Starczy na body i karty pamięci![]()
Szukaj
Starczy na body i karty pamięci![]()
Mnie w takiej sytuacji najbardziej by pasował D750 - załatwia sprawę niepozornego aparatu (nawet bardziej niż D500) z bardzo dobrym wysokim ISO, a w studiu lepiej się sprawdzi niż D5, bo trochę większa rozdzielczość, lepsza jakość na niskim ISO, a z gripem będzie nawet wygodniejszy przy pionowych kadrach. Ewentualnie jeśli street zajmuje zdecydowaną większość, to D500 ma jedną dużą zaletę - nowy AF świetnie działa, zajmuje całą szerokość kadru i ma dużo możliwości konfiguracji ze sprytną korektą kalibracji, a do studia wtedy D810 albo D750 (będzie jako backup na ulicę).
ale ja ci nie każę kupować D4 czy D5 o streeta.
Kup D750. Jest wiele tańszy o D500 - którego w tych ciemnych ulicach możesz stracić. W D750 masz świetne wysokie ISO - lepsze niż w D500. Masz lepszą plastykę bo FX.
Za D500 przemawia tylko fps, o ile tak focisz streeta.
Tak ciągle nawiązywałeś o małego sensela, a wybierasz body które ma go najmniejszego (pomijam D7200 itp).
Nie kontynuujmy rozważań o innych body.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Kolego na podejrzanych ulicach, jak spotkasz "chłopców z ferajny", to nie ma znaczenia czy masz sprzęt za 40K, czy poczciwego D90 za jednego tysiaka.
A co do ubezpieczenia sprzętu Foto, bardzo mało firm i za dość wysokie ceny ubezpiecza, same otrzymanie zwrotu od ubezpieczyciela też jest bardzo problematyczne (spełnienie wielu warunków)
NIKON - D4S + D800 i kilka słoiczków
W kwestii ubezpieczenia: ponieważ wybieram się we wrześniu do Barcelony - zapytałem w centrali UNIQUA o ubezpieczenie sprzętu foto wartości 20.000 zł od rabunku na ulicy lub kradzieży z pokoju hotelowego (na terenie UE). Powiedzieli, że za 400 zł ubezpieczą na 1 rok. O szczegóły nie pytałem bo akurat załatwiałem z nimi inną sprawę.
Panerai vel Eliot Capone
Tak o poprawną pisownię firmy. O firmie możesz myśleć/pisać/mówić co chcesz. Ale przekręcanie nazwy to tak jak mylić swoje własne imię i nazwisko.
FUJI X-T3/18-55/35 1.4
Muszę dodać po ostatniej imprezie jedną uwagę - dla mnie migawka/lustro w D810 jest dużo przyjemniejsza niż w D800, ale po reakcji ludzie wiem, że jednak lustro czasem musi walić, bo wtedy ludzie wiedzą, że zdjęcie zostało zrobione![]()
Skontaktuj się z nami