Szukaj
Spoko, tylko co takim porownaniem chciało sie udowodnic?
No wlasnie, tymbardziej porownanie marka z d40x jest "z dupy"... Mozna tez porownac Poloneza i Subaru Impreze, obydwa pojadą przeciez powyzej 100km/h i da sie nimi dojechac do babci na imieniny![]()
Nie, nie namawiam... Namawiam do zdrowego spojrzenia na sprawe... Dziwne, ze jakos wczesniej nikt na brak ostrosci w D80 nie narzekał. Jak chcesz to moge Ci jutro porobic jakies testowe fotki przy roznych ustawieniach ostrosci w D80 i sobie porownasz czy Ci podpasuje.
jednym zdaniem.... wszyscy mają piertra przed napisaniem, że jakościowo
jpg z d40x = jpg z d80
czyżby było inaczej ? i jpg-i z d40x były lepszej jakości? dlaczego?
porównanie jest samo w sobie bez sensu, bo to korpusy dla zupełnie różnych zastosowań, ale tam gdzie D40x będzie mógł zrobić zdjęcie, to będzie ono jakościowo porównywalne z Markiem - i nic w tym dziwnego. W analogu, Velvia wsadzona do F50 naświetlała się identycznie jak w F6, a nikt nie twierdził że to porównywalne korpusy.
"Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy
Nie wiem juz całkiem o co Ci chodzi. Piszesz, ze widziales testowe fotki, a pytasz sie innych o potwierdzenie? To Ty masz zdecydowac na podstawie tego co widziales. Dla mnie fotki z D80 (i to nawet nie z max poziomem wyostrzenia) sa ostre. Jesli dla Ciebie nie i oprocz tego zauwazyles tylko roznice miedzy tymi puszkami, ze d80 ma dodatkowo śrubokret i nic ponadto - to bierz D40(x) i tyle w tamacie.
big lebowski - jeżeli masz problem w wyborem puszki i sam nie wiesz czego chcesz, a jedynym kryterium wyboru aparatu jest dla ciebie jakość jpeg'ów to polecam kupić sobie jakąś hybrydę albo dobrą małpkę - te zazwyczaj generują piękne jpegi.
Różnice między d40x a D80 są kolosalne i nie chodzi tylko o jakość jpegów/nefów/rawów. To są aparaty skierowane do kompletnie dwóch różnych grup użytkowników
|D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
Pozdrawiam Tomek Kić
jasne, że jest więcej różnic, ale żadne z nich nie przemawiają do mnie. Jedynie ewent. brak śrubokręta jest problemem. Ani wielkość/waga, ani wizjer, ani podgląd GO, ani więcej przycisków na obudowie do mnie nie przemawiają.
Ostatecznie mógłbym zastanowic się nad d80, gdybym był pewny, że większość z was korzysta nie tylko NEFów, ale również foci tym aparatem w jpg (czy ustawia z góry wyostrzenie na +2, czy nie).
Skontaktuj się z nami