Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 55

Wątek: RAW z D80

Domyślnie RAW z D80

witam
    przymierzam się do kupna D80 i chciałem wiedzieć jakiej mniej więcej wielkości jest plik RAW i robiony z nim JPG - chodzi mi o zakup kart
    OQL

Domyślnie

Raw, właściwie Nef ok 10 MB, jpg w max jakosci i wielkosci 4-5 MB
    Dziewiąty najstarszy użytkownik forum.
    Sansa Clip 4 GB + Sennheiser PX100 II
    kekacz.blogspot.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kekacz Zobacz posta
    Raw, właściwie Nef ok 10 MB, jpg w max jakosci i wielkosci 4-5 MB
    ....kolejny powód, aby czasami zamiast NEFu używać także JPG (pierwszy: wolny czas na obróbkę NEFów).
    Jakoś nikt nie może mi odpowiedzieć czym różnią się jpg-i z d40x i d80 i czy wystarczy ustawić w d80 większe wyostrzanie, aby dorównać jakości jpgów z d40x...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez big lebowski Zobacz posta
    Jakoś nikt nie może mi odpowiedzieć czym różnią się jpg-i z d40x i d80 i czy wystarczy ustawić w d80 większe wyostrzanie, aby dorównać jakości jpgów z d40x...
    hahahah... najpierw zarzucało sie, ze D200 ze ma "mydlane" jpg, teraz nagle okazuje sie, ze D80 tez ? Hahahah.... Normalnie "śmiech na sali"...
    Jeszcze niech ktos wrzuci to porownanie, ktore swego czasu krążyło po necie, pokazujace, ze d40x jakoscią dorownuje Markowi III Canona, buahaahaaahah...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    hahahah... najpierw zarzucało sie, ze D200 ze ma "mydlane" jpg, teraz nagle okazuje sie, ze D80 tez ? Hahahah.... Normalnie "śmiech na sali"...
    Jeszcze niech ktos wrzuci to porownanie, ktore swego czasu krążyło po necie, pokazujace, ze d40x jakoscią dorownuje Markowi III Canona, buahaahaaahah...
    Wyjdzie na to, ze im mniejsza liczba po D tym ostrzejsza fota.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pdzran Zobacz posta
    Tak, za chwile wszyscy uzytkownicy Canonow, 4/3, Pentaxów oraz innych Nikonow wyprzedaja swoje puszki i polecą po super hiper ostre D40(x)...

Domyślnie

....czy wystarczy ustawić w d80 większe wyostrzanie, aby dorównać jakości jpgów z d40x...
    Hmm. jakość. A nie sądzisz, że szkło też ważne (jak i nie najważniejsze) jest żeby ostrość na zdjęciu była dobra ??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pdzran Zobacz posta
    ...w jpg. Zakładam, że d40x sprzętowo wyostrza jpg-i, ale czy tylko różnica tkwi w wyostrzaniu? Nie chcę wywalić extra 700pln za śrubokręt (który być może kiedyś mi się przyda), a przy okazji otrzymać body, którym będę focił jedynie w NEFach....bo nawet programowe wyostrzenie w d80 da gorszy rezultat niż z d40x.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamturek Zobacz posta
    Hmm. jakość. A nie sądzisz, że szkło też ważne (jak i nie najważniejsze) jest żeby ostrość na zdjęciu była dobra ??
    identyczne szkło 70-300VR

Domyślnie

...w jpg. Zakładam, że d40x sprzętowo wyostrza jpg-i, ale czy tylko różnica tkwi w wyostrzaniu? Nie chcę wywalić extra 700pln za śrubokręt (który być może kiedyś mi się przyda), a przy okazji otrzymać body, którym będę focił jedynie w NEFach....bo nawet programowe wyostrzenie w d80 da gorszy rezultat niż z d40x.
    Stary, a w ogole widziales jpgi z D80? Czy po prostu powtarzasz to co wyczytales/uslyszales ?

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów