Wiktoria
Szukaj
Żony są przewrotne nie mniej niż kochanki.
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Wajtke, a czeme te tak astatnie w prafesora Zina wpadesz?
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
To ja może popolemizuje nieco wyraziściej niż Woytek
Przecież wiesz, że nawet obiektywem - brzytwą, z trafioną ostrością, rawy są nie do końca ostre (czy raczej nieostre w powszechnym mniemaniu, bo ostrość jest jednak w pewnym przedziale pojęciem względnym). Ma to coś wspólnego z filtrem anyaliasingowym? Kiedyś coś czytałem, nie znam się.Reasumując, jednak się wyostrza, (prawie) wszyscy wyostrzają. Ja na ten przykład, mam komfort, że jedynym odbiorcą moich zdjęć jestem ja sam, ewentualnie najdroższa małżonka, więc nie musimy liczyć się ze zdaniem Pana-Janusza-Od-Panny_Młodej ani w druga stronę, szanownego Żiri Konkursu Ahabskiego
Pytałem, bo też trochę nie ogarniam zależności ostrzenia, późniejszego zmniejszania, metody zmniejszania i wpływu na ostrość itp itd. Jakoś nie mam tak bogatej wyobraźni technicznej (inaczej zostałbym inżynierem) jak to wszystko hula. Na chłopski rozum wyostrzanie powinno być robione na oryginale, bo zmienia ono jakieś tam piksele przy krawędziach obszarów więc wydaje się, że taka zmiana po zmniejszeniu będzie cieńsza - mniej widoczna a dokładniejsza. Ale podobno jest odwrotnieJuż samo zmniejszanie powinno wyostrzać, bo się piksele zagęszczają, choć w sumie zmniejsza się ich liczba... nie mogę sobie tego wyobrazić, nie wiem też np. na czym, do cholery, polega metoda redukcji: dwusześcienna
No chyba, że się nie rozumiemy, bo chodzi Ci o to, że nie powinno się wyostrzać zdjęć ruszonych, nie trafionych focusem, takim czy innym. Ale i wówczas są sytuację, gdzie się ostrzy. Np. ścigając taką krowę morską mało się nie utopiłem, i choć zdjęcie nieostre bo pewnie ruszone, pewnie nie do końca trafione, pewnie woda mocno rozmywa - w życiu nie wyrzucę takiej foty! Przecież to dla mnie na pamiątkę, a nie do NG![]()
Skontaktuj się z nami