Close

Strona 2176 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1176167620762126216621742175217621772178218622262276 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 751 do 21 760 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Robert, ja mam dwa takie albumy - jeden czarnobiały, a drugi białoczarny.
    Tymczasem widzę, że dajecie zdjęcia ze sztafażem, zatem pozwolę sobie dołączyć...
    PZP (prosto z puszki) "Autoportret z rycerzem (bo rycerze są tu teraz trendy) Zakonu Szpitala Najświętszej Maryi Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie":

Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Nie wchodziłem długo w ten wątek. Długo tzn pare dni, a juz tyle napisano. No i gdyby nie to co napisano to bym tylko dał tu krótki komunikat co sie zmieniło, a tak to musze odpowiadać. Co mi się nie podoba. Ale o tym ciut dalej.
    Komunikat mam taki - pozytywny. Giełda została otwarta dla innych systemów. Od wczoraj można umieszczać ogłoszenia o sprzedaży/chęci kupna aparatów i obiektywów innych marek niż systemu Nikona. Ogłoszenia dajemy nie w wątku, tu się nic nie zmieniło (czyli tu nie można pisać o tym co sie chce sprzedać). Ogłoszenia zamieszczamy w dziale giełda, o ile ma ktoś odpowiedni staż i liczbę postów. Jak nie ma - nie może. Ten wątek i ten dział nic sie nie rózni co do zasad od reszty forum (często o tym zapominano, więc to przypominam).

Inna kwestia - ze względu na długaśność wątku, po konsultacji z właścicielem forum postanowiono, że kiedyś zostanie on przecięty w jakims miejscu - wiele miesięcy wcześniej. Tak by zaczynał sie on (ta aktualna część) w poczatku 2016 roku. Za rok czy dwa znowu sie go przetnie. Stara część oczywiście zostanie, nie będzie czyszczona, nazwę tematu uzupełni się np o dopisek część 1, albo lata 2012 - 2015.
    To nie dotyczy wyłącznie tego wątku, to będzie obowiązywało dla wszystkich tasiemcowych wątków we wszystkich działach forum.
    To zostanie zrobione kiedyś. Na teraz mamy inne pilniejsze rzeczy do robienia - nadawanie prefiksów w pewnych działach zdjęciowych oraz przenoszenie wielu tematów do nowo powstałego działu (jeszcze tego nie widzicie).
    Kolejna sprawa administracyjna - jak któryś moderator będzie miał do tego zdrowie, to postara sie skopiować do nowego tematu pewne zagadnienia techniczno-praktyczne. Kiedyś.

Cytat Zamieszczone przez Owain Zobacz posta
    ..Rozróżnijmy zatem dwie sprawy. Jedna to fakt, iż Fomag i adminów ściska, że tu tyle się pisze, że zabawa przednia ale trochę za mało o meritum, za mało ahabskości, która obraża i dotyka ich wysublimowany techniczny artyzm. Ich finansowe i ahabskie prawo.
    Nie. Absolutnie błędne zdanie. Ba, jest prawie na odwrót jak piszesz. Bardzo dobrze, że tu jest (albo często bywa) zabawa.
    Artyzm to już zupełnie moderatorów nie interesuje. Może być, może nie być - nic nam do tego. I absolutnie nie czujemy zazdrości z tego powodu. Oczywiście wolimy gdy na forum są lepsze zdjęcia, niż gdy są gorsze. Wolimy jak forum ma wyższy poziom, a nie niższy. Zarzucanie nam, że jesteśmy zazdrośni o zdjęcia jest totalnie nietrafne (to delikatne określenie na to co o tym sądzę).
    Piszesz o nas tak, jak byśmy byli artystami którzy są zazdrośni, że inni sa lepsi. Tymczasem .. to właśnie w tym wątku sa artyści, którzy jak to artyści kierują się emocjami i trochę tu ze soba konkurują. I daja odczuć innym czy chca kogoś w wątku czy nie. To nie jest fajne. Przy czym niestety nie chcąc specjalnie pisać o nickach uogólniam, a w stosunku do niektórych osób te stwierdzenia nie sa prawdziwe, z czego sobie zdaje sprawę i za co z góry te osoby przepraszam.

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Nie mam siły na czytanie większości tego co tu się już 'produkuje':/ Niemerytoryczne dyskusje o pierdołach nie związanych z fotografowaniem. Nie nadąża się nawet scrollem przewijać chociażby do zdjęć bo tak szybko powstaje tyle nowych obszernych komentarzy o niczym. O ile kiedyś przeczytanie pierwszych 200-300 stron wątku to był już wyczyn to był chociaż nagrodzony masą wiedzy i ciekawych zdjęć, dyskusje były o sprzęcie, można się było z nich czegoś dowiedzieć a jakiś czas temu zrobił się tu wysyp jakichś kopiowanych wierszy, komentowania komentarzy, żarcików i gadania o niczym. Przestaję się dziwić adminom patrząc trochę z boku na ten wątek:/ Naprawdę musicie tyle tego produkować w takim tempie? Czy zamiast pisać elaborat i dawać po każdym zdaniu enter przez co się wszystko jeszcze bardziej rozciąga nie można tego przemyśleć przed wysłaniem i zostawić tylko meritum wypowiedzi w zgrabnej formie? Nie wiem, jak ktoś ma problem to ograniczyć się do 1-2 komentarzy dziennie i jednego najlepszego swojego zdjęcia z tygodnia, wątek nie umrze jak przez 15 minut nie będzie skomentowany. Bo wartościowe treści są zalewane spamem.
    Proszę zwrócić uwagę na powyższy post. Niektórzy czytający nie czują się tu na tyle pewnie (boja się) cos takiego napisać, ale tak sądzą też.
    Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    Moje podsumowanie ostatnich działań administracji:
    Chcieliście porządku i merytoryki, ale jedyne, co udało się Wam osiągnąć, to wywleczenie wzajemnych antagonizmów i popsucie atmosfery.
    To nie komentarz, lecz stwierdzenie faktu.
    Rozumiem. Napiszę cos od siebie. Ja nie mam siły czytać co chwile kolejnego wpisu w wątku. Czytam forum poprzez subskrybowane wątki (mam ich ponad 6 TYSIĘCY). Sęk w tym, że ten i tego typu wątki tak szybko przyrastają, że co chwile mi się pojawiają w tematach do przeczytania. Więc nie czytam co każdy wpis, tylko co jakiś czas.
    Chciałem by zaprzestano tu rozmów o moderowaniu, nie czytałem tu wpisów od paru dni. I co widze po powrocie? To co mówisz. Widać antagonizmy. Wywołane przez nas? Niekoniecznie. To co się dzieje między wami jest raz widoczne, raz ukrywane. Zależy kto na kogo trafi. Pewne osoby pisza w sposób zawoalowany, inne bardziej wprost. Ale docinki były i są. To konsekwencje tego, że udzielaja się tu artystyczne dusze. OK. I niech sobie będa nawet te inteligentne docinki, ale ... niektórzy naprawde sadzą, że sa niegodni tego wątku. I to mi się nie podoba.

Cytat Zamieszczone przez krystiano77 Zobacz posta
    i to jest własnie niepotrzebny wpis... jeden z wielu. zle sie przez to czyta wątek i niepotrzebnie robią się kolejne tysiące stron. o takich rzeczach to sobie mozna pisac z kolegą na gg, a nie w ciekawym wątku o konkretnej tematyce.
    Kolejny wpis będący dowodem na to, że nie wszyscy są zadowoleni z takiego kształtu wątku.

Cytat Zamieszczone przez Ora_dev Zobacz posta
    Te "Ahaby" przewijane po raz tysięczny w tym wątku stały się już tak nudne, że zaczynają powodować u mnie mdłości. We wszystkim potrzebny jest umiar, Panowie...
    Kolejny taki wpis - nowiutki. To nie sa widzimisie administracji.

Cytat Zamieszczone przez rycerz Zobacz posta
    Wojtku nie wiem co masz do administracji, ja w niej nie jestem. Jestem jednym z bardzo wielu userów, ktoremu nie podoba się ahabowanie. Czy to źle?
    Jakieś popierdólki, wierszyki bez ładu i składu, pisanie dla pisania. To mnie wkurza. Tak po ludzku. Zdjecia zdarzają sie kiepskie, zdarzają sie fajne. To normalne. Zdjecia mi nie przeszkadzają. Przeszkadza mi to, ze traktujecie innych uzytkowników forum bez szacunku. Tylko wy jestescie najlepsi bo macie nexy ?
    to jest forum nikona jakby co a właśnie przeczytałem tekst, że skoro wchodze w gości to powinienem być kulturalny??? Kto jest w gościach u kogo?
    Wojtku antagonizmy, podziały sie nie sprawdzają. Wiesz o tym dobrze. I ty jako staly uczestnik forum dobrze wiesz, ze wojowanie z innymi niczego nie przynosi.
    Jak bede moderowawątek powiecie, ze jestem złym ahabem. Beznadziejne słownictwo.
    Moderujemy inne wątki z mniejszych bzdur. Tutaj udajemy, ze nie ma bzdur, i sprawdza sie staropolskie przysłowie: daj im palca, a urwą ci rękę.
    Już dawno urwaliście rękę.

Nie jestem jedynym userem ktoremu sie to nie podoba, ale wiele osob nie ma siły, ani ochoty sie szarpać. Rozumiem ich świetnie. Zaraz będziecie pisać o wyprowadce, o AO, o przeszłości. Tylko wy niczego się nie uczycie z przeszłosci a ciągle macie rządania.

Nic nie chcecie dać dla forum, dla innych, ważne jest wasze ego, wasze zadowolenie,tylko ssacie z forum. I to jest błąd, to jest to sedno, ktore pomijacie.
    W tym co napisał rycerz jest sporo racji, choć niektóre zdania ułożył bym inaczej. Brak szacunku czy to że chodzi wam o samozadowolenie - tego bym nie napisał. Bo na pewno nie takie macie intencje. Ale intencje, a to co z tego wychodzi to dwie różne sprawy.
    Mowicie o tym, że temat sie w pewnej mierze sam reguluje. Nie potrzeba moderowania, załatwiacie to sami - widac po wpisach kogo spotyka ostracyzm i jest mniej chętnie tu widziany, a kto jest przyjąty do swoich i prowadzi się z nim miłe konwersacje - czyta sie je super, choć jak na mój gust jest ich zbyt wiele w stosunku do zdjęć i merytoryki.
    Rycerzowi zapewne chodzi o to - co z userami, który nie są "swoi" i co oczekują tej merytoryki więcej? Nie sa tu mile widziani - i taka jest prawda, Nie zdajecie sobie spray z ich istnienia? Dopiero gdy zaczęly sie rozmowy na temat wątku jako takiego to się ujawniły takie zdania, odrębne niż wasze. Podobnie jak w AO chcecie rządzić sobie w swoim wątku. To, że sobie możecie w nim pisac jest bezsprzeczne. Pytanie co z innymi, których sekujecie?

Zarzut, że wątku nie da się przez to czytać, że trzeba scrollować, gdy wróciło się z wczasów, że przez to jacyś hipotetyczni czytacze rwą włosy z głowy bo nie mogą wyczytać ważnych informacji uważam za wyssany z palca i tak śmieszny, że nie warto go komentować.
    Sorry, ale to jest fakt. A jesli tego nie zauważasz tzn że nie masz do tego dystansu albo że czytasz inny wątek niz ja Ty się z tego nie śmiej tylko to przemyśl.
    Twoje wpisy uwidaczniaja to co stanowi problem. Poziom artystyczny i samoocena tych co piszą. Czy sa godni pisania, czy nie. Czy mają kompleksy, czy nie. Kilka twoich wpisów to właśnie analiza tego jak wyglądasz ty na tle innych piszących. Ty sie odważyłeś. Inni - niekoniecznie.

Moim zdaniem problem leży w tym, że części użytkowników, ce****ących się poczuciem humoru i spinką godną Prezesa Jarosława, strasznie gniotło to, że jest wesoło, że ich prezentowany wcześniej artyzm ochowany i achowany rozpływa się w jakimś bełkocie, którego nie rozumieją.
    Twoja diagnoza jest tak odległą od rzeczywistości, że nie wiadomo jak z nią polemizować.

Osoby mające coś merytorycznego do powiedzenia przestają tu zaglądać, osoby szukające porad również bo nie nie ma im kto odpowiedzieć a i widząc paplaninę tracą poczucie że to wątek sprzętowy i że ktoś im w ogóle może tu pomóc, osoby czytające wątek dla treści merytorycznych również tracą zainteresowanie.
    A z drugiej strony paplanie przyciąga paplanie. I się nakręca. W swoim okresie świetności systemu temat miewał nieraz kilkludniowe przerwy bez postów. Tylko wczoraj było 50 postów i ogólnie 250 w ciągu tygodnia. To trochę sporo jak na 'uśpiony' system...

Owszem, system przystopował ale wciąż są nowe bodźce w nexach jak chociażby

Ja sam ten wątek już tylko przeglądam. W sumie chyba bardziej z przyzwyczajenia. Staram się pomóc jak znam odpowiedzi na pytania sprzętowe mimo że mam już A7. Ale coraz mniej mnie bawi dostawanie maili że jest nowy post w jednym temacie co kilka minut przez cały dzień...
    I znowu zgoda.

Przy okazji - co to znaczy, że system się wyczerpał (tak inni pisali też), nie ma nowych szkieł, nie ma o czym pisać. Bzdura totalna. A jak jest z innymi systemami? Tam co - co miesiąc jest jakiś nowy obiektyw? Przepraszam - sami zauważacie, że da sie tu podpiąc wszystko. Więc skoro tu się da podpiąć wszystko tzn że jakikolwiek obiektyw na swiecie się pokaże, to może byc o nim tu mowa. Ale mowa jest o kilkudziesięciu malarskich szkłach, które są godne używania przez artystów. Bo tu się chyba nikt nie odważy zapytać o podpięcie jakiegoś kitowego nikkora. W praktyce czynicie sobie fajnie - nikt nie zawraca wam głowy jak do tanich starych Nexów podpinać kity z innego systemu. W dziale o optyce nikona ten sam obiektyw jest wałkowany na 100 sposobów - z każdym body i w każdego rodzaju fotografii. To oczywiście bzdura, bo dlaczego szkiełko maiłoby byc inne na D7100 w stosunku do tego jak pracuje na D5300. Bzdura, ale takich pytań jest multum i zadają je nowicjusze. To forum - maja prawo, chcą porad.
    Dlaczego tu nikt o to nie zapyta? Bo go zjecie i nawet kosteczki z niego nie zostaną. Albo nie zauwazycie pytania, gdyby je zadano.
    Niby jesteście otwarci, ale mistrzowsko wbijacie szpilki i sprawiacie, że wątek jest taki jak chcecie. A jak rycerz napisał o braku gościnności to jest oburzenie. Uogólnia, Hm, mam podać nicki osób które to mam na myśli? No nie che tego robić. Nie chcecie/nie pozwalacie by wątek skręcił w te stronę. Wątek ma byc taki jak wy chcecie bo to wasz wątek.
    Czy w innych działach/wątkach jest to do pomyslenia? Nie.
    Nie bądzcie tacy hermetyczni. Hermetyczne to sa tajne grupy na FB. Jeśli się zamkniecie to znikniecie. Tak naprawde chcecie świeżej krwi - ale to maja być tacy ludzie, jak chcecie. Nie inni.
    Cytat Zamieszczone przez meliszipak Zobacz posta
    Myslę, że każdy wie, iż może zapytać i na bank otrzyma wyczerpującą i kompleksową odpowiedż.
    Nie sądzę, że ktoś się przestraszył didaskaliami- przeciwnie.
    Nie jest tak. Otrzyma, gdy jest w klubie. Jak w nim nie jest - może otrzyma, może nie. I niekoniecznie jest to celowe. Po prostu jego pytanie spada po chwili na trzecią stronę i osoby, które nawet może i by odpowiedziały - juz tego nie robią traktując te pytanie jako przeterminowane.

To jest forum fotograficzne. Można pokazać że się nie jest nudnym za pomocą fotografii i swojej wiedzy fotograficznej. W ogóle to jest na tyle ciekawy wątek dlatego że poza technikaliami są jeszcze właśnie zdjęcia, to rzadkie połączenie. Fajnie że co jakiś czas ktoś błyśnie fajną ripostą ale jak wątek przeradza się w same riposty to zaczyna się gubić meritum i riposty powszednieją
    Dokładnie tak.

Nexy z tego co się orientuję to są DX. A7 - to FX. Optyka na tym obrazuje inaczej. Podstawą więc powinno byc już choćby to, że zdjęcia będa w dwóch róznych wątkach. To, że się znacie i wiecie kto ma jaki aparat to sorry ale nikogo nie obchodzi. Ludzie z zewnątrz tego nie wiedzą.
    Proszę zamieszczać zdjęcia w róznych, odpowiednich tematach Osobno z NEX, osobno z A7.
    No i robi się problem, bo jak w takim nowym temacie będa tylko 3-4 osoby z tego tematu to nie będą mogły zdominować wątku i zrobić go na swoją modłę.
    Dla was istota jest to, by przebywać w swoim gronie i by nikt z zewnątrz nie zakłócał błogostanu. A jak juz będzie ktoś z zewnątrz, to niech se wpasuje w temat.
    Ja proszę o większą otwartość.

No i napotkam na riposty jaka ta administracja zła bo zabija wątek... choć tylko sprostowałem to co tu napisano, a co wg mnie było nieprawdą.
    Wolno mi mieć inny punkt widzenia czy nie?
    To taki test na waszą tolerancję. Macie ją i jesteście przyjaźni czy nie?
    Czy artyści dadzą sobie cos powiedzieć czy nie? Czy AO czegoś nauczyło czy nie?
    Nikt by nie tykał tematu to by był spokój. Ale jak zarzucacie coś moderacji to przynajmniej nie zarzucajcie nieprawdy bo sie z tego nie rodzi nic dobrego. Sprostowanie na sprostowanie. I tak można bez końca.
    Połknijcie przytki, wrzucajcie zdjęcia z NEXów (czyli z DX), komentujcie.
    Ktoś odpisze mi, ja odpisze komuś, dołączy się Rycerz, dołączy inny forumowicz (cytowałem niektórych o innych poglądach), pare osób stąd powie co ma na wątrobie - i po co to?
    Skończy się na tym, że nie zgodzicie się z tym jak jest to postrzegane z zewnątrz i obrażając się zaprzestaniecie pisania czy w inny sposób wyrazicie niezadowolenie.
    Krytyke trzeba przyjąc na klatę. Administracja sie przyzwyczaiła - jest krytykowana, wy sie też przyzwyczajcie o tego, że jesteście niezrozumiani.
    Podobno artystom cierpienie służy więc będziecie robili jeszcze lepsze zdjęcia (nie to, że teraz sa złe - sa super).
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 10-08-2016 o 20:36
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Kuźwa...nie wiedziałem ze to wątek artystyczny.
    Już znikam ...

Domyślnie

Próbuję sie wam przypochlebić
    Twoje zdjęcie kwiatka, z fajnym bokeh itd to nie jest cos co by mozna było zakwalifikować do bezdusznej fotografii katalogowej. Artyzm. A jak nie chcesz byc nazywany artystą to napiszę, że masz artystyczny obiektyw
    Ale oko też masz.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ToTom Zobacz posta
    Pozostając w temacie - fotka z E1018 pt. góry z ludzikiem.
    fajna fota. wziąłbym od Ciebie to szkło, ale pewnie chcesz ponad 2 koła ?
    X-S20 + 16-50 2.8-4.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d90 Zobacz posta
    Kuźwa...nie wiedziałem ze to wątek artystyczny.
    Już znikam ...
    Wrócisz, nie potrafisz żyć bez tego wątku Ba, nie potrafisz przeżyć dnia bez wpisu tutaj ;p

Nex 5n + 55-210, jeżeli już kiedyś było to sorki, nie pamiętam do końca co wrzucałem

Oszczędny w słowach Awatar bimpi
    Miasto
    Pruszków / Warszawa

Domyślnie

Świetne zdjęcie. Właśnie przymierzam się do zakupu 55-210 i jeszcze bardziej mnie do tego zbliżyłeś
    Ostatnio edytowane przez bimpi ; 10-08-2016 o 21:27

Domyślnie

Jacek, kto to są "Wy"? Proszę Cię o konkrety - przełam się i wymień nicki - przecież piszesz do konkretnych osób.
    Bo jako "artystę" właśnie wymieniłeś d90.
    Już wiem, że to ja "psuję wątek" - Owain ładnie to wszystkim unaocznił (choć chyba nie o to mu chodziło).
    Ale chciałbym wiedzieć, kto jeszcze jest tym złym, chyba, że mam się czuć jak monarcha, do którego reszta zwraca się w liczbie mnogiej?
    I wciąż czekam na odpowiedź Piotrka, komu okazałem brak szacunku.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

zdyboo, ale miałeś farta... ja byłem na tym szlaku miesiąc temu i nie mam ani jednej fotki, bo z mgły nawet nosa nie widziałem
    X-S20 + 16-50 2.8-4.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    Jacek, kto to są "Wy"?...
    No przecież to Wy, towarzyszu dowódco.

Strona 2176 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1176167620762126216621742175217621772178218622262276 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów