Close

Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 107

Wątek: EOS M5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Ja rozumiem Nowy bezlusterkowiec Canona - można się zaślinić

Ale wracając na ziemię zdecydowanie wolałbym pójść w stronę Sony A6300 za 4.300 zł http://eu.mydigitaland.com/sony-alph...1csaAqpq8P8HAQ w przeciweiństwie do canona M5 za 6.500 zł, ktorego Sony bije na głowę parametrami (przykładowo AF-em z 425 punktami bazującymi na detekcji fazy / 4D FOCUS ). Miałem Nexy i wiem co potrafią a z adapterami przenoszącymi AF. No i zylion szkieł systemowych oraz innych producentów (do wyboru i koloru) http://briansmith.com/sony-a7-a7r-a7s-lens-guide/

A co do szkieł to faktycznie zawsze można wkręcić denko od słoika np. Canona EF 38-76/4,5-5,6 http://fotodinoza.blogspot.com/2014/...rom-mitow.html
    Nikt nie zabrania używać tanich i lekkich szkieł

ps.
    również pozdrawiam Fuji, bo zrobiłi to na co od Canona nie doczekam się w tym życiu z pewnością
    Iles lat temu moj pierwszy Canon EOS 3000 mial szklo EF 38-76/4.5-5.6 i faktycznie ostrosc fot z tego szkla byla dosc umowna.
    X-T10, XF 16-55/2.8, XF 35 f/1.4, XF 55-200, 5D MKII , EF 24-105 mm f/4L IS USM, EF 85mm f/1.8 USM, A6000 SEL18-105/4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Co zaś się tyczy adaptera to z tego co widzę testowano go chyba z M3 a ta ma fatalna opinię dotyczące szybkości AFu.
    On ma fatalną opinię nie tylko jeśli chodzi o pracę z adapterem, ale i z natywnymi szkłami EF-M. Model M5 ma zupełnie inną technologię. Jak ona działa, można sprawdzić włączając sobie LV np. w 80D.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb | ig

Domyślnie

O tym wlasnie pisałem.

Domyślnie

To AF w M3 jest słabszy od tego w M2?
    Świat jest pełen niezwykle ostrych, technicznie doskonałych lecz g#wno wartych zdjęć
    D750+Z5+Zfc

Z5 + N24-200 + FTZ II + T17-35/2,8-4+ N70-300 (AF-P)
    D7200 + S18-35/1,8 + S10/2,8 + S17-70/2,8 + N10-20, N18-55 (AF-P) + N70-300 DX (AF-P)

Domyślnie

w stalce 22mm - nie widze problemu. przy malej dziurze to dla mnie wrecz wskazana wada optyczna obiektywu (bo zdjecia bez winiety lub po jej korekcji dla mojego oka sa "nienaturalne" ze stalki ). to szklo ma okolo 1 dzialki poza pelna dziura - to nie jest jakos szokujace
    w zoomie 11-22 - widze wyniki na poziomie 1 EV. tu rowniez lubie zdjecia majace troche winietowania, a 1 EV to duzo mniej niz taki 17-40, z ktorego obrazek lubilem z polowiczna korekta winiety w LR (bo z pelna korekta byl dla mnie zbyt aptekarski).
    w 15-45 IMHO problem wydaje sie duzy i tak od reki to bym tego szkla nie kupil. jesli to sa jest 1,5 dzialki po przymknieciu do f/8 i jest to miekkie winietowanie (w sensie: plynne przejscie a nie gwaltowny spadek w rogach kadru)... moze jeszcze do przelkniecia.

przy czym co do tego szkla podchodze jednak z rezerwa. kojarze z photozone jakies dziwnie dobre wyniki dla EF-S 18-55, a jak ogladam sample w sieci, to to szklo jest po prostu syfiaste, bo ma denny mikrokontrast. i niestety 15-45 posadzam o podobny budzetowy zabieg i co by mu w testach nie wychodzilo... najpierw bym chcial troche RAW-ow sobie z tego szkla poogladac

co do oceny obiektywnej jak duze to sa winiety - 1 do 1,5 EV to IMHO nie jest jakis szok. wiekszosc szkiel do bezlusterkowcow ma podobne zachowanie, tylko producenci oszukuja z RAW-ami i sa one juz oczyszczone z wad optycznych (vide Fuji)...

EDIT: przy czym jedno zastrzenie: te testy sa na M3 i tu photozone samo zauwaza, ze problem moze tkwic w mikrosoczewkach matrycy, ktore nie byly skorygowane na mniejsza glebokosc bagnetu (w porownaniu z EF/EF-S). jesli w M5 matryca ma mikrosoczewki poprawione, to te wyniki winietowania 15-45 moga byc zauwazalnie nizsze. pozyjemy zobaczymy... ale nie zdziwilbym sie, gdyby wlasnie to zostalo poprawione
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 17-09-2016 o 21:27

Domyślnie

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź - nie wiedziałem , że to może się zmienić między aparatami - myślałem, że to wynika z kwestii z tego jak zaprojektowany jest bagnet (cały blok od matryce do tylnej soczewki) i będzie takie samo.
    Z5 + N24-200 + FTZ II + T17-35/2,8-4+ N70-300 (AF-P)
    D7200 + S18-35/1,8 + S10/2,8 + S17-70/2,8 + N10-20, N18-55 (AF-P) + N70-300 DX (AF-P)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wyrwiflak Zobacz posta
    To AF w M3 jest słabszy od tego w M2?
    Jak wiadomo masz tam AF na matrycy, w praktyce może być tak, że jak zmieniają matrycę to za każdym razem może ten AF inaczej działać.
    U Canona bardzo się zmieniła technologia (dualpiksel) dlatego w M5 ten AF (nawet jeśli coś swoim zwyczajem powycinali) będzie zupełnie inny niż w poprzednikach - tam jest zresztą też nowy procek.
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Czego byś nie kupił, to i tak za 3 lata będzie już tylko muzealnym zabytkiem.
    Chyba z Canona bo póki co 2 letni Samsung NX1 deklasuje parametrami ten najnowszy cud i nie tylko ten.
    W ciągu roku raczej niewiele się zmieni....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzysztof_BB Zobacz posta
    Chyba z Canona bo póki co 2 letni Samsung NX1 deklasuje parametrami ten najnowszy cud i nie tylko ten.
    W ciągu roku raczej niewiele się zmieni....
    No, to ze obiektywow NX nie bedzie - to na pewno sie nie zmieni. Oby czesci do NX1 byly jak sie kiedys uwali. Bo do Canona beda, nawet po wielu latach. Canon jak trzeba nawet 15-letnie obiektywy naprawia. A Samsung... ile to bylo? 3 lata podzialal w aparatach na wymienna optyke, po czym pokazal uzytkownikom gdzie ich ma?

Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni