Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 55

Wątek: RAW z D80

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Jeszcze niech ktos wrzuci to porownanie, ktore swego czasu krążyło po necie, pokazujace, ze d40x jakoscią dorownuje Markowi III Canona, buahaahaaahah...
    a dlaczego miałby nie dorównywać? matryce są zbliżone, przy porównywalnych szkłach powinny obrazować podobnie.
    To nie dla matrycy kupuje się Marka III
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

Stary, a w ogole widziales jpgi z D80? Czy po prostu powtarzasz to co wyczytales/uslyszales ?
    oczywiście czytałem/widziałem testy.
    mam nadzieję, że nie namawiasz mnie do jednoczesnego zakupu kilku lustrzanek, abym mógł zdecydować, która jest lepsza?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BugsBunny Zobacz posta
    a dlaczego miałby nie dorównywać? matryce są zbliżone, przy porównywalnych szkłach powinny obrazować podobnie.
    Spoko, tylko co takim porownaniem chciało sie udowodnic?

Cytat Zamieszczone przez BugsBunny Zobacz posta
    To nie dla matrycy kupuje się Marka III
    No wlasnie, tymbardziej porownanie marka z d40x jest "z dupy"... Mozna tez porownac Poloneza i Subaru Impreze, obydwa pojadą przeciez powyzej 100km/h i da sie nimi dojechac do babci na imieniny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez big lebowski Zobacz posta
    oczywiście czytałem/widziałem testy.
    mam nadzieję, że nie namawiasz mnie do jednoczesnego zakupu kilku lustrzanek, abym mógł zdecydować, która jest lepsza?
    Nie, nie namawiam... Namawiam do zdrowego spojrzenia na sprawe... Dziwne, ze jakos wczesniej nikt na brak ostrosci w D80 nie narzekał. Jak chcesz to moge Ci jutro porobic jakies testowe fotki przy roznych ustawieniach ostrosci w D80 i sobie porownasz czy Ci podpasuje.

Domyślnie

jednym zdaniem.... wszyscy mają piertra przed napisaniem, że jakościowo
    jpg z d40x = jpg z d80
    czyżby było inaczej ? i jpg-i z d40x były lepszej jakości? dlaczego?

Domyślnie

No wlasnie, tymbardziej porownanie marka z d40x jest "z dupy"... Mozna tez porownac Poloneza i Subaru Impreze, obydwa pojadą przeciez powyzej 100km/h i da sie nimi dojechac do babci na imieniny
    porównanie jest samo w sobie bez sensu, bo to korpusy dla zupełnie różnych zastosowań, ale tam gdzie D40x będzie mógł zrobić zdjęcie, to będzie ono jakościowo porównywalne z Markiem - i nic w tym dziwnego. W analogu, Velvia wsadzona do F50 naświetlała się identycznie jak w F6, a nikt nie twierdził że to porównywalne korpusy.
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

jpg z d40x = jpg z d80
    Nie wiem juz całkiem o co Ci chodzi. Piszesz, ze widziales testowe fotki, a pytasz sie innych o potwierdzenie? To Ty masz zdecydowac na podstawie tego co widziales. Dla mnie fotki z D80 (i to nawet nie z max poziomem wyostrzenia) sa ostre. Jesli dla Ciebie nie i oprocz tego zauwazyles tylko roznice miedzy tymi puszkami, ze d80 ma dodatkowo śrubokret i nic ponadto - to bierz D40(x) i tyle w tamacie.

Domyślnie

jpg z d40x = jpg z d80
    Oczywiście że nikt tak nie napisze, bo co to znaczy "jakościowo" albo "lepszej jakości"? Czy chodzi o ostrość? O wierne oddanie kolorów? O odszumianie?

Domyślnie

jpg z d40x = jpg z d80
    big lebowski - jeżeli masz problem w wyborem puszki i sam nie wiesz czego chcesz, a jedynym kryterium wyboru aparatu jest dla ciebie jakość jpeg'ów to polecam kupić sobie jakąś hybrydę albo dobrą małpkę - te zazwyczaj generują piękne jpegi.

Różnice między d40x a D80 są kolosalne i nie chodzi tylko o jakość jpegów/nefów/rawów. To są aparaty skierowane do kompletnie dwóch różnych grup użytkowników
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

Jesli dla Ciebie nie i oprocz tego zauwazyles tylko roznice miedzy tymi puszkami, ze d80 ma dodatkowo śrubokret i nic ponadto - to bierz D40(x) i tyle w tamacie.
    jasne, że jest więcej różnic, ale żadne z nich nie przemawiają do mnie. Jedynie ewent. brak śrubokręta jest problemem. Ani wielkość/waga, ani wizjer, ani podgląd GO, ani więcej przycisków na obudowie do mnie nie przemawiają.
    Ostatecznie mógłbym zastanowic się nad d80, gdybym był pewny, że większość z was korzysta nie tylko NEFów, ale również foci tym aparatem w jpg (czy ustawia z góry wyostrzenie na +2, czy nie).

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów