Close

Strona 7 z 14 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 139

Wątek: D800 vs D810

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez docxxx Zobacz posta
    A jak kiedyś pisałem, że nieostre zdjęcia z D7000/D7100 są wynikiem złego zaprojektowania, to sam Paweł sugerował, że raczej nie potrafię robić zdjęć na gęstych matrycach.
    Ten sam efekt widziałem na zdjęciach z D800, ale akurat tej puszki nie miałem w rękach i wyciągałem wnioski po opiniach innych.
    No ale nawet Paweł jak nie ma puszki, to wydaje wyroki po jednym RAW-ie
    Juz majac D600 uzywałem cyklicznie podnoszenia lustra, co dawało mz. wieksza klarownosc zdjecia, czyli eliminował mikro poruszenia. Oczywiscie ogromne znaczenie ma rowniez czas , posiadajac D700 ( 6 lat ) praktycznie nie uzywałem statywu. Wielu sie dziwiło ze robie z reki. Wowczas jeszcze nie było filtrow do Nikona 14-24mm , i dlatego nie zawracałem sobie głowy statywem. Obrazek był kontrastowy i ostry. To prawda duze matryce wymagaja zmiany podejscia do techniki robienia fot. Ale i uzyskane efekty sa spektakularne. Jednak z D810 inaczej się fotografuje, w porównaniu do D800, nie mam zadnych uwag do aparatu po półrocznym uzytkowaniu, moze jedną - nie ma odchylanego ekranika swietna sprawa, szczegolnie przy niskim kadrowaniu np. nad morzem. Trochę ulepszeń jak np grupowy AF nie zmusiłyby mnie do przejscia na D810, ale to było cos wiecej . Ceny puszki w drugim obiegu mówia same za siebie.
    Ostatnio edytowane przez harb ; 17-04-2016 o 11:44

Domyślnie

Trochę dziwne że w wyższych (znacznie droższych) modelach nie ma bardzo użytecznych i sprawdzonych rozwiązań typu odchylany ekranik. Przecież koszt wprowadzenia tego mechanizmu byłby stosunkowo niski. Tym bardziej że jeśli ktoś nie chce to nie musi go odchylać i w niczym to nie przeszkadza.
    Osobiście byłem zmuszony zrezygnować z D800 i kupić D750 ze względu na funkcje filmowe. Między innymi na odchylany ekranik. Gdyby D810 miał taki ekranik miał to wolałbym D810. Brakuje wyższej rozdzielczości i kolorów z D800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciek N Zobacz posta
    Trochę dziwne że w wyższych (znacznie droższych) modelach nie ma bardzo użytecznych i sprawdzonych rozwiązań typu odchylany ekranik. Przecież koszt wprowadzenia tego mechanizmu byłby stosunkowo niski. Tym bardziej że jeśli ktoś nie chce to nie musi go odchylać i w niczym to nie przeszkadza.
    Osobiście byłem zmuszony zrezygnować z D800 i kupić D750 ze względu na funkcje filmowe. Między innymi na odchylany ekranik. Gdyby D810 miał taki ekranik miał to wolałbym D810. Brakuje wyższej rozdzielczości i kolorów z D800
    Wiele osób ma podobne zdanie Macku, widziałeś zapewne nowego flagowego Pentaxa , tam pomysleli o tym i nie wstydza sie wdrozenia takiego pomysłu , to bardzo przydatne rozwiazanie . Moze w Nikonie pomysla o tym przy kolejnych modelach, pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez harb ; 17-04-2016 o 11:59 Powód: literówka

Domyślnie

Piszecie jakby to była kwestia braku pomysłu itp. Nie. To jest celowe. Firma sie kieruje tym co w danym momencie chce większośc. Na półce profi na razie większość nie chce. Nikon ma w ofercie aktualnie ze 4 modele z odchylanym ekranem. Generalnie na niźszej pòłce. I sonduje opinie semiprofi dając ekran w D750 czy D500.
    Dla mnie tryb LV i wideofilmowanie lustrzanką na razie nie istnieje. Po co mi odchylany ekran? Nie jestem jedynym któremu to nie jest potrzebne.
    Swoją drogą ..kibicuję Pentaxowi ale to co zrobili jest absurdalne. Najbardziej skomplikowana konstrukcja dajaca ... najmniejsze mozliwości ustawienia monitora. Np obróc go do autoportretu.

Co do krotkich czasów. Upakowanie matrycy ma swoje znaczenie. Owszem D800 ma zle wytłumione lustro. Po przeskoku z D700 wszyscy wyłapaliśmy problem. Ale ... mając D600 D810 czy D750 wcale nie zeszliśmy do tych czasow jakie mieliśmy w D700. Jesli tak sądzimy to tylko przez podpinanie szkieł o lepszym VR. Ale na stałkach bez VR widać ze trzeba stosować krotsze czasy nawet na D810 czy D610.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 17-04-2016 o 15:50
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

"(...) Ale na stałkach bez VR widać ze trzeba stosować krotsze czasy nawet na D810 czy D610 (...)"

Mógłbyś Jacku ciut rozwinąć tę myśl? Np względem D610?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    .... najmniejsze mozliwości ustawienia monitora. Np obróc go do autoportretu...
    To D750 lub D500 mają większe możliwości ustawienia? Selfik z takiej cegłówki jak K-1 może się przyda z 10 osobom, ale chyba lepiej w tym celu sparować aparat z jakimkolwiek smartfonem, który każdy ma w kieszeni.

Domyślnie

Firma sie kieruje tym co w danym momencie chce większośc. Na półce profi na razie większość nie chce. Nikon ma w ofercie aktualnie ze 4 modele z odchylanym ekranem. Generalnie na niźszej pòłce. I sonduje opinie semiprofi dając ekran w D750 czy D500
    Ja jestem ciekawy czy ta większość chciała ekran dotykowy w D5 i nie rozumiem dlaczego stawiasz D500 w semipro? Mnie się wydawało że to już seria pro.

Domyślnie

Co do krotkich czasów. Upakowanie matrycy ma swoje znaczenie. Owszem D800 ma zle wytłumione lustro. Po przeskoku z D700 wszyscy wyłapaliśmy problem. Ale ... mając D600 D810 czy D750 wcale nie zeszliśmy do tych czasow jakie mieliśmy w D700. Jesli tak sądzimy to tylko przez podpinanie szkieł o lepszym VR. Ale na stałkach bez VR widać ze trzeba stosować krotsze czasy nawet na D810 czy D610.
    Generalnie problem upakowanej matrycy z tego co zauważyłem po obcowaniu z d800 i d750 (a sadząc po wielu rozmowach z użytkownikami D810 i d600) występuje we wszystkich tych body. Pewnie najbardziej jest to dotkliwe w D800 - bo matryca najbardziej gęsta, ale w pozostałych modelach, tak jak napisałeś nie jest długie czasy nie są tak łatwe do opanowania jak w d700. Starszym body w którym nie występował praktycznie ten problem był d3x - a myślę że to z powodu ceny i przynależności do zupełnie innego segmentu. Stabilność jednocyfrowych body jest zupełnie inna, do tego konstrukcje wydają się mniej okrojone przez księgowych. Jeśli płaci się 2-2.5x więcej za body które za czasów swojej świetności było odpowiednikiem d800 czy d810 to dostaje się coś więcej - niby ta wartość dodana nie jest wymierna, ale jednak jest. I właśnie objawia się np. w braku takich dolegliwości.
    Dla mnie jednak posiadanie lub nie VR nie ma znaczenia. tu nie będę generalizował na wszystkie wysokorozdzielcze body, ale w d800 które współpraca z żadnym podpiętym szkłem z następującej listy: 16-35VR, 105VR, 70-200VR2, 400VR, 600VR nie przebiegła tak żeby można być zadowolonym z pracy VR. Te same szkła na d700, d3, d3x czy d4 pozwalały na naprawdę długie czasy z przy włączonej VRce.
    Natomiast sądząc po d7100, wydaje mi się że wielkość lustra ma znaczenie - upakowanie matrycy większe niż d800 a problemy poruszeń mniejsze. Ale może to kwestia jednego body d7100.
    Sądzę także że gdyby nikon pokazał d5x z matrycą nawet 50mpix to problem poruszeń były pomijalny - przynajmniej w zakresie za który odpowiada drżenie po stronie aparatu a nie modela.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Np obróc go do autoportretu.
    Autoportret lustrzanką? Ile ty masz lat Jacek?
    Ale żeby nie bronic Nikona to powiem, ze bardzo dobrym pomyslem byl odchylany ekran, ale na boga nie w taki ch... sposób. Dlaczego nie dali na przegubie jak w D5500? Tylko prosze mi tu nie wyjezdzac, ze sie ulamie.
    Juz jeden taki moderator byl, co przed premiera D500 mowil, ze niemozliwym jest danie w (semi)pro puszce odchylanego i dotykowego ekranu, a sama podczepic do drona, bo to wszystko sie rozj... ze względu na utratę pancerności

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez docxxx Zobacz posta
    ...Dlaczego nie dali na przegubie jak w D5500?
    Mi by jednak takie rozwiązanie nie pasowało, o ile nie wpadliby jeszcze na pomysł gdzie z sensem upchać przyciski, które znajdują się przy lewej krawędzi. W D5500 jest o tyle dobra sytuacja, że ma on ich mniej i można było je wszystkie wcisnąć po prawej stronie. Dla mnie rozwiązanie z D750 czy D500 to oczywisty kompromis, ale podstawowe zadanie gibany w nich spełnia więc nie ma się czego czepiać.

Strona 7 z 14 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni