Close

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 71

Wątek: Nikon i USB

Domyślnie

Tylko poprzez czytnik i to najlepiej wbudowany na stałe w kompa - nic się nie plącze, potencjał masy gniazda USB w razie przebicia z zasilania albo "wesołej" instalacji elektrycznej może nie być na potencjele zero i aparat po takim podłaczeniu z pewnością tego nie wytrzyma a klapka? styki? to mniej ważne szczegóły.
    D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.

Domyślnie

Do USB można oczywiście podłączać przy włączonych urządzeniach. Ja początkowo wyłączałem aparat na czas podpinania (dmuchając na zimne).

Tylko, zeby komuś nie przyszło do głowy podpinać aparat do USB gdy jest on podłączony jednocześnie do odbiornika TV itp, bo może strzelić !!!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amirez Zobacz posta
    A jak Wy przenosicie fotki do kompa, Szanowni Forumowicze, aby było bezpiecznie dla aparatu i karty?
    Czytnik kart, najlepsza sprawa.
    A co do podłaczen aparatu do USB, to bez obaw mozna podłaczac na właczonym komputerze. Co do odłaczania od komputera to tez mozna w kazdym momencie, ale jest tez tam taka ikonka obok zegara na pasku mozna w nią kliknąć i tam wybrac opcję "Odłącz urządzenie"
    Nikon D80 + śmieci, I jeszcze D300 teraz mam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Seeth Zobacz posta
    Zdecydowanie czytnik jest najlepszym rozwiązaniem, w dodatku mozna go ze sobą brać gdzie się chce i do kazdego komputera z USB podłączyć i zdjęcia na nim np. przejrzeć
    Generalnie wystarczy wziąć ze sobą kabel i jest to samo... Komp widzi aparat jako dysk flash...
    D700 | D40 | N50/1.8 | N35/1.8 | N18-55 | SB900

Domyślnie

wg mnie najszybsza metoda to wyciągnięcie karty z aparatu i wsadzenie do czytnika kart pamięci
    Ja takowego nie mam ani w laptopie ani w stacjonarce więc za 25 zł kupiłem coś takiego (link poniżej)
    nie sądzę by była szybsza i bezpieczniejsza dla aparatu metoda

Domyślnie

Chyba musze też sobie czytnik kupić bo wkurza już ciągłe podłaczanie aparatu zabawa z kablem itd. Czy rusza się wam kabel usb w gnieździe w aparacie trochę?
    [Nikon D80][Nikkor 50 f1.8][Nikkor 18-135 f3.5-5.6][2*SanDisk Extreme III 2GB][Gruszka nr 9]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eef Zobacz posta
    ja tam zawsze korzystam z czytnika - przynajmniej jestem pewna, że nie uszkodzę aparatu
    Dziwią mnie takie praktyki, ja poprostu podłączam aparat (przy wyłaczonym zasilaniu jak każe instrukcja) potem go włączam i już, po co jakieś czytniki a tym bardziej obawy o uszkodzenie aparatu? nigdzie w instrukcji nie znalazłem info że bezpieczniej jest zgrywąć zdjęcia z czytnika, wogóle nawet taka opcja nigdy by mi przez myśl nie przeszła. Czy aby niektórzy niepotrzebnie dmuchają na zimne albo może strzeżonego Pan bóg stzreże?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aberrator Zobacz posta
    Dziwią mnie takie praktyki, ja poprostu podłączam aparat (przy wyłaczonym zasilaniu jak każe instrukcja) potem go włączam i już, po co jakieś czytniki a tym bardziej obawy o uszkodzenie aparatu? nigdzie w instrukcji nie znalazłem info że bezpieczniej jest zgrywąć zdjęcia z czytnika, wogóle nawet taka opcja nigdy by mi przez myśl nie przeszła. Czy aby niektórzy niepotrzebnie dmuchają na zimne albo może strzeżonego Pan bóg stzreże?
    Czytałem kilka Twoich wypowiedzi i muszę przyznać, że dość ekscentryczny z Ciebie jegomość, przecież nie ma bezpieczniejszego i wygodniejszego rozwiązania niż czytnik leżący przed Tobą na stole lub wmontowany w PC. Było to już kilka razy omawiane, ale dla Ciebie powtórzę, łączenie przez USB różnych urządzeń z PC jest tylko względnie bezpieczne, a to z przyczyny np. nieprzewidzianych zdarzeń, jak np. chwilowy wzrost napięcia (szczególnie przy stosowaniu niemarkowych zasilaczy w PC), który może skutecznie uszkodzić podłączony sprzęt. A czytnik kosztuje mniej niż pojedyncza karta pamięci, więc nie ryzykujesz prawie nic. Chyba, że lubisz ryzyko, ze względu na wzrost adrenaliny.
    Ostatnio edytowane przez david555 ; 05-08-2007 o 15:41
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sivy Zobacz posta
    Czy rusza się wam kabel usb w gnieździe w aparacie trochę?
    może ktoś jednak coś takiego zauważył ?
    [Nikon D80][Nikkor 50 f1.8][Nikkor 18-135 f3.5-5.6][2*SanDisk Extreme III 2GB][Gruszka nr 9]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sivy Zobacz posta
    może ktoś jednak coś takiego zauważył ?
    Muszę Cię zmartwić, bo w moim nie.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów