Close

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 67

Wątek: Pomoc na start

Oszczędny w słowach Awatar DrAszyr
    Miasto
    Starogard Gdański

Domyślnie

A ja w nadziei, że autor wątku focha jednak nie strzelił, przekornie zaproponuję linuksowego Darktable zamiast Lightrooma, przynajmniej nie będzie potrzebny upgrade kompa, jeśli nie jest za mocny. Poza tym Darktable jest darmowy i funkcjonalny. Co do sprzętu, to nie będę klawiatury zużywał, bo nie jestem zawodowcem (ani śluby, ani pogrzeby )
    Ostatnio edytowane przez DrAszyr ; 18-02-2016 o 15:18 Powód: literówki :)
    Biały Samsung Galaxy S5 z trybem Live View...
    ... i jakieś Nikony (czarne).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DaroD300S Zobacz posta
    Ale co z Vatem ? Ja też dostałem fakturę na 9.99 ale VAT musiałbym zapłacić sam a nie jestem płatnikiem vatu.
    Nie wiem jak jest w Twoim przypadku ponieważ ja jestem płatnikiem VAT - o ile się nie mylę w moim przypadku księgowa wykazuje to w deklaracji VAT ale podatku nie płacę (bo jest też kosztem). Przy ewentualnej odsprzedaży musiałbym go doliczyć.

Pozdro
    Wiesiek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    To co, schowasz honor w buty i dasz sobie pomóc czy strzeliłeś focha jak baba i porzucasz temat?
    Założyciel wątku chyba się już pożegnał swoim ostatnim postem. Niby branża foto ledwo przędzie a przynajmniej tak można wywnioskować z lektury niniejszego forum, jednak wątków typu co na początek do komercji kilka już trafiłem tak sobie przeglądając przepastne zasoby nikoniarzy. Jak to jest tak na prawdę ? Niski koszt wejścia na rynek kusi czy jednak da się kilka zeta bez stresu dorobić ?
    NIKON ENTRY LEVEL D 810 + N 24-70 II VR

ksh
    Gość

Domyślnie

Ale to standard że siedzący w branży będą narzekać, a ci co liczą na dobra sprzedaż sprzętu będą poleca super drogi sprzęt bo może trafi się kolejny jeleń z dotacją.

Domyślnie

Jeżeli mówimy o rozkręcaniu własnego interesu generującego teoretycznie kilka tysięcy miesięcznie a koszt sprzętu na start jest określany na 2 dyszki to nie powinno się narzekać na ceny kart pamięci albo twierdzić, że D 300 s musi służyć do śmierci technicznej bo na zachodzie są lepsze stawki itd. Dobra bo to nie na temat sorki tak mnie jakoś naszło
    NIKON ENTRY LEVEL D 810 + N 24-70 II VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wujot Zobacz posta
    Nie wiem jak jest w Twoim przypadku ponieważ ja jestem płatnikiem VAT - o ile się nie mylę w moim przypadku księgowa wykazuje to w deklaracji VAT ale podatku nie płacę (bo jest też kosztem). Przy ewentualnej odsprzedaży musiałbym go doliczyć.

Pozdro
    Wiesiek
    No właśnie. Czyli tylko płatnicy vat

Domyślnie

Wystawili tobie fakturę bez podatku VAT? Jeśli tak to skopali fakturę. Nie jesteś podatnikiem więc powinni wystawić fakturę z normalną stawką VAT, jeśli masz bez podatku to pewnie dali stawkę 0% lub "np" (usługa poza kraj).
    Więc radziłbym tutaj kontakt z obsługą Adobe. W twoim przypadku dajesz całość faktury - brutto w koszty i nie obchodzi ciiebie podatek VAT. Poszukaj księgowego dobrego (ja jestem księgowym, ale kiepskim bo tego nienawidzę )
    D610 n 16-35 f4, S 35mm/1.4, S 50mm/1,4, 85mm/1.8G, sigma 150-600 C
    http://500px.com/arekkruszka
    FB MM

Domyślnie

Nie obraziłem się, tylko podnosi mi się ciśnienie jeżeli zadaję pytanie a ktoś mnie od razu zasypuje pytaniami sugerując porażkę. to ile mam zleceń, skąd pieniądze i jaki komputer to moja sprawa i nie widzę związku z tematem, dla zaspokojenia ciekawskich, moja sytuacja pozwala na brak zamówień przez najbliższe kilka miesięcy, komputer pozwala na render grafik 3D więc myślę że poradzi sobie z programem do obróbki zdjęć pytam o sprzęt, chcę złożyć zestaw który będzie jak najlepszy na start, plus niezbędne akcesoria tj. grip, monopod, statyw, filtry, karty,
    D90 | N18-105 | SB - 700 | N50 f/1,8
    http://mill.flog.pl/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ned Stark Zobacz posta
    Poszukaj księgowego dobrego (ja jestem księgowym, ale kiepskim bo tego nienawidzę )
    Proponuję kupić "Małą Księgowość" Rzeczpospolitej i samemu prowadzić KPiR. Robiłem to przez 3 lata, a co miesiąc 200 PLN za księgową zostawało w kieszeni . Pełno jest książek omawiających zagadnienia jednoosobowej działalności gospodarczej.
    D750 | N 20-35/2.8D, N 28-70/2.8D, S 35/1.4 Art, N 85/1.4D | SB-910 | Flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mill Zobacz posta
    Nie obraziłem się, tylko podnosi mi się ciśnienie jeżeli zadaję pytanie a ktoś mnie od razu zasypuje pytaniami sugerując porażkę. to ile mam zleceń, skąd pieniądze i jaki komputer to moja sprawa i nie widzę związku z tematem, dla zaspokojenia ciekawskich, moja sytuacja pozwala na brak zamówień przez najbliższe kilka miesięcy, komputer pozwala na render grafik 3D więc myślę że poradzi sobie z programem do obróbki zdjęć
    Tobie wolno pytać, a forum ma tylko odpowiadać na Twoje pytania? Nikomu nie wolno zapytać?! Ty tak poważnie? To skąd masz pieniądze jest akurat ważne (jeśli z dotacji to musisz kupić wszystko NOWE, w Polsce, z oficjalnych dystrybucji). Jaki komputer? To też istotne, bo pytałeś o oprogramowanie, jeśli za słaby to trzeba ulepszyć lub kupić nowy. Zachowujesz się jak dziecko...

Cytat Zamieszczone przez mill Zobacz posta
    pytam o sprzęt, chcę złożyć zestaw który będzie jak najlepszy na start, plus niezbędne akcesoria tj. grip, monopod, statyw, filtry, karty,
    Takiego interesu nie zaczyna się "ot tak". Widać, że nie masz za bardzo pojęcia o tym, jakbyś miał to Twoje pytania brzmiałby zupełnie inaczej. Kup sobie D610, 35/1.8G FX, 85/1.8G, masz 50/1.8 i lampę - super zestaw. Kup kilka dobrych książek nt. fotografii, weź udział w kilku warsztatach, rób mnóstwo zdjęć, pokazuj je w wielu miejscach i przyjmuj krytykę, a co najważniejsze zmień swoje nastawienie - więcej pokory i luzu! Za jakiś czas wróć i załóż nowy wątek, a może już nawet nie będzie potrzebny, bo sam będziesz wiedział co potrzebujesz.
    Pozdrawiam | D610 | 16-35 | 35 | 50 | 85 | 70-300 | X100T | X70 + WCL | thewanderingpath.com | instagram

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni