I sypało piaskiem
W kieszeni/torbie jest a6000, fotki są, radość jest!
Tego D7100 żal, bo leży taki ciężki, smutny i opuszczony...![]()
Szukaj
I sypało piaskiem
W kieszeni/torbie jest a6000, fotki są, radość jest!
Tego D7100 żal, bo leży taki ciężki, smutny i opuszczony...![]()
d90,
ten czarny Mir 1 M42 daje identyczny obrazek jak ten grand prix? Tez daje taki bańkowy bokeh (zdjęcie jabłoni)? Prawie jak trioplan.
Zobaczę i powiem
Cykne ten sam kadr jednym i drugim.
Oto chodzi chyba ?
M42 i tak do sprzedazy. Co by nie było.
Za duzo tego dobrego mam juz w domu
normalnie, w miescie byłem. Zupełnie niespodziewanie.
PeKaeSem oczywiście.
Całe szczescie, tylko na chwile. Te tłumy...
mir1sław na f2.8
Mam starego, przedwojennego Kodaka Juniora 620 na błonę typu 620, co było problemem, bo to błona taka, jak 120, ale na mniejszej szpulce - cieńszy jest rdzeń i trochę krótszy jest papierowy dupleks, i mniejsza jest średnica talerzyków. Żeby móc używać błony 120, obcinałem nożyczkami brzegi talerzyków, żeby zdołać wcisnąć szpulkę do komory. Obiektyw Anastigmat 7,7/105, trzy czasy migawki (25, 50, 100) i B i T, migawka nie wymagająca wcześniejszego napinania. Celownik lusterkowy lub ramkowy. Bez samowyzwalacza i innych dodatków. Prosty do bólu.
W sumie niewiele zrobiłem nim zdjęć, ale dawał świetną plastykę i ładne, spokojne rozmycie tła, izolujące obiekt główny - mimo małego otworu względnego. Parę razy kusiło mnie, żeby pójść w jakiegoś Pentacona Six, ale... nigdy się to nie stało.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Mam jedną, ale pakowną.
Nex6, Laowa
A mnie od dawna chodzi po głowie Mamcia siódma, tylko ciężko trafić coś w rozsądnej cenie.
Nie, aparat mieszkowy na błonę o szer. 6 cm, typ 120, format kadru 6x9 cm.
Firma Ihagee to niemiecki producent pierwszych produkowanych w większych ilościach lustrzanek jednoobiektywowych Exakta na film małoobrazkowy 35 mm. Ale poza nimi robili też inne aparaty, jak widać.
Ligo,
nigdy nie było mnie raczej stać na nic porządniejszego w średnim formacie. Teraz może sprzęt jest trochę tańszy i bardziej dostępny, natomiast materiały stały się naprawdę kosztowne.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Skontaktuj się z nami