Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 50

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Jesli mialbym placic 500 zl za NXa, to wolalbym kupic karte Sandiska z numerkiem do Capture One LE. W koncu jeden i drugi sluzy tylko do ustawienia kolorkow, ekspozycji, kontrastu, wykadrowania i wygenerowania koncowego pliku. Nic wiecej sie w nich nie da zrobic. Photoshop to nie tylko koreks, powiekszalnik i kuwetka (jak dwa wczesniej wspomniane). To rowniez pedzelki, maski i filtry. To dodatkowa chemia, kopiorama, rzutnik, zindeksowane archiwum i system wystawienniczy. To wszystko, czego potrzebuje wspolczesny fotograf.
    kupiłem
    patrząc z Twojego punktu widzenia - a o ile się orientuję, zajmujesz się retuszem/edycją zdjęć - zapewne tak
    nie korzystam co prawda z NX a z NC4.4.2, ale możliwości C1 są nawet od niego jednak sporo mniejsze i faktycznie poza konwersją i podstawowymi korektami niewiele można w nim zrobić, główne zalety to szybkość i cena
    Photoshop mnie zdecydowanie przerasta, zarówno cenowo jak i możliwościowo, a nie sądzę żebym pod tym względem należał do nielicznych wyjątków, i dla takich jak ja NX jest w sam raz
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    do czasu, gdy zacznę obrabiać inne zdjęcia, z innymi parametrami i wówxczas... znów kicha, bo mam jakieś defaultowe. Ja chcę aby punktem wyjściowym było to co z puszki wychodzi, a ACR na to nie pozwala - no chyba że się mylę.
    Nie odczyta ustawien z puszki -- rzecz jasna. To od dawna przeklinany "brak" w kazdym sofcie, ktory nie jest firmowany logo Nikona. Podrobienie ustawien puszki to kilka minut. Zapisujesz jako default. Otwierasz raz jeszcze -- korygujesz i zapisujesz pod nazwa "Default -- less contrast" (to na wypadek gdyby Ci sie zachcialo zmniejszyc kontrast w puszce). Zwiekszasz nasycenie, zapisujesz pod nazwa "default, more saturation". Zrobisz to raz i masz swiety spokoj. Na dobra sprawe jednak -- jak czesto zmieniasz ustawienia w puszce? Robiac NEFy, ciagle gmeranie w tych ustawieniach kompletnie jest pozbawione sensu.
    A co do "innych zdjec". W ACR mozesz sobie zapisac banki ustawien. Mozna zapisac jakikolwiek jako default i wszystkie inne pod konkretnymi nazwami. Np. "studio -- sesja z kredkami", "koszykowka hala Anwilu" czy "ekstremalnie popier...ony eksperyment". Jeden klik i ladujesz caly set do swojego zdjecia. Drugi klik i masz te ustawienia przyczepione do tryliona zdjec z calej sesji.

Dodatkowo mi jako człowiekowi zajmującemu się tworzeniem algorytmów przetwarzania obrazów algorytm odtwarzania kolorów z mozaiki bayera użyty w ACR po prostu nie odpowiada.
    Erie, prosze Cie -- pokaz mi to na jakims obrazku... Przy calej mojej ignorancji dla rozumienia wszelkiej masci algorytmow, moze takie sensowne porownanie zmieni takze moje poglady estetyczne...
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Nie odczyta ustawien z puszki -- rzecz jasna. To od dawna przeklinany "brak" w kazdym sofcie, ktory nie jest firmowany logo Nikona. Podrobienie ustawien puszki to kilka minut. Zapisujesz jako default. Otwierasz raz jeszcze -- korygujesz i zapisujesz pod nazwa "Default -- less contrast" (to na wypadek gdyby Ci sie zachcialo zmniejszyc kontrast w puszce). Zwiekszasz nasycenie, zapisujesz pod nazwa "default, more saturation". Zrobisz to raz i masz swiety spokoj. Na dobra sprawe jednak -- jak czesto zmieniasz ustawienia w puszce? Robiac NEFy, ciagle gmeranie w tych ustawieniach kompletnie jest pozbawione sensu.
    Na dobrą sprawę wszystko się na tym świecie da zrobić (nie licząc trzaskania obrotowymi drzwiami i otwierania parasolki w pewnym miejscu, o któym nie wypada wspominać publicznie ), tylko po co, skoro mam to gotowe od razu w okreslonym narzędziu?

A co do "innych zdjec". W ACR mozesz sobie zapisac banki ustawien. Mozna zapisac jakikolwiek jako default i wszystkie inne pod konkretnymi nazwami. Np. "studio -- sesja z kredkami", "koszykowka hala Anwilu" czy "ekstremalnie popier...ony eksperyment". Jeden klik i ladujesz caly set do swojego zdjecia. Drugi klik i masz te ustawienia przyczepione do tryliona zdjec z calej sesji.
    A w NXie się nie da? Mogę zapisać wszystkie parametry, łącznie nawet z położeniem i wartościami poszczególnych u-pointów, które potem przy obróbce zdjęcia numer 2, 3.. 10 mogę dowolnie przesunąć, skorygować itd, ze wszystkimi instrukcjami co ma być ze zdjęciem zrobione. Wygodniejsze nawet niż akcje w PSie.

Erie, prosze Cie -- pokaz mi to na jakims obrazku... Przy calej mojej ignorancji dla rozumienia wszelkiej masci algorytmow, moze takie sensowne porownanie zmieni takze moje poglady estetyczne...
    W wolnym czasie przygotuję Ci przykład. Wątpię jednak, aby Cię to przekonało, bo będzie to raczej coś w stylu opinii "szumy Nikona bardziej mi się podobają niż szumy Canona" (lub odwrotnie). Mi osobiście najbardziej odpowiadał algorytm użyty w RAWTherapee, ale inne elemety tego programu mi nie pasują i dlatego korzystam z tego programu tylko tam gdzie nie mam NXa, np. w byłej pracy, bo nie chcieli inwestować w żaden program do konwersji RAWów, a Threapee jest darmowy.
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Na dobrą sprawę wszystko się na tym świecie da zrobić tylko po co, skoro mam to gotowe od razu w okreslonym narzędziu?
    Przesuniecie kilku suwakow w celu ustawienia defaultowych preferencji odpowiadajacych obrazowi z puszki, to mniej czasu niz potrzebuje NC na zapisanie kilkunastu obrobionych NEFow do zjadliwszego formatu. Chcialem Ci tylko pokazac, ze fakt iz NC czyta ustawienia puszki nie jest zadnym argumentem w tej dyskusji.
    Sensem w wyborze miedzy NC a PS jest (jak kolega wyzej wspomnial) cena i niechec do dalszej pracy nad zdjeciem. To chyba wszystko.

A w NXie się nie da? Mogę zapisać wszystkie parametry, łącznie nawet z położeniem i wartościami poszczególnych u-pointów, które potem przy obróbce zdjęcia numer 2, 3.. 10 mogę dowolnie przesunąć, skorygować itd, ze wszystkimi instrukcjami co ma być ze zdjęciem zrobione.
    Taaaa... Tylko kazde z tych zdjec musisz pozniej otworzyc, co trwa koszmarnie dlugo, a do ACRa mozesz zaladowac dziesiatki czy setki zdjec od razu i korekte wprowadzac na wszystkich lub wybranych zdjeciach jednoczesnie. Nie trzeba czekac, nie trzeba nic otwierac i zapisywac. Dajesz "synchronize", a pozniej "done" i po krzyku. Wszystko trwa ulamki sekund, a nie jak w NC cale dlugie minuty. Oczywiscie, ze w NC mozesz zapuscic batcha z przygotowanymi parametrami, ale nie bedziesz pewny, czy np. w zdjeciu 10, 14, 37 i 69 Twoj wspanialy U-point nie trafil w zupelnie inne miejsce. I tak musisz otworzyc w tym zolwiu kazde zdjecie z osobna, zeby wszystko sprawdzic. Trwa to wieki i zniecheca do pracy.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Wg mnie PS jest profesjonalnym narzędziem rozwijanym chyba od 20 lat, jeśli nie dłużej i z pewnością jest programem o wysokim stopniu skomplikowania przy jednoczesnych potężnych możliwościach.
    NC NX to nowość i posiada wady z tym związane, ale różnica w cenie jest duża, różnica w prostocie obsługi jest spora. Dla mnie interfejs NX jest jasny i czytelny, a szybkość realizacji poleceń (nie licząc otwierania, zamykania i konwersji) bardzo dobra. Rozwiązanie z u-pointami jest genialne w swej prostocie, podobnie jak możliwość wyłączenia dowolnej zmiany w dowolnym momencie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BugsBunny Zobacz posta
    jest jeszcze taki drobny szczegół jak cena: Capture NX - ok.500zł, PS - ok.2500zł
    mnie by to przekonało jak najbardziej, i wielu hobbystów pewnie też
    a jak kombinuję tak: mam PS 6.0 EN i upgrade do CS2 PL kosztuje 900 zł. Potem podłączę Camera Raw i będzie chyba po bólu. Bo i tak muszę coś kupić i tak. Mam Celerona D (niestety) 3 GHz i RAM 1,0 Gb, ale na dniach dołożę jeszcze 1,0 Gb. mam nadzieję, że to wszystko mi będzie działać bez zarzutu. Na Camera Raw pracowałem i jest dobra.

Gaduła Awatar wlopis
    Miasto
    Swarzędz koło Poznania

Domyślnie

Witam, od miesiąca używam program Capture NX, jestem z niego zadowolony. Jest to program w mojej ocenie przejrzysty, łatwy w obsłudze, szczególnie doceniam U Point-y które pozwoliły mi na obróbkę wielu NEFów z którymi miałem bardzo poważne problemy stosując SILKYPIXa. Cena też nie jest zaporowa choć mogła być niższa. Przy obróbce amatorskiej ilości zdjęć na sprawność tego programu nie narzekam. W swoim domowym komputerze postawiłem na legalność całego oprogramowania więc Photoshop CS2 (CS3 ) jest dla mnie poza zasięgiem. Posiadam Photoshopa Elements 2.0 był dołączony do skanera Dual IV.
    Pozdrawiam
    SLR/FX/DX/ N/24/35/50/85/SB800/SB600/NX2

Domyślnie

Nie wiem, czy wchodziłeś ostatnio na stronę pomocy społeczno-technicznej Nikona. Pojawił się tam zbiór dokumentów związanych z kilkunastoma trickami... Przy niektórych szczęka mi opadła (zwłaszcza po zastosowaniu) , ale większości jeszcze nie czytałem, bo ściągnąłem to dopiero wczoraj wieczorem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jakubs Zobacz posta
    Nie wiem, czy wchodziłeś ostatnio na stronę pomocy społeczno-technicznej Nikona. Pojawił się tam zbiór dokumentów związanych z kilkunastoma trickami... Przy niektórych szczęka mi opadła (zwłaszcza po zastosowaniu) , ale większości jeszcze nie czytałem, bo ściągnąłem to dopiero wczoraj wieczorem.
    jakis link dla leniwego człowieczka?
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

jakis link dla leniwego człowieczka?
    Erie Ty się chyba zgrywasz, ale ja w swojej prostocie wkleję Ci go : http://nikoneurope-pl.custhelp.com/c...i=&p_topview=1

ps
    Przy okazji odkryłem Kingsajz dl każdego !!!
    Ostatnio edytowane przez jakubs ; 30-07-2007 o 12:59

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów