Close

Strona 2096 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1096159619962046208620942095209620972098210621462196 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 20 951 do 20 960 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

I biorąc pod uwagę wszystko co zostało napisane, dochodzimy do wniosku,
    że kopiowaniem i przeróbkami zajmują sie fotoziutki - niezdolne do samodzielnego sfocenia.

Sprawa wygrana czy przegrana - nie wazne - kopiowanie to złamanie prawa.
    I tyle. Koniec kropka.
    Czy to klasówka w szkole, czy fotka z netu.

Wykluczam oczywiscie nasze fotki z watku, mające pokazać, ze po prostu coś tam pstrykamy,
    oraz watki do tego celu stworzone juz z nazwy.
    Tam wiadomo od poczatku - co i jak.

Nie wykluczam natomiast - zdjec np ostatnio zapisanych człowieków.

Osobom zainteresowanym, czy znajdującym sie na zdjęciu - nie musi sie podobać
    zabawa ich wizerunkiem. Na taka zabawe, nalezy miec stosowne pozwolenie.

Zachodzi tez obawa, ze przypadkowo, pisze na forum innym niz fotograficzne, z tzw wspomnianymi juz fotoziutkami.
    Tacy bedą szukac dziury w całym. Dlaczego ? Sami sobie odpowiedzmy...

Moze sanczo cos mi przestawilł ?

Choc widze napis - nikoniarze - co sugeruje - jakąś grupę - moze nawet zawodową...
    Moge sie jednak mylić.

a koń, jaki jest - każdy widzi
    srebrny helios m39 listków 13
    i zielona śliwka ( po lewej )
    Ostatnio edytowane przez d90 ; 08-07-2016 o 11:55
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

@Archi Prywatnego wykorzystania owszem, tapetę może sobie zrobić na lapka, ale już z rozpowszechnianiem są problemy, o czym pisał Owain. Dzieło oznaczone czy nie i tak jest własnością autora i ma on do niego zbywalne prawa, więc dodanie adnotacji ol rajts albo innej w zasadzie niczego nie zmienia. A co do piarda z wątku o Fuji, to ani kolega Darek nie tłumaczył się z pastiszu ani kolega Candar nie straszył go papugami.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 08-07-2016 o 11:57

Domyślnie

O straszeniu mowy bowiem nie było.
    Chodzi o zwrócenie uwagi na naganne zachowanie.
    Napiętnowanie takich czynów.
    Unikanie na przyszlosc.

Domyślnie

Ok, osiągnąłeś swój cel ale przy okazji sam popełniłeś wiele błędów łącznie z tym co napisał Owain, że być może i Ty popełniłeś przestępstwo. Lepiej uważać na słowa. Chlapnąć coś łatwo, czasami o wiele trudniej jest to odkręcić.

Domyślnie

d90; nie umiesz/nie chcesz czytać ze zrozumieniem ; a czasem (w realnym życiu) to drooogo kosztuje ......

EDIT; lepiej, zamiast kłapać zębiskami, dalej ambitnie pstrykaj pleśniakami te łąki, kunie i kfiaty........ w tym obszarze jest u Ciebie wszystko ok ......
    Ostatnio edytowane przez Archibald6803 ; 08-07-2016 o 12:10

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Archibald6803 Zobacz posta
    Jeżeli można dwa słowa w temacie przeróbek zdjęć forumowych; jako praktyk powiedzieć mogę tylko jedno: jeżeli dzieło umieszczone w przestrzeni publicznej nie zostało odpowiednio oznaczone przez autora (pana/panią X) prawami autorskimi lub wyraźnym zastrzeżeniem o zakazie kopiowania - to skopiowanie tegoż dzieła oraz jego przerobienie przez pana/panią Y celem pokazania w tej samej przestrzeni publicznej swojego sposobu widzenia tegoż dzieła nie rodzi żadnych skutków prawnych. Proces karny nie ma prawa się rozpocząć, a powództwo cywilne przeciwko panu Y skazane jest z góry na niepowodzenie.
    Sprawę rozpatrywać można zatem jedynie w kategoriach moralnych i to raczej "po cichu". Kropka.

EDIT 1; z tego co mi wiadomo autor ( pan X ) nie potępił publicznie pana Y za przeróbkę pracy; sprawy zatem nie ma ! czy się to komuś podoba czy nie ......; i prawdę powiedziawszy dobrze (dla pana X), że tego publicznie nie zrobił
    ponieważ
    EDIT 2; osoby szkalujące pana Y powinny się mocno zastanowić nad sensownością swych działań; z prawnego punktu widzenia pan Y może pociągnąć te osoby do odpowiedzialności karnej za zniesławienie; a sprawę (z palcem w du..e ) pan Y wygra jeśli okaże się wystarczająco cierpliwy i zacięty
    Z tego, co wiem o prawie autorskim, to nie masz racji. Nic nie musi być podpisane. A jak beznajdziejni polscy sędziowie to rozsądzają, to inna sprawa.

Domyślnie

Dlatego na wstępie zaznaczyłem, że piszę jako PRAKTYK (w domyśle: nie teoretyk).
    Doskonale znana mi kancelaria prowadziła parę spraw z tego gatunku ......

Domyślnie

Tak właśnie myślałem.

Domyślnie

Umbra
    Fotka z "promykami słoneczka "
    Super. Poka wiecej !

Ps.
    Kupiłem wlasnie bilety.
    Jedziemy do Gdańska wieczorem.
    (Bedzie mokro czy sucho, bez znaczenia).

A kopiowanie - ja zaczalem.
    Pozwolicie, ze zakończę słowami :
    - nie kopiujemy zdjec, fotek, kadrow, klasówek etc
    Sady nie beda miały pracy.
    A my czyste sumienie.
    Koniec

Koledze archi - chciałem podziękować, za słowa otuchy
    Ostatnio edytowane przez d90 ; 08-07-2016 o 12:37

Domyślnie

To ja pięknie podziękuję za te 4 lata w wątku. Zmieniam barwy. Jak to ładnie nazwał Ikit, teraz trzeba będzie zastosować wsteczne finansowanie. Na razie mam możliwość porównać sobie to i owo. Ale na razie czas na urlop. RX100 styknie.
    Tomek
    | tohu wawohu |

Strona 2096 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1096159619962046208620942095209620972098210621462196 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów