u mnie jest drugi, ale ma odrapany spód![]()
Szukaj
u mnie jest drugi, ale ma odrapany spód![]()
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
Ciekawe gdyby przeprowadzić ankietę, ile na ile egzemplarzy miało problem z af ... Teraz za 5koła można kupić niezle body. Tylko szczerze nie chciałbym trafić na egzemplarz z którego odchodzi samoistnie farba, i co jakiś czas trzeba słać do kalibracji![]()
Jeśli to będzie Twoje drugie body to w najgorszym wypadku do kalibracji oddasz co 2 lata. Po takim okresie i tak body trzeba wysłać na przegląd, czyszczenie itp.
Tak bardzo bym się tego nie obawiał. Ważne żebyś przed zakupem sprawdził czy AF działa na wszystkich Twoich obiektywach. Ja miałem tak że na 50mm 1.4 i 14-24 f2.8 nie ostrzył a na pozostałych bez zarzutu czyli: 85mm 1.8, 24-70 f2.8, 16-35 f4, 70-200 f2.8
Po przesiadce na D750 wszystkie obiektywy bez problemu więc to wina body.
U mnie farba bardzo słaba, wygląda jakbym gwoździe nim wbijał, guma też dziwnie szybko spuchła
Jedna z pierwszych serii.
Dla mnie to mały problem, bo na handel raczej nie pójdzie.
Nowe serie raczej już tym przypadłości nie miały, ostatnio kolega kupił używkę z późnjejszej serii - wszystko cacy.
Pozdrawiam Mirek
Dyplomata to człowiek ,który powie ci spier... w taki sposób ,że będziesz czuł zachwyt przed zbliżającą się podróżą
Ja mam jeden z pierwszych D800, kupiony w czerwcu zaraz po premierze z dystrybucji Niemieckiej bo w Polsce były zapisy, a ja z tych niecierpliwych, w tej chwili przebieg jakieś 80tys, o sprzęt dbam, nawet bardzo ale wiadomo, że przy takim przebiegu ta puszka nie leży w torbie tylko pracuje, a serii w nim użyłem może 3 razyI gdyby nie gumy, to wygląda jak nowy, delikatnie farba zeszła z narożnika od strony klapki baterii, ale reszta totalnie nowa, także z AF nie miałem jeszcze problemu... kalibracje obiektywów zrobione zaraz po zakupie i działa tak już prawie 4 lata
Także chyba nie ma czegoś takiego, że nowsze czy starsze serie, po prostu kontrola jakości w Nikonie przepuszczała co jakiś czas jakiś trefny egzemplarz.
Ciekawe, czy problemy z AF są jakoś powiązane z farbą? Można by tak pomyśleć, ale z tego co wiem to Paweł nie miał problemów z AF, a farba mu schodzi...
U mnie odwrotnie - mam aparat od 2012r - z pierwszej serii w PL. Do dziś żadnych kłopotów z regulacją AF ani kłopotu z bocznymi polami na jasnych szerokich szkłach (testowałem na 24/1.4), natomiast powłoka lakiernicza do poprawki.
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
czyli loteria totalna, to ja mając jednak często pecha do sprzętów, z D800 trafiłem szóstkę![]()
Mój D 800 pochodzi z Niemieckiego magazynu. Od nowości zero problemów z AF. Licznik podchodzi pod 40k ale sprzęt wygląda jak nowy. Może dlatego, że dbam o niego do przesady (wyjście zimą ... adaptacja do niższych temperatur przy otwartym oknie balkonowym itp). Obrazek z D 800 w porównaniu do D 750 - "analogowy" bez przerysowań, nienaturalnej kontrastowej ostrości. Zwróćcie uwagę panowie, że często kręci nas super ostrość obrazu ... patrząc na ten sam obiekt gołym okiem nie jest on tak wyzywająco ostry. Moim zdaniem jedną z wielu zalet D 800 jest prawdziwość / naturalność uzyskanego obrazu. Nie fałszuje rzeczywistości. Tą fałszywą ostrość możemy uzyskać w postprocesie jesli ktoś bardzo potrzebuje. Jedyną przewagą D 810 jak dla mnie jest możliwość stosowania dłuższych czasów bez poruszenia obrazu. No ale .... liczy się obraz i tu D 800 jest dla mnie Best of the Best
PS. Współczuję kolegom, którzy pochopnie za psie pieniądze pozbyli się D 800. Znam takich co żałują.
Panerai vel Eliot Capone
Skontaktuj się z nami