Close

Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 107

Wątek: EOS M5

Domyślnie

6500 za Canona w cyfrowe.pl... taaak, ale z 18-150 IS STM (dostępny w grudniu) .
    Analogiczny zestaw w USA 1500$, sama puszka 980$, obiektyw w secie wychodzi 520$.
    Można więc założyć, że body będzie kosztowało ok 5000zł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nordwind Zobacz posta
    6500 za Canona w cyfrowe.pl... taaak, ale z 18-150 IS STM (dostępny w grudniu) .
    Analogiczny zestaw w USA 1500$, sama puszka 980$, obiektyw w secie wychodzi 520$.
    Można więc założyć, że body będzie kosztowało ok 5000zł
    u mnie w zapowiedziach 1150 EUR, z promocyjnie darmowym adapterem do EF (no bo przeciez cos trzeba moc do tego zapiac)

jak sie kurs zlotowki nie sypnie, to jest szansa ponizej 5000 PLN.

zreszta, wyniki sprzedazy swiatecznej jakby co zweryfikuja cene. gdyby Canonowi nie wyszlo (szczerze: bardzo watpie) to akurat po nowym jorku jest pora na cash back

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Na razie FHD jest wystarczające, ale 4K już pojawia się pod strzechami więc kupując nowy sprzęt dobrze byłoby mieć coś co się zbyt szybko nie zestarzeje.
    Czego byś nie kupił, to i tak za 3 lata będzie już tylko muzealnym zabytkiem.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb | ig

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Czego byś nie kupił, to i tak za 3 lata będzie już tylko muzealnym zabytkiem.
    Ja świeżynek nie kupuję bo nie lubię podatku od nowości, a jakby ktoś nie zauważył to Canona jeszcze nie ma fizycznie na półkach i co za tym idzie jest tym podatkiem obłożony (oraz podana cena jest z obiektywem), więc dla mnie raczej 3 lata + 1 roczek. Telewizory 4K w normalnej cenie już są na rynku dlatego brak 4K w aparacie to dla mnie minus. W sumie dyskusja trochę się przeciągnęła więc nie będę przedłużał bo wątek nie o tym, ale porównywanie cen w taki sposób jaki zrobił to candar jest nieuczciwe i trochę bezsensowne. No chyba, że ktoś się napalił i chce mieć aparat od razu (tyle, że wtedy canon też odpada bo dostępny będzie dopiero za jakiś czas).
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 16-09-2016 o 14:45

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    u mnie w zapowiedziach 1150 EUR, z promocyjnie darmowym adapterem do EF (no bo przeciez cos trzeba moc do tego zapiac)
    Odliczając adapter to prawie w/g starej zasady USA 1000$ - EU 1000euro

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Ja rozumiem Nowy bezlusterkowiec Canona - można się zaślinić
    Można też hejtować Canona jak to robisz, natomiast sens jest jak zwykle pośrodku.
    Ale wracając na ziemię zdecydowanie wolałbym pójść w stronę Sony A6300 za 4.300 zł http://eu.mydigitaland.com/sony-alph...1csaAqpq8P8HAQ w przeciweiństwie do canona M5 za 6.500 zł, ktorego Sony bije na głowę parametrami (przykładowo AF-em z 425 punktami bazującymi na detekcji fazy / 4D FOCUS ). Miałem Nexy i wiem co potrafią a z adapterami przenoszącymi AF. No i zylion szkieł systemowych oraz innych producentów (do wyboru i koloru) http://briansmith.com/sony-a7-a7r-a7s-lens-guide/
    Jeśli śledzący AF jest taki jak w A6000 to dziękuje postoję do tego z oddychającym tłem w gratisie .
    A co do szkieł to faktycznie zawsze można wkręcić denko od słoika np. Canona EF 38-76/4,5-5,6 http://fotodinoza.blogspot.com/2014/...rom-mitow.html
    Nikt nie zabrania używać tanich i lekkich szkieł
    Nikt nie zabrania też używania 80 innych szkieł systemowych, które będą działały, a nie jak w Sony może będą działały.
    BTW: Jak rozumiem kita do sony uważasz za szczyt osiągnięć inżynierii optycznej .

Na razie FHD jest wystarczające, ale 4K już pojawia się pod strzechami więc kupując nowy sprzęt dobrze byłoby mieć coś co się zbyt szybko nie zestarzeje. Poza tym materiał 4K daje większe możliwości edycji (skalowanie w dół poprawiające jakość, panoramowanie i zoomowanie cyfrowe przy zachowaniu wysokiej jakości obrazu) a tak już bardziej ogólnie to np taki Panas wykombinował sobie jeszcze 4K Photo, które też jest niczego sobie.
    Wszystkim, tzn logo producenta.
    Pojawia się już 6K i nieśmiało 8K - na tej zasadzie jeszcze trochę poczekamy i już je trzeba kupować? Wydaje mi się to drogą do nikąd.

Żeby znów nie było jakichś oskarżeń, że bronię Canona. M5 ma cenę z d... i to nie ulega kwestii. Natomiast jest to mniej więcej odpowiednik Sony A6000 przy tym mam nadzieję, że nie jest tak jak w Sony że na papierku pięknie a w realu już nie tak do końca - i pisze to jako użytkownik tego Soniacza, a nie ktoś kto go oglądał w markecie i na stronie sony.pl. Jeśli tak będzie i cena znormalnieje to wróżę Canonowi szybkie pierwsze miejsce w rankingu sprzedaży bezluster.
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    ...Pojawia się już 6K i nieśmiało 8K - na tej zasadzie jeszcze trochę poczekamy i już je trzeba kupować? Wydaje mi się to drogą do nikąd...
    Przecież nic takiego nie napisałem. Napisałem za to, że telewizory 4K można już kupić w normalnej cenie, np takiej za jaką kupiłem swój obecny 32-calowy telewizor, który właśnie zaczyna mi szwankować więc rozważam i taki zakup. To w tej chwili już żadna ekstrawagancja i dlatego też między innymi nie do końca zgadzam się z kolegami, którzy uważają 4K za zupełnie niepotrzebny ficzer.

Domyślnie

Piszę jako użytkownik Canona od lat bardzo wielu Bo jeszcze się nie zdarzyło, aby czegoś nie wykroili z puszki nie zostawiając tego dla innego modelu z kolejną cyferką. (odgrzewanie kotletów). A jak znam życie to za rok pojawi się EOS M6 z LCD na zawiasie (podobnie jak w 80D) + 4K

Inna sprawa (już też obecnie podnoszona na różnych forach) to EF-EOS M Mount Adapter jak czytałem podobnie jak w Sony będzie spowalniał AF http://www.fotopolis.pl/testy/akceso...-test/strona/1 oczywiście można być niepoprawnym optymistą i założyć, że adapter po założeniu do M5 przyspieszy dwukrotnie pracę AF-a w body, ale to już nie moja sprawa
    Ostatnio edytowane przez candar ; 16-09-2016 o 16:26
    Nikon Z6 / Sony A7 III, Nikon Z 50 mm f/1.8 S , Viltrox 85 f/1.8, Techart TZE-01 + MC-11 oraz szkła Sigmy, Sony i M42
    / insta / Mój fejsik / moja stronka / maxmodels / 35photo

Domyślnie

Przecież nic takiego nie napisałem. Napisałem za to, że telewizory 4K można już kupić w normalnej cenie, np takiej za jaką kupiłem swój obecny 32-calowy telewizor, który właśnie zaczyna mi szwankować więc rozważam i taki zakup. To w tej chwili już żadna ekstrawagancja i dlatego też między innymi nie do końca zgadzam się z kolegami, którzy uważają 4K za zupełnie niepotrzebny ficzer.
    osobiscie mam monitor 4K do zdjec i to jest przecudowna rzecz do ich ogladania. fakt ze LR ssie az piszczy (no ale to sa legendarni programisci Adobe ) ale jak juz sie wywola, to palce lizac.

natomiast co do video... na 40-calowym ekranie filmy z Bluracza mi sie bardzo podobaja i nie widze miejsca do poprawy, bo siedzac od ekranu wiecej niz 2m nie widze wszystkich detali uczciwie zrobionego wideo. a ponizej 2m to tak... srednio komfortowo...

4K w zasadzie rozumiem jako "jeszcze wiecej pikseli, ktorych i tak nie zobacze". moze sie myle ale i tak mam powazne watpliwosci czy to mi wiele da. mam podejrzenie, ze z tym bedzie tak jak z tymi remasterowanymi filmami FullHD - niby ogladasz z Bluracza, ale jakbys to samo odpalil z DVD to bys roznicy wizualnej nie zobaczyl...

do zdjec 4K ma swietne uzasadnienie. to jest ogromna przyjemnosc ogladania. ale do wideo, z kompresja klatek i ruchem pomiedzy nimi??? nie kupuje tego...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 16-09-2016 o 16:24

Domyślnie

Piszę jako użytkownik Canona od lat bardzo wielu Bo jeszcze się nie zdarzyło, aby czegoś nie wykroili z puszki nie zostawiając tego dla innego modelu z kolejną cyferką...
    Z tym akurat się zgadzam. Dla mnie od razu ta puszka wydała się jakaś trochę okrojona. W wątku o M5 napisałem właściwie to samo co Ty. Co zaś się tyczy adaptera to z tego co widzę testowano go chyba z M3 a ta ma fatalna opinię dotyczące szybkości AFu.

Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni