Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 50

Domyślnie

Miałem zarówno Capture 4.X (kilka uaktualnień), a teraz NX, i nie sprawiło mi problemów przejście na nowy program. Do tego Capture 4.4 nie będzie uaktualniane i nie bedzie obsługiwało nowych puszek Nikona. A z filtrami powinno działać, przynajmniej ich wersja kompatybilna z NX miała być wypuszczona w maju lub czerwcu tego roku.
    Ostatnio edytowane przez markB ; 10-07-2007 o 17:26

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gadas Zobacz posta
    Edit : http://nikon.pl/product/pl_PL/produc.../overview.html a tu :
    Program Nikon Capture NX jest zgodny z bogatym asortymentem dodatkowych modułów filtrów nik
    no to maja nizlego byka na stronce ciekawe jak z tego wybrna
    podpis nieczytelny

Domyślnie

Powiem/dodam ze mam wydrukowaną juz tą stronkę więc nic nie pomoże jej zmiana.
    No ja nie wiem bogata firma przecież Nikoś Polska
    Ostatnio edytowane przez gadas ; 10-07-2007 o 19:31
    . . . Coś na C coś na D trochę słoików Twist-Off z wieczkiem . . .

Domyślnie

Info z dnia dzisiejszego Nikoś przyznał sie do byka na www i twirdzi iż umożliwi mi zwrot oprogramowania
    NX lub Color Efex Pro 2,0 COMPLETE - 75 filtrów .
    Troche durna koncepcja brac NX bez Niki ale chyba tak będę musial zrobić i grzecznie poczekać upg. filtrów .
    (dodam iż ze zwrotem NX nie ma problemu tylko Niki był zamawiany na zamowienie i to na niego czekałem około 2 tygodnie)
    . . . Coś na C coś na D trochę słoików Twist-Off z wieczkiem . . .

Domyślnie

tak szczerze mowiac to imo te filtry tak naprawde sa zbedne CNX broni sie sam. ale fajnie ze nie robia problemu.
    podpis nieczytelny

Domyślnie

czy nikon capture nx będzie szybko działał na kompie z 2,0 Gb RAMem? napiszcie prosze na jakich kompach pracujecie i jak to się ma do szybkości NCNX
    dzieki, pozdrawiam

Domyślnie

Psioczyłem, psioczyłem, ale zrobiłem jeszcze trzecie podejście do NXa i pokochałem drania.
    Te upointy i inne takie ficzery sprawiają, że Psuja używam tylko do korety "walących się domów"
    W NX mamy do czynienia prawie z pracą na warstwach z opcjami ich mieszania- miód !
    Nie mniej jednak, jak pisałem wcześniej, AL ładniej radzi sobie czasem z przepałami na skórze.
    Na Celernie 3GHz i 1GHz ramu, NX jest trochę szybszy od NC4.4.
    D700, D610 IRIX 15mm, sigma 24/1,4 art, NIKKOR AI 35mm T28-75/2,8, 50/1.8G, 85/1.8D, TAmron 70-300 IS SB900

Domyślnie

Tak sie zastanawiam... Co takiego jest w NC NX (oprocz U-pointow), czego nie ma Photoshop i Camera RAW?
    Czy U-pointy (ktore tak naprawde nie sa zadna rewelacja i to samo mozna zrobic w PSie -- tyle, ze w nieco inny sposob), rekompensuja Wam czasami kilkunastosekundowa konwersje (na szybkiej maszynie) RAWa do TIFFa? U-pointy zastepuja Wam tez swietne zarzadzanie, przegladanie, porownywanie, sortowanie i opisywanie zdjec jakie np. jest w Bridge'u?
    Szczerze -- nie moge zrozumiec zachwytu tym softem. Probowalem podchodzic do niego kilka razy, ale zawsze mnie zniechecal ten durny interface, zolwia predkosc i kompletna niewygoda pracy. Wiekszosc uzytkownikow NC ma rowniez PS'a. PS wraz z Bridgem i CameraRAW tworzy kompletne srodowisko pracy dla fotografa, a wszelkie operacje na NEFach, to wrecz dziecinna igraszka. Wytlumaczcie mi -- po co sie tak katujecie tym Nikon Capture...? Nie, zebym na sile probowal kogos przekrecac, ale chcialbym po prostu poznac te "magie" NC.
    Ostatnio edytowane przez stig ; 28-07-2007 o 11:32
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

stig - może cena Zdaje sobie sprawę, że to inne kategorie. Są również tacy, co twierdzą że soft Nikona, najlepiej konwenteruje rawy. Niby logiczne, ale czy tak jest w istocie?
    Na NX Nikon znów oskubał swych userów z paru $. Niby kosztuje +/- tyle co Capture, tyle tylko że ten ostatni, jeszcze umożliwiał sterowanie puszką. NX już tego nie abla, i trza się szarpnąć NCP.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymony Zobacz posta
    Są również tacy, co twierdzą że soft Nikona, najlepiej konwenteruje rawy. Niby logiczne, ale czy tak jest w istocie?
    To prawda -- NC najlepiej konwertuje NEFy, niemniej roznica miedzy obrazkami z NC a z CR jest tak znikoma, ze trzeba "wywolac" to samo zdjecie i ogladac je jedno po drugim w skali 1:1 (albo i 2:1), zeby to zauwazyc. Roznice w detalach mozna dojrzec jedynie w efektach wyostrzania i odszumiania -- sa tak minimalne, ze w zaden sposob nie rekompensuje nerwow traconych podczas pracy. Podobno jeszcze widac to w niektorych kolorach. Ja jednak jakos nigdy nie narzekalem na kolory z innego softu niz NC. To, ze NC zrobi to inaczej niz PS -- nie znaczy, ze lepiej, bo "lepiej" jest tak bardzo wzgledne, jak ilosc ludzi, ktorzy to beda ogladac.
    PhotoShop (a raczej jego elementy, ktorych uzywam do zarzadzania/wolania NEFow) irytowal mnie swego czasu powolnoscia pracy. Nie moglem sobie pozwolic, zeby przemiedlic nim 500 NEFow, z ktorych wybrane 100 mialo byc za 3 godziny w sieci. Z racji tylko wydajnosci mojej owczesnej maszyny; Athlon 1 GHz. Ratunkiem wtedy byl dla mnie Capture One -- demon predkosci nawet na tym procesorze. Kiedy zmienilem komputer (3 GHz, 3 GB RAM), postanowilem sprawdzic kolejny raz NC (prawde mowiac na tym komputerze podchodzilem do niego ze 3 razy). I w koncu po wielu pakietach zdjec obrobionych zarowno w C1, jak i NC i PS, zdecydowalem sie na tego ostatniego. Daje bardzo dobra jakosc przy zadowalajacym tempie pracy i bardzo duzych mozliwosciach.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów