była ciut wyższa niż przeciętna.
    To nic nie daje. Problem jest opisany na zagranicznych forach. W studio nigdy nie mam włączonej symulacji, bo przy F/10 nic bym nie widział.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    To nic nie daje. Problem jest opisany na zagranicznych forach. W studio nigdy nie mam włączonej symulacji, bo przy F/10 nic bym nie widział.
    Domyślałem się tego, ale musiałem upewnić. Przepraszam.
    Niemniej jednak uważam, że owy zwiększony wynik nietrafień, to jednak nie problem z otwieraniem szkła, bo jak jest ciemnica, to aparat otwiera szkło i do ostrzenia i do patrzenia. To jednak słabość AF bezluster jako taka. Nie ma co zaklinać rzeczywistości. Kolejne wypusty bezlusterkowych puszek mogą mieć "the world fastest AF", ale nikt nie wspomina o precyzji. Być może kiedyś to nastąpi, ale obecnie nie można mieć pewności, że AF w bezlustrze trafił dokładnie tam gdzie fotograf zaplanował. W każdym razie nie jest to poziom pewności z lustrzanki.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Jakieś jaja normalnie.
    też pisałem, że A7 nie nie otwiera przysłony na AF.

No i ... moja A7 postanowiła mnie zaskoczyć i .... w trakcie ostrzenia zaczęła otwierać przysłonę.
    Sprawdziłem to, no otwiera i już, i co jej zrobisz ...

Po kolei :

- jak to zrobiłem - nie wiem.
    - obiektyw FE 2/28,
    - tryb A - ustawienie F 22.
    - ISO maksymalne,
    - przycisk AF mam przełączony na tył,
    - w ciemnym pokoju w wizjerze nie widać nic, ( wyłączone wspomaganie AF)
    - naciskam przycisk ostrzenia i ... słyszę jak otwiera się przysłona, w wizjerze widzę obraz, zielony kwadrat i znowu ciemność.

czyli ... działa

na innych przysłonach i ISO też oczywiście działa,
    podgląd ustawień właczony

obiektyw FE 1.8/50 podobnie - AF otwiera przysłonę, ostrzy i zamyka
    Ostatnio edytowane przez vid3 ; 30-01-2017 o 22:17

Domyślnie

Zależy od obiektywu. GM nie otwierają. Ponoć Batis też nie.

http://www.sonyalphaforum.com/topic/...-28-gm-lenses/

Sony nieźle dało ciała ze swoimi szkłami "premium".

Domyślnie

Wypuszczą update firmware i poprawią, miejmy nadzieję. E20, 16-70 i Z12 otwierają. Na GM szkła mnie nie stać.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

No nie wiem. Na tym zagranicznym forum pisali, że to celowe działanie, aby wyeliminować focus shift, a że przy okazji na czujniki pada o wiele mniej światła, to Sony nie pomyślało... Pisali też, że focus shift to cecha słabych obiektywów, więc GM Sony ma z dupy cenę za badziewne szkła.

Domyślnie

Zawsze mówiłem, że Sony to firma od telewizorów...

Ale tak naprawdę, to po obiektywach widać, że to firma ciągle jednak bardziej elektroniczna niż optyczna, czyli tak sobie fotograficzna. :-{

- - - - kolejny post - - - - - -

Najbardziej chyba wkurza to, że firma nie ujawnia szczegółów funkcjonowania sprzętu, tzn. nie informuje użytkownika o tym, jak działa aparat i czego się spodziewać po nim. Moim zdaniem to cholernie nieprofesjonalne. Robi wrażenie, że firma ukrywa przed użytkownikami istotne informacje, które mogłyby być odebrane jako niekorzystne, a więc jest nieuczciwa wobec klientów, których doi na grube tysiące. Nie podoba mi się to.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    No nie wiem. Na tym zagranicznym forum pisali, że to celowe działanie, aby wyeliminować focus shift, a że przy okazji na czujniki pada o wiele mniej światła, to Sony nie pomyślało... Pisali też, że focus shift to cecha słabych obiektywów, więc GM Sony ma z dupy cenę za badziewne szkła.
    Focus shift pojawia się w paru świetnych obiektywach m.in zeissach i voigtlanderch więc to chyba po prostu taki urok niektórych konstrukcji... Z kolei nie czytałem o focus shiftach przy słabych szkłach... Może nikt tam tego nie sprawdza bo słabe szkło to słabe szkło i może mu się coś tam przypadkiem dziać bez diagnozy
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

Nie rozumiem waszych wywodów ...

Sprawdziłem jeszcze na FE 70-300 G OSS - przysłona się otwiera.

Ktoś może to potwierdzić / zaprzeczyć z tymi obiektywami ?

Domyślnie

Z opisu problemu wynika, że z niektórymi obiektywami w niektórych warunkach przysłona otwiera się do ostrzenia, a z innymi i w innych warunkach - nie.
    Ale kiedy i z jakimi obiektywami to robi, pozostaje słodką tajemnicą firmy Sony.

I to jest właśnie to, co ja nazywam robieniem klienta w jajo.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Strona 755 z 1914 PierwszyPierwszy ... 25565570574575375475575675776580585512551755 ... OstatniOstatni