Sprawdza się? Nie przeszkadza? Obawiam się upierdliwości zmiany filtra przy jednym adapterze, bo piszą że przy wykręcaniu może schodzić adapter - więc może dwa (dodatkowy to 10$) - bo wiecej filtrów nie planuje.
Szukaj
Sprawdza się? Nie przeszkadza? Obawiam się upierdliwości zmiany filtra przy jednym adapterze, bo piszą że przy wykręcaniu może schodzić adapter - więc może dwa (dodatkowy to 10$) - bo wiecej filtrów nie planuje.
To coś naklejone nie przeszkadza - ma może 0.5mm.
Praktycznie tego nie używam. Mam filtr ND którego nie użyłem chyba ani razu. Oraz polara, którego użyłem parę razy, i raz widziałem różnicę, raz nie.
Zastanawiam się, czy nie kupić soczewek (czy jak tam się nazywają) macro...
Pewnie wygodniej byłoby mieć dwa adaptery. Ale zawsze można ściągnąć i odkręcić. Wkręcać na przyczepiony adapter bym nie polecał - obiektywy w kompaktach raczej nie są zaprojektowane do czegoś takiego.
D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter
Dzięki.
Pewnie się zdecyduje na ten ficzer choć nie wiem czy zdaży przyjść przed wyjazdem - pozostanie mi pewnikiem trzymanie filtra w dłoni.
A właśnie: jaką przesyłkę wybrałeś i jaki był czas dostawy?
JPG
Ostatnio edytowane przez Juriko ; 18-07-2016 o 21:10
Ja znalazłem na forum elektroda, tzn. znalazłem link. Choć szerze mówiąc po angielsku też mi nie przeszkadza.
Przez przypadek się tu znalazłem, bo żaden ze mnie Nikoniarz. Choć w przyszłości... kto wie. Na razie jestem posiadaczem Canona G7X i od zawsze siedziałem w Canonach. Z dwoma wyjątkami: lustrzanka analogowa Minolta X500 w dawnych czasach i Sony RX100, o którym za chwilę. A odzywam się tutaj, bo to najobszerniejszy i najbardziej sensowny wątek dotyczący Canona G7X jaki znalazłem w sieci.
Jakiś czas temu zdecydowałem się na zakup Sony RX100. Potrzebowałem kompaktu z dużą matrycą (jak na kompakt) do zastąpienia leciwego Canon A710, z którego byłem i wciąż jestem bardzo zadowolony. Rozważałem RX100 I, RX100 III i Canon G7X. Ostatecznie kupiłem RX100 I w Valuebasket. Dobra cena. Początkowo wszystko wydawało się OK. Zdjęcia dobre, zwłaszcza w słabym świetle. Czar prysł na plaży w Orłowie w słoneczny dzień. Zdjęcia, robione w trybie "P", wyraźnie prześwietlone. Nie do przyjęcia. W exifie widzę, że czas jest 1/2000, ISO 125, ale przysłona maksymalna - 1.8. Dlaczego nie zmniejszył przysłony? Pewnie ten typ tak ma. Oczywiście mógłbym sam przyjąć inne nastawy, ale przy zdjęciach typu "rodzinka" nie ma na to czasu. Canon A710 nigdy mnie w podobnych warunkach nie zawiódł.
Tak mnie RX100 wkurzył, że postanowiłem go sprzedać i kupić coś innego w tym typie. Sony RX100 III był kuszący, ale zraziłem się do serii RX100. Nie miałem pewności czy problem prześwietlenia nie dotyczy też wyższych grup tej serii. Kupiłem Canona G7X. Na plaży jeszcze nie byłem, choć wkrótce będę i sprawdzę jak się tam spisuje. Mam nadzieję, że mnie nie rozczaruje. Na razie wydaje się OK. Dokupiłem drugą baterię Newell. Na razie OK. Prawie wszystko w G7X mi się podoba z wyjątkiem głośnego pierścienia na obiektywie. Dlaczego nie da się wyłączyć cykania?
Czy ktoś z forumowiczy, posiadacz aparatu z serii Sony RX100, spotkał się z podobnym problemem opisanym wyżej? Na innych forach nie ma o tym za wiele, choć kilka przypadków się trafiło. Może mój egzemplarz był trefny.
Powinieneś to pytanie zadać w wątku o rx100.
Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko
Mam rx100m3. Właśnie sprawdziłem. Ustawiłem w P f1.8 1/30s a po skierowaniu na jaśniejszy kadr aparat przymknął przysłonę i skrócił czas.
Na pewno robiłeś w P a nie A?
D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter
Na pewno. Większość zdjęć robię w P, tylko niekiedy z preselekcja czasu lub przesłony (żaden ze mnie fotograf). Z A nie korzystam nigdy. Zresztą to nie jedyny przypadek. Zdjęcia z Warszawy z córką i wnuczkiem. To samo przy jasnym tle, choć nie tak drastycznie jak na plaży. Mogę pokazać, ale uwierzcie na słowo.Widać poprawili w późniejszych modelach. RX100m3 rozważałem bardzo poważnie, nawet wolałbym go ze względu na wizjer, który przydaje się na nartach, ale się bałem. Zadam to samo pytanie w wątku o RX100.
Sorki, że to napiszę, ale nic nie poprawili, bo nie mieli co poprawiać. Coś źle robiłeś albo Twój egzemplarz miał wadę.
Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko
Tryb P jest trybem automatycznym. tryby automatyczne dobrze się sprawdzają w większości przypadków, ale jak jest trudne światło , to głupieją. Nie mamy tez informacji jaki masz ustawiony pomiar światła. Jeżeli punktowy (spot), to będziesz miał problemy, bo jak mniemam nie masz zbyt wielkiego doświadczenia z bardziej zaawansowana obsługą aparatu, w tym światłomierza. Ustaw matrycowy , lub lepiej centralnie ważony, bo jest najbardziej przewidywalny.
Potrenuj z trybem preselekcji przysłony A. Ustaw sobie przysłonę przykład na 4.0 lub 5.6 dla fotek na zewnątrz w dzień i najniższe ISO (nie wiem jak jest w RX100 ale najprawdopodobniej 100, lub 200). Nie wiem jak jest RX100, ale jak jest opcja auto-iso, to w następnym kroku ustaw auto-iso w zakresie np 100-800 i zobacz co zrobi aparat.
I na koniec warto włączyć podgląd histogramu na żywo - wtedy widać ekspozycję "online"
Skontaktuj się z nami