Close

Strona 8 z 14 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 139

Wątek: D800 vs D810

Domyślnie

Jestem zaskoczony jak wielu z Was brakuje kolorów z D800 Czyli jednak coś "nie tak" jest z kolorami nowszych puszek pokroju D600/610/750/810 i nie dajecie rady dojść do pożądanych, utęsknionych efektów (D800) czy po prostu jest to osiągalne tylko zajmuje to więcej czasu i postprocesu?
    blog|fejsbuk|flickr
    Z6II|20|35|50|85|500

Domyślnie

Ooo... Coś nie tak z kolorami, gibany ekranik.

Teraz to się zacznie dyskusja...

Wildlife Photography
    Nikon/Nikkor

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Mi by jednak takie rozwiązanie nie pasowało, o ile nie wpadliby jeszcze na pomysł gdzie z sensem upchać przyciski, które znajdują się przy lewej krawędzi. W D5500 jest o tyle dobra sytuacja, że ma on ich mniej i można było je wszystkie wcisnąć po prawej stronie. Dla mnie rozwiązanie z D750 czy D500 to oczywisty kompromis, ale podstawowe zadanie gibany w nich spełnia więc nie ma się czego czepiać.
    Aha, no tak, nie wziąłem pod uwagę, że w D5500 nie ma przycisków przy lewej krawędzi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez reglass Zobacz posta

oczywiscie ze robi i bedzie jeszcze długo robił, jak wczesniej zauwazono ma swietna kolorystykę - jednak jak na puszkę w takiej cenie uzytkownik ma prawo domagac sie komfortu pracy. Narzekania uzytkownikow D800 na poruszenia były tak duze ze zdecydowano sie poprawic to wszystko w D810, wiemy wszyscy ze D600 i D800 to wpadki Nikona, w dobie rywalizacji pomiedzy firmami nie testuje sie nowych rozwiazan dostatecznie długo i dostecznie drobiazgowo, skoro sa takie niedoróbki. D750 tez nie był wolny od wad. Dlatego potecjalni nabywcy nowych modeli np D500 głoszą juz, ze wstrzymaja sie z zakupem tej puszki, zeby dowiedziec sie co zostało w niej s********e. Nikon doczekał sie i sam sobie na taką opinię zapracował . A ceny zamiast w dół to ciagle idą w góre , przynajmniej tych puszek ktore sa w wyzszym segmencie. To jest lekcewazenie klienta, Kiedys Nikon było ostoją solidności ale to już niestety przebrzmiałe czasy. Ja sie bardzo cieszę ze konkurencja działa nowy Pentax jest tego przykładem, moze to da do myslenia producentom
    Ostatnio edytowane przez harb ; 17-04-2016 o 21:31

Domyślnie

No niestety Nikon po ostatnich wpadkach typu D7000/7100 , D600, D800 dotyczących AF, oleju, poruszeń itp. chyba poszedł po rozum do głowy i "nauczył" swoich
    klientów że lepiej poczekać niż porywać się na nowości. Zapewne spora grupa ludzi będzie chciało kupić nowe D500/D5 ale dopiero jak się upewni że niespodzianek brak.
    Szkoda, bo niesmak pozostał, a ostatnia polityka podniesienia cen to już absurd (przynajmniej z naszego polskiego punktu widzenia).
    "Wątpliwym" pocieszeniem zostaje świadomość że to chyba znak naszych czasów bo inni producenci też swoje "za uszami " mają.
    Co do 800/810 to miałem pierwszy model , mam drugi i akurat problem poruszeń występuje w obu przypadkach. Ale ja operuje
    ogniskowymi koło 500mm i tutaj naprawę trzeba uważać , a procent poruszonych fotek, szczególnie w szybkiej akcji jest spory.
    Wcześniej operowałem 300 +TC i było znacznie łatwiej. Przy szkiełkach 14... 70 problemu nie ma. Jeżeli chodzi o jakość obrazka
    to dla mnie bajka.

Domyślnie

To D750 lub D500 mają większe możliwości ustawienia?
    Sensownych - większe.

Selfik z takiej cegłówki jak K-1 może się przyda z 10 osobom, ale chyba lepiej w tym celu sparować aparat z jakimkolwiek smartfonem, który każdy ma w kieszeni.
    I tu okazuje się, że era gibanych ekraników może szybko minąć. Tak szybko jak się narodziła. Wystarczy w body Wi-Fi, smartfon i po co komu ekraniki?

Cytat Zamieszczone przez docxxx Zobacz posta
    Autoportret lustrzanką? Ile ty masz lat Jacek?.
    Pięć. Dlaczego jedynie autoportret? Może ja chciałbym sobie kręcić filmy - backstage. Sam, bez kamerzysty. Chcę wiedzieć co mam w kadrze.

Cytat Zamieszczone przez docxxx Zobacz posta
    Juz jeden taki moderator byl, co przed premiera D500 mowil, ze niemozliwym jest danie w (semi)pro puszce odchylanego i dotykowego ekranu, a sama podczepic do drona, bo to wszystko sie rozj... ze względu na utratę pancerności
    docxxx - uważaj. Nie lubię jak ktoś przekręca moje wypowiedzi. Bo zacznę wypaczać twoje mysli i nie poznasz tego, co pisałeś. Nie pisałem o D500 tylko o D5, nie pisałem, że niemożliwe, bo możliwe oczywiście jest (technicznie) ale że się na to nie zdecydują. Wiesz, niuanse są ważne. A to że ty nie zrozumiesz (albo celowo nie chcesz zrozumieć, chcesz mi wbijać szpile - nie wiem jaka jest prawda) co sie pisze i interpretujesz po swojemu to niefajnie.

O upadku z dronba to w ogóle nie pisałem. Bo uważam że jak sprzet walnie o beton z 10 m (nie wspominając o 50 m) to żadna pancerność D5 nie pomoże. Bez róznicy jaki by miał mieć ekran. Nie pisałem o dronach także dlatego, że najczęsciej nie podpina się pod nie sprzetu ważącego coś koło 2 kg i kosztującego naście tysięcy (albo i ponad 30 - D5 ze szklarnią).
    Tak wiem, są drony co tyle uniosą i są firmy które stać na ryzykowanie kilkudziesięcioma tys. zł.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 17-04-2016 o 23:36
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

To jak jest z tymi kolorami w nowych puszkach są "nie tak" czy są "tak" ?

Domyślnie

Są bardzo na tak. Może się i minimalnie różnią, ale tak naprawdę to zarzut można było mieć do kolorów jakie dawały pierwsze matryce CMOS - te z bazowym ISO 200 (D3, D700, D300, D90 itp).
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Sensownych - większe...
    A możesz rozwinąć, bo wydawało mi się że jest odwrotnie? (edit: sprawdziłem i domyślam się, że chodzi o kąty widzenia przy ustawieniu ekraniku w dół)

I tu okazuje się, że era gibanych ekraników może szybko minąć. Tak szybko jak się narodziła. Wystarczy w body Wi-Fi, smartfon i po co komu ekraniki?
    Jak się ma trzecią rękę to pewnie rozwiązanie z wi-fi się sprawdzi Oczywiście potrafię sobie wyobrazić, że ktoś używa smartfona podobnie jak zewnętrznego monitora na jakimś uchwycie, ale to nie to samo co gibany. Raz, że wtedy zestaw rośnie w oczach i jest mniej poręczny a dwa, że rozwiązania z uchwytami są raczej dedykowane pod filmowanie i brak w nich swobody operowania ekranikiem (gibanie we wszystkie strony) co może utrudnić robienie zdjęć np z nad głowy.
    ...Może ja chciałbym sobie kręcić filmy - backstage. Sam, bez kamerzysty. Chcę wiedzieć co mam w kadrze...
    Z odległości 1,5 metra i tak już nic nie zobaczysz na tym małym ekraniku a już na pewno nie będziesz w stanie określić ostrości (może gdybyś miał peaking to coś byłoby widać) więc wydaje mi się, że w tym konkretnym przypadku tak jak wcześniej napisałem przyda się podgląd na zewnętrznym urządzeniu, np na tablecie. No chyba, że bakstejdż ma być z ręki i ta ręką ma zajmować 1/4 kadru.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 18-04-2016 o 09:09

Strona 8 z 14 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni