Close

Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 139

Wątek: D800 vs D810

Domyślnie

Ciekawe jak w następcę wpakują jakieś 40-50Mpx to dopiero będzie jazda z poruszeniami. Pewnie pójdą w stronę studyjnej puchy z wolnym FPS
    super rozdzielczością, porównywalnym ISO. Szkoda, że nie repro, bo takie D8coś tam z np. 8 FPS to byłaby bajka .

Domyślnie

Nikon powinien zrobić dwie wersje.
    Bo właśnie taki D8XX z 8fps bardzo pożądany do foto przyrody.
    Kupiłbym zamiast D500 ze względu na matrycę.
    Wildlife Photography
    Nikon/Nikkor

Domyślnie

Dorzucę swoje 3 grosze do gibanego ekranika - od czasu zakupu D750 stwierdziłem, że w zasadzie jego rozwiązanie jest dla mnie lepsze niż przegub z boku, bo łatwiej i szybciej można przejść od zamkniętego do lekkiego odchylenia w górę lub w dół (czego najczęściej się używa). Nie musi wtedy odstawać z boku aparatu i przy okazji jest mniej narażony na ewentualne uszkodzenie, no i oczywiście mniej przeszkadza w operowaniu aparatem.

Co do gdybania o następcy D810 - jeśli dostanie ok. 50Mpix, to już widzę te zawiedzione głosy, jak to zdjęcia są mniej ostre i nie pomaga nawet ciężki statyw i krótkie czasy ...bo zwyczajnie skończyły się możliwości obiektywów

Domyślnie

Nieważne. Zdjęcia mogą być mniej ostre, ale detalu i tak będzie więcej. Obiektywy nie dadzą żylety - ale wcale nie jest to konieczne.
    Nie żebym chciał ten detal. Nie chcę 50 Mpx. Chcę fps.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Nikon powinien powrócić do wysokorozdzielczej wersji body jednocyfrowego - skończyły by się problemy z poruszonymi zdjęciami bo konstrukcja byłby inna, a zastosowane rozwiązania mniej podyktowane ceną. Jeśli dałoby się w nim pogodzić wysoką rozdzielczość i szybkostrzelność to pewnie też pomimo wysokiej ceny chętni by się znaleźli (jak zapewne się znajdą na d500 pomimo wysokiej jak na DX ceny)
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    , ale detalu i tak będzie więcej.
    Potwierdzam. Każdy kto pracował na D800/810 i potem przejdzie (jak ja) na body 20 Mpix odczuje zmniejszenie detalu. Nie będę narzekał jeśli następca D810 będzie miał 50 Mpx, do tego odchylany ekranik i AF wideo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciek N Zobacz posta
    Potwierdzam. Każdy kto pracował na D800/810 i potem przejdzie (jak ja) na body 20 Mpix odczuje zmniejszenie detalu. Nie będę narzekał jeśli następca D810 będzie miał 50 Mpx, do tego odchylany ekranik i AF wideo
    Zgadza sie Macku, miałęm kilka wystaw z D800 rozmiar zawsze taki sam 75x50cm, Islandie zrobiłem z D750 i to była pierwsza i ostatnia z tego body, co nie oznacza ze to zły aparat, wszyscy wiemy ze to bdb body. Jakosc obrazka szczegolnie na wydrukach w takim rozmiarze juz odczuwalnie gorsza, kolor nie koniecznie, ale mikoro detal, ktory bardzo wpływa na ogólny odbiór obrazka, dla laika moze niezbyt widoczna, dla mnie bardzo. Dlatego obecnie mam D810, ale jak wspomniałem z D810 mam poruszenia bardzo sporadycznie, i to raczej powstałe z mojej winy. Naprawde swietny aparat, od czasu zakupu D700 kilka dobrych lat temu , choc po drodze były inne aparaty , z zadnego nie byłem tak zadowolony jak z D810.

Domyślnie

Witam szanowne grono.

Czy ktoś z kolegów mógłby mnie oświecić, jakie są logiczne zależności, między wielkością matrycy, liczbą "pikseli" i ich wielkością do jakości otrzymywanego obrazu ?

Ponoć im większy piksel, tym lepiej, ale np. w D50 pixel mierzy 61um2˛, a w D810 już całe 23um2˛, to gdzie tu jest jakaś logika ?

W D5 np. wielkość pixela, to 41,4um2˛, ale już w D500, pixel kurczy się do 17,9um2˛ i ponoć nie ma to wpływu na szumienie przy horrendalnie wysokich wartościach ISO, to jak to właściwie z tym jest ?

Kierują tymi zwariowanymi parametrami jakieś matematyczno-fizyczne reguły, czy jakiś Japończyk, albo Gruzin, biorą je na kacu z sufitu ?

um2 - czytaj mikrometr kwadrat
    Ostatnio edytowane przez david555 ; 19-04-2016 o 23:19

Domyślnie

Zapomniałeś o jednej "małej" sprawie. Że założenie to dotyczy matryc wykonanych w tej samej technice/technologii.

Domyślnie

Jakość obrazu to nie tylko piksel. Tak samo ważne jest oprogramowanie czy optyka. Do tego dochodzi to, co napisał kolega nefas. Możemy porównywać matryce z tej samej technologii. Nowsze matryce dają lepszą jakość mimo mniejszego piksela. Tak samo będzie gdy porównamy aparaty z tymi samymi matrycami ale body innych producentów. Jakość będzie się różnić głównie przez inne oprogramowanie.
    Przy wyborze konkretnego modelu aparatu nie można się sugerować tylko wielkością piksela. Najważniejsze są wymierne efekty. Na pewno warto zacząć od oceny forumowiczów

Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni