Close

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 67

Wątek: Pomoc na start

Domyślnie

Ja tak sobie tu badam rynek u mnie hm no jest zatrzęsienie fotoziutów i ludzie za to płacą. A ja mówię, że nie umiem fotografować...
    D610 n 16-35 f4, S 35mm/1.4, S 50mm/1,4, 85mm/1.8G, sigma 150-600 C
    http://500px.com/arekkruszka
    FB MM

Domyślnie

kurczeblade - idealnie ująłeś cały system dotacji. Zdecydowanie są dla tych, którzy już na chleb potrafią zarobić. Zaczynać od zera to niewielka szansa na przetrwanie chociażby ZUS-u a żyć przecież trzeba...

Ned Stark - ja u siebie też ostatnio przejrzałem ofertę "fotografów" i tak sobie myśle: kto za to płaci ? O CO CHODZI??!!
    Co do zaczynania od zera za free - jak zrobić portfolio ślubne żeby się zareklamować przyszłym PM skoro nie mamy nic ? Ja w ciemno bez obejrzenia poprzednich prac nie wynajął bym fotografa ...
    D3 / D90 / YN 568 / YN 560 IV / YN 622N / YN 622N TX / S 17-50 2.8 / N 35-70 2.8 / N 50 1.8 / N 80-200 2.8

Domyślnie

Tak Wam się wydaje tylko ze ludzie płacą. To że wiszą jakieś ogłoszenia na stronach, nie znaczy że jest na to zainteresowanie, i ktoś z tego żyje jak pączek w maśle Pewnie większość takich ogłoszeń ma tylko ma tylko zainteresowanie Par Młodych które wcale nie chcą płacić za zdjęcia i liczą na darmoszke, lub jakas jałmużnę. Nie wierzę że taki fotoziutek może utrzymać siebie, rodzinę z pstrykania zdjęć na poldarmowych zleceniach. W większości przypadków to pewnie ludzie pracujący i liczą ze sobie dorobia raz na ruski rok. Zrobicie sobie prosty rachunek, ile trzeba zrobić zleceń (i za ile) żeby opłacić wszystkie rachunki, przeżyć na minimalnym poziomie życia, ale zrobicie to w rocznym rachunku. Mając na uwadze ze w normalnej pracy zarabia się cały rok, w foto ślubnej tylko kilka miesięcy ...

Na starcie, przy otwarciu takiej działalności gospodarczej, musi ktoś mieć przynajmniej zapewnionych 12 zleceń tak po 2.000zł netto. Żeby po opłatach wszystkiego, Zus, paliwo, albumy itp. została ta minimalna krajowa netto na miesiąc, na życie jakieś 1200zł (żarcie i rachunki poza działalnością) ? No fajnie, jeśli ktoś w wieku dorosłym jest na utrzymaniu rodziców, albo jakiś spadek, albo jakaś lewa praca ... Mówię o tym Zusie który na początek jest jakieś 550zł miesięcznie, a później ponad 1200zł w rocznym rozliczeniu to jest jakieś około 12.000zł opłacania samego Zusu, niektórzy w PL rocznie tyle zarabiają pracując na etat :/ Teraz wystarczy usiąść i policzyć, zakładając że taki mistrz świata, zdoła na początek uzbierać 12 zleceń, to po okresie zniżkowym musi jakimś cudem udać się mu zdobyć 20-25 zleceń po min 2tyś zł, żeby wyjść na prostą przy zusie 1200zł . Powodzenia

Pokażcie mi taką osobę która świeżo pod wystartowaniu z działalnością miała taką ilość zleceń, zaczynając od zera - to chyba jakiś mistrz świata musi być
    Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 20-02-2016 o 15:13

Domyślnie

To ja się zgadzam, ale oglądałem mnóstwo ofert takich za 1500 i nie chciałbym mieć takich zdjęć. Sam wieki temu też miałem fotoziuta, stąd zdjęcia z pleneru z koszami na śmieci i takie cuda wianki... A na pewno jest na nich popyt.
    FB MM

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kurczeblade Zobacz posta
    Ja mogę sobie kupić samolot, nie będąc pilotem, usiąść za sterami bez umiejętności sterowania nim i proponować ludziom przeloty za pieniądze. Eee... kto ze mną poleci, może jakoś się uda ? Nie umiem latać, ale przecież mam kupiony samolot Hello, wsiadacie do mojego samolotu i lecimy?
    Aleś pocisnął z tym samolotem... Lepsze porównanie byłoby do taksówki...

Domyślnie

Bywa różnie: Dobrzy nie mają zleceń za 1200. ("Jak to Panie za same zdjecia? Bez kamery?) Fotoziutki czasem obłożenie maja za 1800.
    U mnie w parafi w zeszłym roku 6 ślubów. A narodzin z 20. Ludzie nie maja na mieszkania to i ślub wesele odpuszczają.
    Ostatnio edytowane przez kaku ; 20-02-2016 o 16:39
    X-T10: xf 35f2, xf90
    D600:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikoniarzd3100 Zobacz posta
    Aleś pocisnął z tym samolotem... Lepsze porównanie byłoby do taksówki...
    Albo łodzi podwodnej

Domyślnie

Albo łodzi podwodnej
    Jeśli każdego stać na samolot czy łódź podwodną podobnie jak na lustrzankę to spoko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikoniarzd3100 Zobacz posta
    Jeśli każdego stać na samolot czy łódź podwodną podobnie jak na lustrzankę to spoko
    Przecież są dotacje

Domyślnie

Przecież są dotacje
    Też bym taką dotację przytulił wtedy żona by nie miała pretensji że ciągle coś
    Ale dotacja dla bezrobotnych to trochę głupie. Ja rozumiem pracować i dorabiać co jest mniej ryzykowne, a tu nakupi sprzętu, nie ma zleceń, a płacić zusy trzeba...
    FB MM

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni