Close

Strona 2223 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1223172321232173221322212222222322242225223322732323 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 22 221 do 22 230 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Nie sprecyzowałem.... chodzi o samo usmażenie 6300 ale także o to jak działa AF jak już działa, także na A7.
    A to działanie AF jest analogiczne do innego filmiku na YouTube, gdzie facet także podpina do a7

Edytka... https://www.fotodioxpro.com/collecti...kg-snye-fusion
    jeżeli to ten sam adapter to kompatybilność podawana przez producenta jest bardzo duża.
    Ostatnio edytowane przez fafniak ; 02-12-2016 o 08:35

Domyślnie

@puch - w pełni zgoda.
    Z zastrzeżeniem że psucie sprzętu który się też da podłączyć (mimo 'braku kompatybilności' jak przecież mają identyczny bagnet) to drugie:/ Bo jeśli jest taka sytuacja to powinno być wielkie czerwone ostrzeżenie żeby pod żadnym pozorem nie podłączać innych aparatów niż napisano bo się zepsują...
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

Zgoda. Nie powinno nastąpić uszkodzenie aparatu. Z drugiej strony, możliwe, że po wyjęciu baterii, "ostygnięciu" i rozładowaniu się wszystkiego tam w aparacie, aparat ożył. Tego nie wiemy, bo facet robił to "na gorąco", na bieżąco.
    Z drugiej strony jednak, powiedziane było jasno, do jakich to jest aparatów. Facet się do tego nie zastosował.

Nie ma możliwości zapobieżenia wszelkim nieprawidłowym podłączeniom, nawet jeśli są fizycznie wykonalne. Weźmy np. urządzenia audio/wideo na 110 i 230 V. Od strony urządzenia na ogół wtyczka jest taka sama, typowa tzw. "ósemka". To użytkownik musi zadbać o to, do jakiego zasilania podłącza urządzenie.
    W foto może to być np. lampa błyskowa. Stare lampy miały wysokie napięcie zapłonu, rzędu 220-300 V, które często nawet wypalało styki synchronizacji w aparatach, a na pewno można tym usmażyć nowoczesne aparaty elektroniczne. Ale podłączyć taką lampę można, pod względem fizycznym. Odpowiednie uwagi i zastrzeżenia są w instrukcjach obsługi.
    Podobnie jest np. w przypadku mocowania obiektywów Nikon. Od 1959 roku sam bagnet jako taki się nie zmienił, i teoretycznie można próbować połączyć ze sobą dowolny korpus, obiektyw i akcesoria. Ale przez lata było to tyle razy modyfikowane, że niektóre kombinacje nie są możliwe, nie będą działać, będą działać z ograniczeniami, albo wręcz są zakazane, bo grożą uszkodzeniem sprzętu. Wszystkie one są wyspecyfikowane w instrukcjach i to użytkownik powinien to sprawdzić, a nie wtykać na ślepo jedno w drugie, "bo wygląda, że pasuje".

A o tym, że te adaptery są przeznaczone tylko do serii A7, to wiem nawet ja, który w ogóle nie mam żadnego Sony. Po prostu gdzieś o tym przeczytałem przy okazji ich premiery. Tym bardziej powinien to wiedzieć posiadacz aparatu i adaptera.
    Ale, fakt, jeśli takie połączenie grozi uszkodzeniem, mogłoby być gdzieś umieszczone odpowiednie jasne ostrzeżenie. Czasami takie ostrzeżenia umieszczane są w pudełkach na samym wierzchu, i jest to pierwsza rzecz, jaką użytkownik widzi przy rozpakowaniu.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Te adaptery są kompatybilne ze wszystkim, co ma bagnet E. AF może działać lepiej, gorzej lub wcale w zależności od korpusu, ale pozostałe funkcje powinny działać. Jeśli chodzi o AF, to α6300 powinna sobie dość dobrze poradzić, więc wygląda to raczej na jednostkową awarię niż regułę. Te adaptery występują też pod oryginalną marką Commlite; póki co nie ma innych z AF do Nikona.

Domyślnie

Czy czytacie co jest w linkach?
    Jeżeli jest to ten adapter z linku który podałem to 6300 jest tam wymieniona.

Domyślnie

No przeczytaliście... Nie wszystko działa. Po pierwsze, AF działa tylko fazowy. Po drugie, są ograniczenia obiektywów. Piszą, że nawet nie wszystkie AF-D zapewniają właściwe sterowanie przysłoną.
    A w komentarzach pod filmem wytknięto autorowi, że, po pierwsze, makroobiektywy sygnalizują zmniejszanie się otworu przysłony przy bliższych odległościach, o czym ten "specjalista" i użytkownik takiego obiektywu najwyraźniej nie wiedział, jak również, że obiektyw 1,8/85, którego użył, to był model AF albo AF-D, który nie ma własnego silnika, więc AF oczywiście nie mógł działać. No i nie wiadomo, czy autor filmu przełączył aparat w tryb fazowego AF.

Jak się chce recenzować technikę, trzeba coś o tej technice wiedzieć.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Co do AF - inne adaptery nikon/nex też nie grzeszą sprawnością.
    Natomiast to że zdechł aparat który jest wymieniony jako kompatybilny z tym adapterem to jest już porażka.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Za duży jest, nawet z E20. Próbowałem i do plecaka jeszcze spoko, ale w kieszonce już nie bardzo.
    jeśli jezdzisz z plecakiem, to polecam takie rozwiązanie:
    https://www.peakdesign.com/capture
    chyba, że znasz?
    X-S20 + 16-50 2.8-4.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krystiano77 Zobacz posta
    jeśli jezdzisz z plecakiem, to polecam takie rozwiązanie:
    https://www.peakdesign.com/capture
    chyba, że znasz?
    Dzięki, ale nie. Mam złe doświadczenia ze sprzętem odstającym sztywno w bok. Kieszonka wystarczy.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

spoko.
    ja odkąd mam mam lg g4 przestałem zabierać aparat na rower. a w góry mam właśnie przymocowany do plecaka przez peakdesign
    X-S20 + 16-50 2.8-4.8

Strona 2223 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1223172321232173221322212222222322242225223322732323 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów