Close

Strona 2106 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1106160620062056209621042105210621072108211621562206 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 051 do 21 060 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Jest za kim. On był jakimś wzorcem, jakich teraz brakuje.

Bawią mnie takie autorytatywnie wygłaszane opinie, w rodzaju: nieostre zdjęcia się wyrzuca, nieostrych się nie wyostrza, itd. Zapewne tak jest w przypadku kotleta ślubnego i innych zdjęć komercyjnych, które muszą być technicznie bez zarzutu, ale w innych przypadkach? Wszystko jest względne, a nie zero-jedynkowe.

Domyślnie

W kotlecie czasami się stępia. Wtedy dopiero są do wyrzucenia.
    Tymczasem zdjęcie dam, bo mam (jak mawia klasyk):

Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Z SEL50 RAW-y mam na ogół mega ostre (sporo zależy też od światła), ale głównie w cropie 100%. Po zmniejszeniu trzeba jeszcze trochę wyostrzyć (ograniczam się do oczu zazwyczaj). A czy zdjęcie zawsze musi być ostre? Bo ja wiem. Niektóre nieostre zdjęcia mają klimat.

Domyślnie

Co? Ostre zdjęcia wyostrza się jeszcze bardziej? i mówią to użytkownicy Sony. Z rawa owszem, ale jpegi w zależności jakie szkło, ostrość -2 lub -3. "0" jest już bardzo przeostrzone.

Nieostre (w sensie AF delikatnie spudłował) lub lekko poruszone, można potraktować filtrem górnoprzepustowym oraz dodać przejrzystości.

A zdjęcie pani w/w idealnie mija się z założeniem, nieostre -> kosz.
    A6K + SELP18105G + SEL35F18 + 2/58 M42

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Jest za kim. On był jakimś wzorcem, jakich teraz brakuje.

Bawią mnie takie autorytatywnie wygłaszane opinie, w rodzaju: nieostre zdjęcia się wyrzuca, nieostrych się nie wyostrza, .
    Bo to zabawna opinia jest, ale widzę, że środowisko poruszyła. Teraz w wątku NEX'owym zobaczymy wiele przykładów fajowych nieostrych fotek.

Cytat Zamieszczone przez Owain Zobacz posta
    To ja może popolemizuje nieco wyraziściej niż Woytek
    Pytałem, bo też trochę nie ogarniam zależności ostrzenia, późniejszego zmniejszania, metody zmniejszania i wpływu na ostrość itp itd. Jakoś nie mam tak bogatej wyobraźni technicznej (inaczej zostałbym inżynierem) jak to wszystko hula. Na chłopski rozum wyostrzanie powinno być robione na oryginale, bo zmienia ono jakieś tam piksele przy krawędziach obszarów więc wydaje się, że taka zmiana po zmniejszeniu będzie cieńsza - mniej widoczna a dokładniejsza. Ale podobno jest odwrotnie Już samo zmniejszanie powinno wyostrzać, bo się piksele zagęszczają, choć w sumie zmniejsza się ich liczba... nie mogę sobie tego wyobrazić, nie wiem też np. na czym, do cholery, polega metoda redukcji: dwusześcienna
    O ostrzeniu można by książkę , albo i dwie. Na początku wg. mnie postawiłeś trochę źle pytanie - nie czym ostrzycie ale jak ostrzycie. Po pierwsze ostrzyć się powinno na samym końcu obróbki, zaraz po odszumianiu. Czyli suwasz suwaczkami, jak cie się podoba, potem odszumiasz i na końcu ostrzysz. Skutek ostrzenia obserwujesz zawsze na powiększeniu np 75%. Wtedy widać ładnie jak wyłażą szumy, pojawiają się obwódki na krawędziach itp i decydujesz świadomie jak ma być. Przesadne wyostrzanie jest gorsze niż niewyostrzanie(zdrowie się przyda jak każdemu, ale teraz dodam ,że to moja subiektywna opnia) . Trochę inaczej ostrzysz fotki robione na wysokim ISO - mniej agresywnie i dobrze gdybyś miał do tego inny preset lub plugin.
    Na ostrzenie ma też wpływ plik na wejściu. Jeżlei twoja matryca ma filtr antypoślizgowy, to można przed obróbką zrobić wstępne delikatne ostrzenie. Jeżeli filtr jest osłabiony, lub go nie ma to ten etap można sobie darować ( każde ostrzenie zwiększa szumy).
    Bardziej zaawansowana jazda, to ostrzenie lokalne, czyli ostrzysz tylko tam gdzie uważasz, że to konieczne, np oczy, brwi i usta na potrecie. Reszta jest nie ruszana, To samo można zrobić z odszumianiem. Ale do tego to już warstwy, maski, krycie itp.
    Narzędzie ostrzenia dowolne- zaimplementowane w LR, ACR, PS, czy czego tam używasz. Dobry efekt uzyskasz po nabraniu wprawy.
    Co do zmniejszania i wyostrzania. Przeskalowanie w dół trzeba zrobić tak by nie utracić jakości - Ja PS robię to IMAGE -> RESIZE -> IMAGE SIZE z opcją CONSTRAIN PROPORTIONS. Dobrze jest to zrobić w kilku krokach za każdym razem zmniejszając rozmiar zdjęcia do 90% wart. początkowej. Wtedy wynikowy plik nie traci jakości, czy jak to sie popularnie mówi nie zjada go kompresja. Po przeskalowaniu można podostrzyć wg zasad powyższych
    Ostatnio edytowane przez tomek_jj ; 14-07-2016 o 11:17

Zbanowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

@wpkx
    dlaczego nie wyrzuciłeś tego zdjęcia?!?!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    @wpkx
    dlaczego nie wyrzuciłeś tego zdjęcia?!?!
    - Ponieważ w słowie "wyrzucić" zjadła mi się literka "y" - odpowiedział wpkx.
    Snoblesse oblige:

Domyślnie

Wojtek, Plus jeden!

"filtr antypoślizgowy" -
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

To ja jeszcze w temacie nieostrości czy nietrafiania AF dam ciekawostkę:

Płynę sobie, wyostrzyć nie mogę. Co jest, cholera, AF się zepsuł, a do brzegu daleko. Dupa. No i po chwili dopiero zrozumiałem, że AF się nie zepsuł, tylko starał się ostrzyć na coś, w czym się znalazłem, a czego nie widziałem. A znalazłem się w - dosłownie! - zupie młodziutkich meduz, trudno dostrzegalnych przez maskę, ale wyczuwalnie gęsta zrobiła się woda. Meduzy miały od kilku mm do może 1,5 cm. Fajne uczucie, choć dziwne Pływanie w galarecie

Domyślnie

Ba!
    Po prostu sam jesteś wystarczająco ostry, tylko meduzy są głupie (o ile tak można nazwać osoby bezmózgie).
    Bo gdybyś pływał w zupie ludu Niam-Niam, ostrość Twa na pewno zostałaby doceniona.
    Snoblesse oblige:

Strona 2106 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1106160620062056209621042105210621072108211621562206 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów