Close

Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 139

Wątek: D800 vs D810

Domyślnie

Mało ich na naszym allegro są praktycznie same złomki. Ale warto pomyśleć o ebayu - dużo, dużo jest tego i w bardzo dobrych stanach, za dobrą $$
    Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 02-04-2016 o 12:13

Domyślnie

Tu masz trzy sztuki do wyboru: http://www.interfoto.eu/?page=subpro...cat=6924&id=21
    Możesz oddać swój aparat w rozliczeniu. Dostaniesz gwarancję sklepu na używany sprzęt. Ogólnie polecam ten sklep. Dużo z nimi handlowałem na zasadzie wymiany używanego sprzętu na inny, który sobie wymyśliłem. U nich nabyłem swoją "osiemsetkę" nową w tzw. dołku cenowym. Było to wkrótce przed ukazaniem się D 810. Moja "osiemsetka" jest OK, farba nie złazi, AF też bez problemu. Ale moja ma dopiero 6 tys. przebiegu. Mam nadzieję, że końcowa seria produkcyjna jest pozbawiona wcześniejszych wad.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Ja też Jeden nawet myśli o ponownym zakupie (pozdrawiam H.J. )
    H.J wszedł w D 750 ale szybciutko wrócił do królewskiej serii 8.. Tak już jest, że gdy zsiądziesz z rasowego konia ... nawet najnowszy kucyk nie zaspokoi twoich wymagań. 36 mpx robi swoje. To widać, słychać i czuć !
    Ostatnio edytowane przez Panerai ; 03-04-2016 o 23:29
    Panerai vel Eliot Capone

Domyślnie

Z całą pewnością nie o tym samym H.J. piszemy Ten o którym ja piszą za całą pewnością nie wszedł w d750 tylko w d4 I myśli o dokupieniu z powrotem D800 którego używał przed d4
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

dzięki wszystkim za wpisy
    od dzisiaj jestem szczęśliwym tatą Nikosia D800
    jaram się jak kalifornijskie lasy!

Domyślnie

Widziałem na FB. Z takim brzydkim obiektywem. starym, ze srebrnym pierścieniem
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

o zrobisz cały hajs poszedł na body
    teraz muszę znaleźć coś szerokiego, albo standard zooma...
    myślę na tym 24-105 f/4.0 ale muszę poczytać jak on wypada ogólnie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Panerai Zobacz posta
    Mój D 800 pochodzi z Niemieckiego magazynu. Od nowości zero problemów z AF. Licznik podchodzi pod 40k ale sprzęt wygląda jak nowy. Może dlatego, że dbam o niego do przesady (wyjście zimą ... adaptacja do niższych temperatur przy otwartym oknie balkonowym itp). Obrazek z D 800 w porównaniu do D 750 - "analogowy" bez przerysowań, nienaturalnej kontrastowej ostrości. Zwróćcie uwagę panowie, że często kręci nas super ostrość obrazu ... patrząc na ten sam obiekt gołym okiem nie jest on tak wyzywająco ostry. Moim zdaniem jedną z wielu zalet D 800 jest prawdziwość / naturalność uzyskanego obrazu. Nie fałszuje rzeczywistości. Tą fałszywą ostrość możemy uzyskać w postprocesie jesli ktoś bardzo potrzebuje. Jedyną przewagą D 810 jak dla mnie jest możliwość stosowania dłuższych czasów bez poruszenia obrazu. No ale .... liczy się obraz i tu D 800 jest dla mnie Best of the Best

PS. Współczuję kolegom, którzy pochopnie za psie pieniądze pozbyli się D 800. Znam takich co żałują.

Ja nie załuję , miałem D800 dwa lata, i duzo poruszonych zdjeć szczególnie z tele, nawet ze statywu i z podniesionym lustrem. Dopiero za rada Pawła Pawlaka przy jednosekundowej zwłoce po wcisnieciu migawki otrzymywałem ostre zdjecia, i przy w miare krótszych ale wcale nie rewelacyjnych czasach. Aparat zaliczył serwis, rzekomo wszystko było ok. sprzedałem jeszcze na gwarancji . Nowy własciciel nie narzeka, fotografuje architekture i duzo robi ze statywu.

Po przesiadce na D810, wiele uległo zmianie, obrazek bardziej kontarstowy, ostrzejszy, kolory troche bardziej przygaszone , wiec zmieniłem na zywe z drobna korektą i jest bdb . Lustro nareszcie nie wali jak klapa od srocza. Na Nikonie 70-200mmF4,ISO 100, ogniskowa 200mm z właczonym VR-em czasy z reki 1/20 sek - ostre zdjecia. Diametralna róznica, nie wiem moze miałem nieudany model, ale będąc w Toskanii, stojac obok kolegi rowniez z D800 te same statywy Manfrotto, tele 70-200mm ztym ze ON F2.8 ja F4 robilismy z podniesionymi lustrami, piloty radiowe, i oboje po 30% nieostrych zdjec. Takich porównań było sporo z kilkoma innymi uzytkownikami. Z szerokim szkłem ze statywu nie było problemu, ale z reki niejednokrotnie tak, trzeba było sie wbijac na wyzsze ISO dla krótszych czasów.

Obecnie wrociła przyjemność fotografowania, mozna robic ostre zdjecia z reki na bardzo krotkich czasach, lustereczko pracuje cichutko. W miedzy czasie krótko miałem D750 bardzo fajny przyjazny aparat , swietny AF, jednak po wydrukowaniu pierwszej wystawy z D750 w rozmiarze 75x50 cm , stwierdziłem ze brakuje mi tych 12 mega. Obrazek ładny ale brakowało mu tej szlachetnosci , mikoro detalu , plastyki z D800. Dlatego udało mi sie go zamienic za dopłatą na D810 z kims kto sie przeliczył z matrycami, po prostu do tego co robił nie potrzebne były mu duze pliki.

Ja fotografuje krajobraz, mnie duza dawka detalu jest potrzebana 90% zdjec z Nikona 14-24mm stąd takie moje zapotrzebowanie, ale najbardziej sie cieszę z braku poruszen, a mam łapę stabilną jednak z D800 nie dawłem rady. Pozdrawiam

I jeszcze jedna sprawa , szybszy procesor objawia sie miedzy innymi tym , ze nie musze juz czekac uzywajac tych samych kart ( mam na mysli szybkość ) na wyswietlenie zdjecia tuz po jego zrobieniu , szczególnie tych na długich czasach gdzie jest bardzo duzo detalu. Na D 800 czekałem trochę zanim się pojawił obrazek na wyswietalczu

Domyślnie

A jak kiedyś pisałem, że nieostre zdjęcia z D7000/D7100 są wynikiem złego zaprojektowania, to sam Paweł sugerował, że raczej nie potrafię robić zdjęć na gęstych matrycach.
    Ten sam efekt widziałem na zdjęciach z D800, ale akurat tej puszki nie miałem w rękach i wyciągałem wnioski po opiniach innych.
    No ale nawet Paweł jak nie ma puszki, to wydaje wyroki po jednym RAW-ie

Domyślnie

Dlatego ja się chwilowo nakręciłem na D800 ze względu na cene - ale ja głównie robię reporterkę teraz, i raczej wolałbym dozbierać do drugiego D750

Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni