Close

Strona 1902 z 2397 PierwszyPierwszy ... 902140218021852189219001901190219031904191219522002 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 19 011 do 19 020 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Ale co porównujesz? FE 55 kryje pełną klatkę, a fuji nie... A w cenie nowszego fuji jest portretowy batis 85/1.8, nie dość że stabilizowany to jeszcze PEŁNOKLATKOWY... Chcesz dobre szkła to musisz zapłacić. A płaci się dodatkowo za bezlustra i dodatkowo za pełną klatkę bezlustrową (choć nowości FE mają podobne ceny do nikonowych/canonowych). Wszyscy producenci upadli na głowę, nie tylko sony.
    A czemu mam nie porównywać? To samo z Batisem. W czym on niby jest lepszy od Nikonowskiego 85/1.8G, że kosztuje ponad 2 razy więcej?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marx Zobacz posta
    Tak trudno zrozumieć że żaden z tych obiektywów nie jest jednoznacznie lepszy? Ja np mogę napisać że ta flinta zadziała na fe i stabilizacja chyba też będzie (o ile działa z laea4) a ten e55-210 to nawet nie wiem czy zachowa stabilizację po podpieciu do fe.
    Na A7 flinta to zupełnie inna sprawa z racji stabilizacji matrycy (na części aparatów) dla każdego szkła czy pełnego krycia klatki... Ale jesteśmy w wątku NEXÓW.

A ten e55-210 to wiesz że nie ma stabilizacji bo pisałem o tym na KKM w wątku który komentujesz... A i jak zakładasz już że flinta dostanie stabilizacją matrycową to przecież e55-210 również...

Poza tym nikt nie stwierdza że e55-210 jest jednoznacznie lepszy. Na nexy jest po prostu dużo lepszym wyborem. I tańszym bo używka jest pod 600zł gdy dobra flinta z LAEA2 ze dwa razy tyle... Flinta (która musi być z LAEA) jest TRZY razy cięższa, a jej genialna pełnoklatkowość nic tu nie daje. Do tego to masakrycznie stara (wytyrane konstrukcje, rozjechane, na pograniczu śmierci), wielka i ciężka, z koszmarnymi powłokami, kosmiczną aberracją i szybkością ślimaka. I możesz sobie zaklinać rzeczywistość ale tego nie zmienisz. Możesz się nawet pomęczyć z flintą, akurat Post to dobry czas na umartwianie się A i muszę przyznać że mnie też sprawi sadystyczną satysfakcję jak sobie kupisz flintę z LAEA i jej będziesz używać na nexie Tylko nie lepiej zostać na taniutkiej lustrzance sonego ze stabilizacją matrycy jak a6000+LAEA ważą i są wielkościowo podobne a kosztują kilka razy więcej?

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    A czemu mam nie porównywać? To samo z Batisem. W czym on niby jest lepszy od Nikonowskiego 85/1.8G, że kosztuje ponad 2 razy więcej?
    Bo porównujesz szkło pełnoklatkowe do niepełnoklatkowego, pełnoklatkowe muszą spełniać bardziej wygórowane normy, mają więcej szkła, są często w wyższym standardzie, są na wyższej półce więc firmy sobie za nie liczą więcej, oferują większe możliwości niż szkła apsc (bo można ich używać na FF i na apsc)... Naprawdę muszę tłumaczyć takie podstawowe rzeczy na forum fotograficznym?
    Nie wiem czym batis jest optycznie lepszy od nikonowskiego 85mm bo nie miałem żadnego z nich a i nie widziałem testów porównawczych. Natomiast batis ma stabilizację za którą zawsze się płaci extra i która jest sporo warta. I jest 3 lata młodszą konstrukcją więc pewnie spełnia wyższe normy. Jest uszczelniony. Jest na jedyny pełnoklatkowy system bezluster gdzie nie ma konkurencji jak ktoś chce mieć natywne szkła. Za to wszystko się płaci. Ale to też już pisałem... Ciężko się tak z Wami dyskutuje...

Cytat Zamieszczone przez loki_p Zobacz posta
    Jak cokolwiek widać na ekranie lub w wizjerze to już komfortowa sytuacja
    Ja używam "wizjera" wsadzanego w sanki jak ten elektroniczny pokazuje tylko ciemność i kompletnie nic nie widać. Nawet przy najwyższym iso. Wiesz noc, ciemne miejsce itd. Wtedy w tym nakładanym widać przynajmniej zarys horyzontu. Można się z grubsza zorientować w co się celuje Minus to tylko jedna ogniskowa tego wizjera, ok. 24 mm. W takich warunkach lepiej od lustrzanki wypada na razie tylko A7s. Minus jest taki, że wizjer jak i ekran świecą wpływając niekorzystnie na adaptację oczu do ciemności.
    To tak w skrócie mój, dość specyficzny punkt widzenia.
    Wizjer elektroniczny generalnie daję radę. Nie ma się go co obawiać.
    To rzeczywiście ekstremalne warunki, mi się cały raz zdarzyło że akurat miałem coś sfotografować w sporych ciemnościach, z własnej woli bym tego nie robił bo nie widzę potencjału, a gwiazd nie tykam No i wtedy chyba bardziej niż dobry wizjer ważna jest znajomość obiektywu kiedy ma nieskończoność/hiperfokalną. Przydała by się zresztą opcja w aparatach które mają focus-by-wire pt. 'ustaw hiperfokalną'/'ustaw nieskończoność'. Byłby jakiś atut tego ostrzenia...
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

Ikit ja to wszystko wiem, flinte i lale mam i używam. Jest duże prawdopodobieństwo że obiektywy e padna (np elektronika czy stabilizacja) a flinta będzie działać.
    I nie lepiej zostać na lustrzance a bo jak potrzebuje aparat do kieszeni to zmieniam obiektyw i mam.
    Ostatnio edytowane przez Marx ; 05-03-2016 o 12:21

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    Jeśli nawet, to było, minęło. Dziś nie są. Zresztą trudno wyobrazić sobie sytuację, aby Sony sprzedawało zestaw A6300 z 16-70 w tej samej cenie, co A7II z 28-70. Bo w obu przypadkach jest to kwota 2000 dolarów.
    Choć nie była to popularna kombinacja to zarówno A6000 i jaki A6300 moża kupić z Zeissem w komplecie...
    Nawet u nas http://digital24.pl/produkt/aparat-c...e-16-70-m.html

A to cytat z oficjalnej notki prasowej dotyczącej A6300 Sony w Europie
    "The α6300 will be available in Europe from March 2016 priced at approximately €1,250 body only and €1,400 with SELP1650 lens. The α6300 will also be available as a kit with the SEL1670Z lens in April 2016, priced at approximately €2,250. "
    http://presscentre.sony.eu/pressrele...ofocus-1308294

Choć ja też nie nazwałbym SEL1670 obiektywem kitowym...

Domyślnie

Te zestawy z 16-70 są kuriozalne... Wychodzą drożej, niż aparat i obiektyw osobno.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kiemlo Zobacz posta
    Te zestawy z 16-70 są kuriozalne... Wychodzą drożej, niż aparat i obiektyw osobno.
    To jakieś kosmiczne kuriozum...ale to Polsza.

Domyślnie

A jak powiem, że A3k daje lepszy obrazek od A6k, to co Wy na to ?
    Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Remol71 Zobacz posta
    A jak powiem, że A3k daje lepszy obrazek od A6k, to co Wy na to ?
    Że to prowokacja.
    Nie, żartuję. Taki wspominek z wakacji - jpeg z puszki na zero, w PSE tylko zmniejszane.

A3000, 18-55

Cytat Zamieszczone przez d90 Zobacz posta
    Ale to juz ligo zapodaje z niego fajne fotki. I mi sie podobają !!!
    Chociaż jeden z mniej wrażliwymi oczętami.
    To z podziękowaniem:

Nex6, 35/1.7

Domyślnie

To ja coś z taniego kita

i większa wersja:
    http://rmn1.pl/wp-content/uploads/20...m-SkyTower.jpg

Pierwszy raz robiłem coś takiego, 70% zdjęć (pierwsze sztuki) poszły ze stabilizacją, potem pomyślałem "hmmm, a czy tego się nie wyłącza przy długich czasach?" Do windy już wołali ale zdążyłem...
    http://rmn1.pl Sony i telefon.

Domyślnie

to jest Wrocław?
    X-S20 + 16-50 2.8-4.8

Strona 1902 z 2397 PierwszyPierwszy ... 902140218021852189219001901190219031904191219522002 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów