Close

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 55

Wątek: RAW z D80

Domyślnie

Zaczynam powoli rozumiec osoby siedzace tutaj dlugo , jak nie szumiace D80 , to teraz nawet D200 , srubokrety , latajace kulki , podglad na lcd.

Jak mialem D50-ke i T90 to nie zastanawialem sie tylko szedlem z nia na lake i robilem macro , co mnie tam , robilem fotki moze i srednie dla Specow od macro ale mi sie podobalo i mialem frajde z tego, ze ustrzelilem konika polnego czatujac na niego ze 20 minut w trawie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kronos28 Zobacz posta
    big lebowski - jeżeli masz problem w wyborem puszki i sam nie wiesz czego chcesz, a jedynym kryterium wyboru aparatu jest dla ciebie jakość jpeg'ów to polecam kupić sobie jakąś hybrydę albo dobrą małpkę - te zazwyczaj generują piękne jpegi.
    gdyby to co napisałeś było prawdą to faktycznie wystarczyłaby mi hybryda.
    Czy znasz jakąkolwiek hybrydę do której będę mógł podpiąć 70-300VR i focić na iso800/1600 ? Czy znasz jakiś sposób, aby obróbka NEF-a + zapis nefa do jpg był w pełni automatyczny i nie trwał dłużej niż 10 sekund ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez big lebowski Zobacz posta
    jasne, że jest więcej różnic, ale żadne z nich nie przemawiają do mnie. Jedynie ewent. brak śrubokręta jest problemem. Ani wielkość/waga, ani wizjer, ani podgląd GO, ani więcej przycisków na obudowie do mnie nie przemawiają.
    Heh.... a pewny jeste w ogole, ze chcesz lustzranke? Bez urazy, ale po tym co napisales, to chyba nie wiesz po co ją kupujesz... no, chyba ze dlatego, ze taka moda, albo dlatego, ze koledzy mają..

Ostatecznie mógłbym zastanowic się nad d80, gdybym był pewny, że większość z was korzysta nie tylko NEFów, ale również foci tym aparatem w jpg (czy ustawia z góry wyostrzenie na +2, czy nie).
    Ja robie 80% zdjec w jpg, wyostrzanie (aż spojrze w ustawienia...) mam ustawione na +1

No i co Ci to dało, ze o tym napisalem... ? Odpowiedz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Heh.... a pewny jeste w ogole, ze chcesz lustzranke? Bez urazy, ale po tym co napisales, to chyba nie wiesz po co ją kupujesz... no, chyba ze dlatego, ze taka moda, albo dlatego, ze koledzy mają..
    - nikkor 70-300VR
    - niższe szumy na wyższych iso (potrzebne, gdy focisz ptaki na 400mm)

żadna małpa, ani hybryda mi tego nie zapewni.

Domyślnie

jasne, że jest więcej różnic, ale żadne z nich nie przemawiają do mnie. Jedynie ewent. brak śrubokręta jest problemem. Ani wielkość/waga, ani wizjer, ani podgląd GO, ani więcej przycisków na obudowie do mnie nie przemawiają.
    Ostatecznie mógłbym zastanowic się nad d80, gdybym był pewny, że większość z was korzysta nie tylko NEFów, ale również foci tym aparatem w jpg (czy ustawia z góry wyostrzenie na +2, czy nie).
    Ale przecież nikt z forumowiczów nie ma interesu w tym, żeby przekonać Cię do D80 (no, może kol. Hesja mógłby mieć ). Każdemu według potrzeb, nie każdemu po równo. Rozmiar to rzecz gustu, waga nie przemawia na korzyść D80. Z podglądu GO statystyczny użytkownik korzysta nieczęsto. Więcej przycisków: jeśli rzadko zmieniasz coś w opcjach, to ekstra guziczki nie są warte tej kasy. Ale znów - jeśli mało grzebiesz w opcjach PRZED zrobieniem fotki, to pewnie więcej obrabiasz PO zrobieniu, czyli rozsądniej byłoby pstrykać w NEFach.

Domyślnie

fotki w nef cykam wtedy kiedy mam czas na obróbkę i pomęczenie zdjęcia (kiedy wiem że będę je męczył w PS), krajobrazy, architektura (myślę że część studyjnych fotografów też robi nefy/rawy ale to oni muszą się wypowiedzieć -to nie moja działka fotografii jeszcze)

jpegi w większości sytuacji - street, reportaże, fotki znajomych "od niechcenia" i "u cioci na imieninach"
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MsbS Zobacz posta
    Ale przecież nikt z forumowiczów nie ma interesu w tym, żeby przekonać Cię do D80 (no, może kol. Hesja mógłby mieć ).
    ah joj (mruknął krecik i zdechł ja nie chcę, aby ktokolwiek namówił mnie do czegokolwiek (będzie trudno, bo ja z reguły mam inne potrzeby). Chodzi tylko o to aby ktoś, ktokolwiek odpowiedział na pytanie dlaczego jpgi z d40x wychodzą lepsze niż jpgi z d80 i czy da się sprzętowo ustawić w d80 aby jpgi były porównywalne. O NEFy nie pytam bo z góry zakładam, że d80 będzie lepszy.

Domyślnie

big lebowski - odpowiedz mi na moje drugie pytanie , ktore Ci zadałem
    Napisalem Ci, ze 80% robie w jpg i mam ustawione wyostrzanie na +1. Napisz mi co Ci to dało.

Albo OK, odpowiem za Ciebie. Nic to Ci nie dało, bo:
    - moim zdaniem juz wybrales D40 i nie wiem tylko po co dalej drążysz temat por. go do D80
    - NIKT obiektywnie nie powie Ci ktora puszka byłaby dla Ciebie lepsza, bo nasze odpowiedzi są raczej subiektywne (co oczywiste - kazdy swoje chwali)

Napisales, ze zadna z roznic w D80 do Ciebie nie przemawia, poza tym slyszales/widzailes, ze w D40(x) sa ostrzejsze jpg .. To nad czym Ty sie jeszcze zastanawiasz? Wybor dla Ciebie jest prosty - D40(x). Naprawde nie rozumiem o co to "bicie piany" ?

Domyślnie

- niższe szumy na wyższych iso (potrzebne, gdy focisz ptaki na 400mm)
    nie słyszałeś że nikony szumią jak oszalałe! kup canona - sorry nie mogłem się powstrzymać
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

Chodzi tylko o to aby ktoś, ktokolwiek odpowiedział na pytanie dlaczego jpgi z d40x wychodzą lepsze niż jpgi z d80 i czy da się sprzętowo ustawić w d80 aby jpgi były porównywalne. O NEFy nie pytam bo z góry zakładam, że d80 będzie lepszy.
    A ten znowu swoje... Czytasz co sie do Ciebie pisze??? Napisalem Ci wyzej (i nie tylko ja) jak sprawa wyglada... geeezzz....

Moja rada: Idz do MM, wez ze soba 2 karty SD, wsadz do D40 i D80, każ podpiac pod te puszki takie same szkła, ustaw takie same parametry i strzel w jpg takie same kadry (dodtakowo w D80 pobaw sie wlasnie ustawieniami ostrosci, zeby miec pewnosc czy jest OK).

Sorki, ale ja sie poddaje

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów