Szukaj
To AF w M3 jest słabszy od tego w M2?
Świat jest pełen niezwykle ostrych, technicznie doskonałych lecz g#wno wartych zdjęć
D750+Z5+Zfc
Jak dużym problemem realnie jest taki poziom winiety ?
http://www.photozone.de/canon-eos/96..._m22_2?start=1
http://www.photozone.de/canon-eos/96...22_456?start=1
http://www.photozone.de/canon-eos/97...5_3563?start=1
Z5 + N24-200 + FTZ II + T17-35/2,8-4+ N70-300 (AF-P)
D7200 + S18-35/1,8 + S10/2,8 + S17-70/2,8 + N10-20, N18-55 (AF-P) + N70-300 DX (AF-P)
w stalce 22mm - nie widze problemu. przy malej dziurze to dla mnie wrecz wskazana wada optyczna obiektywu (bo zdjecia bez winiety lub po jej korekcji dla mojego oka sa "nienaturalne" ze stalki). to szklo ma okolo 1 dzialki poza pelna dziura - to nie jest jakos szokujace
w zoomie 11-22 - widze wyniki na poziomie 1 EV. tu rowniez lubie zdjecia majace troche winietowania, a 1 EV to duzo mniej niz taki 17-40, z ktorego obrazek lubilem z polowiczna korekta winiety w LR (bo z pelna korekta byl dla mnie zbyt aptekarski).
w 15-45 IMHO problem wydaje sie duzy i tak od reki to bym tego szkla nie kupil. jesli to sa jest 1,5 dzialki po przymknieciu do f/8 i jest to miekkie winietowanie (w sensie: plynne przejscie a nie gwaltowny spadek w rogach kadru)... moze jeszcze do przelkniecia.
przy czym co do tego szkla podchodze jednak z rezerwa. kojarze z photozone jakies dziwnie dobre wyniki dla EF-S 18-55, a jak ogladam sample w sieci, to to szklo jest po prostu syfiaste, bo ma denny mikrokontrast. i niestety 15-45 posadzam o podobny budzetowy zabieg i co by mu w testach nie wychodzilo... najpierw bym chcial troche RAW-ow sobie z tego szkla poogladac
co do oceny obiektywnej jak duze to sa winiety - 1 do 1,5 EV to IMHO nie jest jakis szok. wiekszosc szkiel do bezlusterkowcow ma podobne zachowanie, tylko producenci oszukuja z RAW-ami i sa one juz oczyszczone z wad optycznych (vide Fuji)...
EDIT: przy czym jedno zastrzenie: te testy sa na M3 i tu photozone samo zauwaza, ze problem moze tkwic w mikrosoczewkach matrycy, ktore nie byly skorygowane na mniejsza glebokosc bagnetu (w porownaniu z EF/EF-S). jesli w M5 matryca ma mikrosoczewki poprawione, to te wyniki winietowania 15-45 moga byc zauwazalnie nizsze. pozyjemy zobaczymy... ale nie zdziwilbym sie, gdyby wlasnie to zostalo poprawione
Ostatnio edytowane przez akustyk ; 17-09-2016 o 21:27
akustyk.fc.pl albo tez bartrozanski@flickr
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź - nie wiedziałem , że to może się zmienić między aparatami - myślałem, że to wynika z kwestii z tego jak zaprojektowany jest bagnet (cały blok od matryce do tylnej soczewki) i będzie takie samo.
Z5 + N24-200 + FTZ II + T17-35/2,8-4+ N70-300 (AF-P)
D7200 + S18-35/1,8 + S10/2,8 + S17-70/2,8 + N10-20, N18-55 (AF-P) + N70-300 DX (AF-P)
Jak wiadomo masz tam AF na matrycy, w praktyce może być tak, że jak zmieniają matrycę to za każdym razem może ten AF inaczej działać.
U Canona bardzo się zmieniła technologia (dualpiksel) dlatego w M5 ten AF (nawet jeśli coś swoim zwyczajem powycinali) będzie zupełnie inny niż w poprzednikach - tam jest zresztą też nowy procek.
Pozdrawiam
Marcin
No, to ze obiektywow NX nie bedzie - to na pewno sie nie zmieni. Oby czesci do NX1 byly jak sie kiedys uwali. Bo do Canona beda, nawet po wielu latach. Canon jak trzeba nawet 15-letnie obiektywy naprawia. A Samsung... ile to bylo? 3 lata podzialal w aparatach na wymienna optyke, po czym pokazal uzytkownikom gdzie ich ma?
Skontaktuj się z nami