Szukaj
Witam.
Czy ktoś próbował "poszerzyć" kąt widzenia jakimś adapterem, nasadką itp.?
Zastanawiam się nad tym Conanem zamiast lustra i wyszło mi, że najbardziej będzie mi brakowało odpowiednika 16mm.
Używałem kiedys z innem kompaktem do takich celów soczewki okularowe o ujemnych dioptriach -2 i -4dp zamocowane w oprawki filtrów. Zobaczę czy z tym aparatem ma to sens.Problemem będzie wykonanie tulejki wciskanej na pierścień obiektywu zakończonej gwintem do wkręcenia filtrów. Tak czy siak poziom aberacji przy takim połączeniu moze być nieakceptowalny.
Pół ciuta szerzej... za to dwa ciuty gorszy obrazek, choć na pewno nie pomaga światło zza monitora.
Dla desperatów...
Tak się zastanawiałem, może ktoś próbował z nasadkami dedykowanymi do innych aparatów - serii G Canona (wcześniejszych) lub innych marek...
Tak czy inaczej dzięki i za ten test OKD![]()
No to jeszcze jedno z zasłoniętymi roletamii z najgrubszą minusówką jaką mam. -8dp a może -10dp, nie pamiętam.
Żeby cokolwiek założyć potrzebna jest tuleja dedykowana do danego modelu. Nie widziałem jeszcze gotowej, pozostaje zrobić samemu, a i tak efekt nasadek będzie trudno akceptowalny. Sam robiłem te eksperymenty jeszcze z Prakticą na obiektywie Pancolar 1.8/50, w czasach gdy trzeba się było mocno nagimnastykować, żeby "dostać" chociaż szkiełko 29mm.Nigdy nie korzystałem z tych soczewek, ze względu na słabą jakość obrazka. Z kolei do kompaktu z wykorzystaniem dedykowanej tulei było jeszcze gorzej jak na analogowej lustrzance.
Ostrzegałem.![]()
Dzięki.
Pozostaje nauczyć się robić panoramy...
W związku z tym ,że jestem "świeżym" użytkownikiem G7X poinformujcie mnie czy ikona stabilizacji powinna wyświetlać się na ekranie we wszystkich trybach ?
U mnie wyświetla się tylko w trybie AUTO , w pozostałych trybach ikona nie jest wyświetlana / oczywiście w MENU stabilizacja jest załączona /.
Skontaktuj się z nami