Close

Strona 2224 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1224172421242174221422222223222422252226223422742324 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 22 231 do 22 240 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Sporo jeżdżę na rowerze ze swoim A6000 i przeważnie z SEL20 (czasami SEL16-50) i w moim przypadku fajnie sprawdza się torba Lowepro Adventura Ultra zoom 100:
    https://drive.google.com/open?id=0B1...XEwT2dVRlV3SkE

Trochę musiałem skrócić pasek, ale tak poza tym aparat z w/w obiektywem na trasach jakie robię (do 80 km) jest praktycznie nieodczuwalny. Przy odrobinie wprawy spokojnie można robić zdjęcia nawet w trakcie jazdy. Moim zdaniem ten patent jest trochę lepszy od tego klipsa, bo przynajmniej trochę chroniony jest aparat (szczególnie przed kurzem). Wiadomo, że jest jakieś ryzyko uszkodzenia aparatu w razie mocniejszej gleby, ale staram się je minimalizować trzymając torbę z aparatem na plecach.

Domyślnie

Jakoś dodatkowo ją stabilizujesz? Kilka razy jeździłem, na różnych rowerach z różnymi torbami naramiennymi i zawsze to była walka, żeby zostawała na plecach. Zwykle po kilkuset metrach była z powrotem na brzuchu.
    Poza tym na plecach mam zwykle mały 5 l plecak i dodatkowe paski mi nie są potrzebne.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Zdjęcie jest mało wyraźne, ale patent polega właśnie na tym, że ja ten pasek owijam wokół pasa, a nie zakładam go na ramię. Początkowo myślałem, że będzie to odczuwalne (wbijający się pasek w brzuch), ale ciężar jest tak niewielki, że w ogóle jej nie czuję nawet po 80 km po lasach (głównie Bory Tucholskie). Torba się nie przesuwa, nie podskakuje itp. Na plecach też czasami mam plecak i w niczym to nie przeszkadza. W torbie zmieści się A6000 z SEL50, ale wówczas jest już dość opięta (ale nie trzeba używać szczególnej siły do jej zapięcia) - z sigmą 30 aparat wchodzi na luzie.

Swoją drogą ten paten od peak design też fajny, tylko trochę drogo - szczególnie przy takim kursie dolara. Nie ma może jakiś chińskich zamienników?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez birkoff Zobacz posta
    Moim zdaniem ten patent jest trochę lepszy od tego klipsa, bo przynajmniej trochę chroniony jest aparat
    lepszy, to pojęcie względne. jezdziłem czasami z aparatem w pokrowcu i do nerwicy doprowadzało mnie ciągłe wkładanie i wyjmowanie z niego, a już zwłaszcza jak ktoś robi dużo zdjęć. też miałem rozterki przed zakupem tego klipsa, ale teraz nie chcę już nic innego. w zasadzie do bani jest tylko w czasie deszczu, pozatym nie widzę wad

- - - - kolejny post - - - - - -

Swoją drogą ten paten od peak design też fajny, tylko trochę drogo - szczególnie przy takim kursie dolara. Nie ma może jakiś chińskich zamienników?
    cena jest od dawna ta sama, bez względu na kurs dolara. widziałem kiedyś na alle polski zamiennik. był ponad połowę tańszy.
    X-S20 + 16-50 2.8-4.8

Domyślnie

To fakt, że względne, kwestia na czym nam bardziej zależy: wygodzie, czy dbałości o sprzęt. Sam przesadnie nie dbam (nie używam folii, filtrów itp), ale trochę mi by było szkoda jeździć z tak odsłoniętym aparatem. Poza tym, imo więcej energii pochłania samo zatrzymanie się i ewentualne zejście z roweru, niż otwarcie pokrowca (co zajmuje jakieś 5 sekund). Jak ktoś jeździ na szosie po asfalcie, to może i by się sprawdziło. Jazda po lasach i bezdrożach generuje sporo kurzu, co zresztą widzę na całym sobie, więc jak wyżej napisałem szkoda sprzętu. Do tego w razie pogorszenia pogody i tak trzeba przewidzieć jakieś dodatkowe rozwiązanie.

Nie zmienia to faktu, że na piesze wycieczki ten patent od peak design jest jak znalazł.
    A ten polski zamiennik to można gdzieś znaleźć?

Domyślnie

niż otwarcie pokrowca (co zajmuje jakieś 5 sekund).
    To czasem potwornie długo jak jednocześnie widzisz jak scena "ucieka"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    To czasem potwornie długo jak jednocześnie widzisz jak scena "ucieka"
    Pewnie tak, ale w przypadku bezlusterkowców sony ciężko być rewolwerowcem bo sam aparat się uruchamia czasami kilka sekund

Domyślnie

Tylko jak to wszystko dodajesz to nagle robi się nie 5 sekund tylko 15

Domyślnie

Cześć!

Tak na szybko chciałem zapytać jaki darmowy software (pod Windowsa lub/i Linuksa) polecacie, jeśli chodzi o wywoływanie plików RAW z NEX-ów?

Jak oceniacie dXO (raz na jakiś czas rozdają za darmo), czy lepsze jest oprogramowanie dostarczane przez SONY? A może coś innego bardziej Wam przypadło do gustu?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CC_PL Zobacz posta
    Cześć!

Tak na szybko chciałem zapytać jaki darmowy software (pod Windowsa lub/i Linuksa) polecacie, jeśli chodzi o wywoływanie plików RAW z NEX-ów?

Jak oceniacie dXO (raz na jakiś czas rozdają za darmo), czy lepsze jest oprogramowanie dostarczane przez SONY? A może coś innego bardziej Wam przypadło do gustu?
    RawTherapee,
    One Capture 9 for SONY
    X-T10, XF 16-55/2.8, XF 35 f/1.4, XF 55-200, 5D MKII , EF 24-105 mm f/4L IS USM, EF 85mm f/1.8 USM, A6000 SEL18-105/4

Strona 2224 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1224172421242174221422222223222422252226223422742324 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów