10-18 daje też ponoć radę na a7.![]()
Szukaj
SONY SEL1018 to zacne szkiełko, cena też jest niezłaZa tą kasę do lustrzanki można mieć fenomenalną, cudowną i kultową Sigmę 18-35 / 1.8 Art
Jak możesz to pochwal się zdjęciami !
Mam uwagę, która trochę podważa wiarygodność człowieka.
Otóż wszystkie makroobiektywy Nikona i do Nikona, o jakich słyszałem, raportują do aparatu rzeczywisty otwór przysłony, który zmienia się wraz ze skalą odwzorowania. Dlatego dla obiektywu o jasności 2,8 przy skali 1:1 aparat pokazuje maksymalny otwór 5,6 - bo taki jest przy takiej skali otwór rzeczywisty, jaki trzeba wziąć pod uwagę np. przy ręcznym liczeniu ekspozycji. Człowiek, który używa(ł) Nikona i ma do niego makroobiektyw (i to w dodatku firmowy AF-S 2,8/105 G VR) powinien o tym wiedzieć i nie czepiać się tego, że ze zmianą odległości zmieniał się też wskazywany otwór przysłony. Przy odległości 1,5-2 m otwór obiektywu 2,8/90 lub 2,8/105 spada właśnie do otworu ok. 3,5 - i to jest w porządku.
Oczywiście to, że adapter wydrenował 13 baterii i usmażył inny aparat nie jest w porządku, ale to, co napisałem wyżej, świadczy o tym, że "facet się nie zna".
Co więcej, gdy czytał instrukcję, wyraźnie przeczytał, że adapter przeznaczony jest do różnych wersji modelu A7 i tylko do niego. A potem podłączył adapter do a6300 i dziwił się, że nie działa.
Być może ten obiektyw Nikona, z którym go próbował (1,8/85) też nie miał prawa działać, bo może jest niekompatybilny z tym adapterem. Facet nawet nie powiedział, czy to była wersja stara AF lub AF-D, czy nowa AF-S G. Te pierwsze z oczywistych powodów nie mają prawa działać, bo adapter nie ma śrubokręta z własnym silnikiem. Więc i nie będzie AF.
To wszystko razem robi wrażenie, że facet po prostu nie ma żadnej technicznej znajomości sprzętu, z którego korzysta, a to podważa wiarygodność całej jego wypowiedzi.
Ostatnio edytowane przez puch24 ; 02-12-2016 o 02:57
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Skontaktuj się z nami