Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 55

Wątek: RAW z D80

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez big lebowski Zobacz posta
    ah joj (mruknął krecik i zdechł ja nie chcę, aby ktokolwiek namówił mnie do czegokolwiek (będzie trudno, bo ja z reguły mam inne potrzeby). Chodzi tylko o to aby ktoś, ktokolwiek odpowiedział na pytanie dlaczego jpgi z d40x wychodzą lepsze niż jpgi z d80 i czy da się sprzętowo ustawić w d80 aby jpgi były porównywalne. O NEFy nie pytam bo z góry zakładam, że d80 będzie lepszy.
    imho d40 robi ładniejsze jpegi fakt ale kosztem realnego odwzorowania - łodrobikę podkręca kolorki za bardzo (ale to moje subiektywne zdanie) - ale dla przeciętnego pstrykacza jakość jest git i tyle i chyba dla niego nie ma wielkiego znaczenia że czerwony w d40 wychodzi przesycony etc.

Myślę że jakby się pogrzebało w ustawieniach d80 też by się dało uzyskać taki efekt a jak nie w ustawieniach samego aparatu to w postprocesingu.
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

Chodzi tylko o to aby ktoś, ktokolwiek odpowiedział na pytanie dlaczego jpgi z d40x wychodzą lepsze niż jpgi z d80 i czy da się sprzętowo ustawić w d80 aby jpgi były porównywalne. O NEFy nie pytam bo z góry zakładam, że d80 będzie lepszy.
    z tych samych powodów, dla których jpg z D50 są lepsze niż z D70s - inne nastawy softu, agresywniejsze odszumianie, większe wyostrzenie, podbita saturacja itp - wszystko da się zrobić w nastawach aparatu.
    D80 nie będzie lepszy w NEFach, bo ma taką samą matrycę i z tym samym szkłem wyprodukuje takie same NEFy ( D200 zresztą też )
    jeżeli w D80 nie ma nic, co Ci jest potrzebne, to bierz D40x - naprawdę
    ja widzę kilka istotnych różnic poza obrazkami: 11-polowy AF z wyborem trybu osobnym klawiszem, górny LCD, 2 pokrętła, silnik AF ( nigdy nie wiesz kiedy się przyda ), a różnica w cenie nie jest taka wielka
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

ah joj (mruknął krecik i zdechł ja nie chcę, aby ktokolwiek namówił mnie do czegokolwiek (będzie trudno, bo ja z reguły mam inne potrzeby). Chodzi tylko o to aby ktoś, ktokolwiek odpowiedział na pytanie dlaczego jpgi z d40x wychodzą lepsze niż jpgi z d80 i czy da się sprzętowo ustawić w d80 aby jpgi były porównywalne. O NEFy nie pytam bo z góry zakładam, że d80 będzie lepszy.
    A wychodzą lepiej? Hm... foce D80, głównie JPG, NEFy tylko jak przewiduję obróbkę albo robie dla kogoś na zlecenie etc. Wyostrzanie mam... uwaga... na 0 I jest bardzo dobrze :] Przy podpiętym Jupiterze 135/3.5 ekran mam pocięty jak żyletką od tych zdjęć. I to zdjęć w JPG!

Kolega chyba chce tutaj za wszelką cenę otrzymać odpowiedź, że D40x generuje bardziej ostre i generalnie lepsze JPGi niż D80... dobra! TAK JEST! ... I daj nam już spokój W sieci jest od groma NEFów/testów/etc. - masz czas/ochotę/potrzebę - czytaj i oglądaj. A jak chcesz po prostu robić zdjęcia, to przestań doszukiwać się takich szczegółów. Dla mnie to nieistotne... jak trzeba będzie, to sobie podostrzysz w PSuju lub w puszce. Pomijam już stwierdzenie, że więcej przycisków, wizjer itp. nie grają roli dla Ciebie roli... chyba dobry kompakt (może Canon Axxx?) będzie dla kolegi lepszym wyborem.

A tak poważnie - możliwe, że to chłyt małgetingowy i korpus D40x bez wiedzy użyszkodnika (czytaj fotografa) wyostrza i podciąga co nie co. O tak, żeby ludkom się podobały cukierkowe kolorki i ostrość. Ale jakie to ma znaczenie wobec wieczności...?
    Ostatnio edytowane przez pepe2k ; 01-08-2007 o 16:22

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    A ten znowu swoje... Czytasz co sie do Ciebie pisze??? Napisalem Ci wyzej (i nie tylko ja) jak sprawa wyglada... geeezzz....

Moja rada: Idz do MM, wez ze soba 2 karty SD, wsadz do D40 i D80, każ podpiac pod te puszki takie same szkła, ustaw takie same parametry i strzel w jpg takie same kadry (dodtakowo w D80 pobaw sie wlasnie ustawieniami ostrosci, zeby miec pewnosc czy jest OK).
    dokładnie - sam musisz zdecydować bo widać, że nie wiesz czego chcesz
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pepe2k Zobacz posta
    A tak poważnie - możliwe, że to chłyt małgetingowy i korpus D40x bez wiedzy użyszkodnika (czytaj fotografa) wyostrza i podciąga co nie co. O tak, żeby ludkom się podobały cukierkowe kolorki o ostrość. Ale jakie to ma znaczenie wobec wieczności...?
    i zapewne tak jest - ze względu na grupę odbiorców do jakiej skierowany jest aparat
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pepe2k Zobacz posta
    Przy podpiętym Jupiterze 135/3.5
    OT
    Jak sobie radzisz z brakiem pomiaru swiatła ? Jest to do "przejscia" ? Moglbys mi dac jakiegos linka do Twoich zdjec z D80 i tego szkiełka ? Nasluchalem sie sporo dobrego o Jupiterze i chetnie bym zerknał "jak to wyglada"

----

Ok, dzieki za odpowiedz na PW
    Ostatnio edytowane przez prz3mo ; 01-08-2007 o 16:39

Domyślnie

jednym zdaniem.... wszyscy mają piertra przed napisaniem, że jakościowo
    jpg z d40x = jpg z d80
    czyżby było inaczej ? i jpg-i z d40x były lepszej jakości? dlaczego?
    No proszę Okazało się, że D40x, D80 i D200 mają matrycę o takiej samej jakości, tylko wyostrzanie sprzętowe działa z różną siłą A co do nieostrości, to może kiedyś Nikon zastosuje filtr, który nie będzie robił baniek mydlanych i skończą się powracające notorycznie dyskusje na temat "jak wyostrzać". Obecnie stosowany filtr powoduje niestety mocno zauważalną utratę jakości, proces wyostrzania to zwykłe oszustwo poprawiające samopoczucie właścicielowi. A szkoda.
    Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D

Domyślnie

Jak nie kapuje wogóle tego tematu. Jak komuś się nie podobają foty z D80 to niech go nie kupuje i tyle, a nie próbuje na siłę wszystkim udowodnić, że ten sprzęt który on kupił jest the best. Ja mam 80-tke i jestem bardzo z niej zadowolony. A co do ostrości to kwestia gustu. Moim znajomi mają Canony i narzekają na jakość zdjęć i ci co mają Nikony też narzekają, ale kurde nie wymagajmy żeby sprzęt amatorski robił foty pro.

Z drugiej strony, będę upierał się przy tym to co pisałem wcześniej. Szkło swoje z ostrością robi, Ja sądzę, że 80% ostrości zdjęcia daje szkło. Zależy na jakiej ogniskowej, przy jakiej przysłonie i takie tam robi się zdjęcie. Puszka dla mnie wyostrzanie tylko leciutko wykańcza.

I tak na koniec. Prawdziwym testem zdjęcia jest jego wywołanie. Monitor też robi swoje jeżeli chodzi o pogarszanie zdjęcia. Proponuje wywołać i wtedy przekonać się jak aparat wyostrza.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamturek Zobacz posta
    Jak nie kapuje wogóle tego tematu. Jak komuś się nie podobają foty z D80 to niech go nie kupuje i tyle, a nie próbuje na siłę wszystkim udowodnić, że ten sprzęt który on kupił jest the best.
    a pytanie było proste: dlaczego jpg-i z d40x wychodzą lepsze niż te z d80....
    Z drugiej strony, będę upierał się przy tym to co pisałem wcześniej. Szkło swoje z ostrością robi, Ja sądzę, że 80% ostrości zdjęcia daje szkło. Zależy na jakiej ogniskowej, przy jakiej przysłonie i takie tam robi się zdjęcie. Puszka dla mnie wyostrzanie tylko leciutko wykańcza.
    masz rację, ale pytanie dotyczyło różnic w jpg pomiędzy d40x, a d80 przy zastosowaniu TEGO SAMEGO szkła...
    I tak na koniec. Prawdziwym testem zdjęcia jest jego wywołanie. Monitor też robi swoje jeżeli chodzi o pogarszanie zdjęcia. Proponuje wywołać i wtedy przekonać się jak aparat wyostrza.
    pytałem o jpg-i (których się nie wywołuje), a nie o NEFy, które powinny wyjść tak samo jak w d40x i d80.

Ostatecznie i tak kupuję d80+18-70+70-300VR dzięki kilku miłym zbiegom okoliczności.

Domyślnie

- niższe szumy na wyższych iso (potrzebne, gdy focisz ptaki na 400mm)
    sorry ale jak chcesz focic te ptaki na takim iso to niestety musisz znalezc czas na obrobke rawow... dla mnie to oczywiste, robie 90% wszystkich zdjec w nef.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów